Vores forbrug af takeaway er eksploderet de seneste år. Vi bruger omkring 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsbokse af plast om året i Danmark.

Men fra onsdag kan det være slut med at smide tomme to go-kopper i skraldespanden. I hvert fald hvis du bor i Aarhus.

Som den første by i verden har de indført et system med pantautomater til takeaway-kopper i en treårig forsøgsperiode.

- Jeg håber, at aarhusianerne vil tage pantkoppen til sig, siger rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang i en pressemeddelelse.

- Der er arbejdet målrettet og intenst med systemet de seneste år, og nu skal vi for alvor teste det i virkeligheden.

Kopperne kan bruges igen og igen og...

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver smidt på gaden og indsamlet fra byens skraldespande, fra takeaway-emballage.

Og i første omgang er det altså to go-koppen, der gøres op med. Helt konkret får aarhusianerne på mere end 40 udvalgte caféer og spisesteder mulighed for at købe to go-kopper, der efter brug kan afleveres og pantes i automater flere steder i byen.

Der er fem kroners pant på kopperne, som man automatisk får tilbagebetalt på sit kort, når man afleverer dem.

Til en start bliver der produceret 40.000 pant-kopper og etableret 25-30 pantautomater i det centrale Aarhus.

Men ambitionen for forsøget er også at lave et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage. Et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

- Jeg håber, at vi i løbet af forsøget kommer til at tage de næste skridt og forhåbentlig udvide ordningen, siger Nicolaj Bang.

Befri Danmark for affald

Mens vi venter på et nationalt retursystem for takeaway-emballage, er der nok affald at samle op.

I Danmarks Naturfredningsforening afholder vi vores årlige affaldsindsamling den 8.-14. april.

Så invitér dine venner, kolleger eller familie med ud og hjælp os med en forårsrengøring af Danmarks natur.

Læs mere på affaldsindsamlingen.dk.

DN: Nu skal Christiansborg med om bord

Det nye initiativ vækker glæde hos Danmarks Naturfredningsforening.

Her arbejder man for, at vi i Danmark skal væk fra engangsbrug og over til retursystemer, så emballagerne kan bruges igen og igen.

- Det er kærkomment, at Aarhus Kommune nu indfører pantkopper i det centrale Aarhus. Der er ingen tvivl om, at det har stor betydning, når en så stor kommune går foran og indfører konkrete initiativer for at komme vores brug og smid væk-kultur til livs, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Forhåbentligt vil det også inspirere andre kommuner til at følge trop og gøre mere på det cirkulære område.

Hun mener, at et retursystem baseret på en genopfyldelig løsning er den helt rigtig vej at gå både af hensyn til ressourceforbrug, klima og ikke mindst vores natur og havmiljø. Blandt andet fordi 50 procent af al menneskeskabt affald i verdenshavene er engangsplastemballage fra takeaway.

- Vi er dog nødt til også at få Christiansborg med ombord. For hvis det virkelig skal batte, og hvis det for alvor skal lykkes os at tage livtag med det enorme ressourcefrås, som engangsemballagerne er en del af, så bliver vi nødt til at have en national løsning til takeaway-emballage, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Vil du i mellemtiden hjælpe med at holde Danmark ren? Så tilmeld dig Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling lige her.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver