Abby og Bubblegum ville ikke være rideheste: Nu skal de gøre naturen vildere på Langeland
Janni Storgaard har solgt sine ponyer til et naturprojekt på Langeland. Hun ville egentlig gøre dyrene til rideheste, men ”det var de bare slet ikke interesserede i”.Janni Storgaard prøvede i fem måneder at gøre sine fire nye exmoor-ponyer tilpasse med at have grime på og blive fortrolig med mennesker. Hun havde købt dem til sin rideskole Lykkesholms Pony Rideklub, så de kunne blive redet af børn.
En øvelse hun netop har lavet med to andre ponyer, hvor børnene kunne ride på dem efter to uger. Men det gik langsomt op for Janni Storgaard, at de nye ponyer skulle noget andet.
- De var slet ikke interesserede i at være almindelige rideheste. Jeg kæmpede for at gøre dem trygge ved grimen og livet som tamhest, men jeg måtte bare indse, at det var de slet ikke indstillede på. Og mit hestehjerte kunne ikke holde til at skulle tvinge dem til noget, siger hun.
Janni Storgaard tænkte, at dyrene måske havde det bedre med bare at gå vildt i naturen. Hun satte derfor hestene til salg på Den Blå Avis. En annonce, som Kristian Graubæk, arealforvalter i Danmarks Naturfond og vildgræsningsleder ved Skovsgaard Gods på Langeland, så.
Allerede kort efter ankomst til Skovsgaard var hestene i gang med at more sig, drikke og æde.
Hestene får lov at løbe frit i den vilde natur
Skovsgaard Gods har netop omdannet 245 hektar af gammel landbrugsjord, skov og enge til vildere natur. Her er 50 vildtgående køer i forvejen ved at gøre biodiversiteten rigere. Og da Kristian Graubæk opdagede DBA-annoncen på nettet, kunne han næsten ikke tro sit eget held. Janni Storgaards heste var helt perfekte til at gøre kvæget selskab, siger Kristian Graubæk:
- Jeg blev helt vild i varmen, da jeg hørte om de utæmmelige heste. Janni har virkelig gjort klogt i at lytte til sin fornemmelse og lade hestene være heste. Hos os kommer de til at gå fuldstændigt frit på et kæmpe areal, og de kommer til at rode i jorden, gnubbe sig op af træerne, spise en masse planter. Alt det, der skaber dynamik og god biodiversitet. Det bliver en kæmpe fest, siger Kristian Graubæk.
Janni Storgaard er glad for, at hestene kommer til at gøre en god gerning for den danske natur. Vilde planteædere er nøglen til at gøre den danske natur vildere og skabe flere levesteder til truede arter. Og det er helt på sin plads, at Bubblegum, Angel, Cookie og Abby skal løse den opgave:
- Jeg er helt tryg ved, at ”mine” heste skal gå frit og ude hele året rundt, især når jeg ved, at de bliver tilset af Kristian. De er jo meget hårdføre. Og når de tilsyneladende ikke bryder sig om at blive tamme, så er det perfekt, at de kan vende tilbage til at være vilde og give naturen en hånd, siger rideskoleindehaveren.
Spurgt, om hun vil komme til at savne hestene, er Janni Storgaard klar i mælet:
- Ja selvfølgelig. De er nogle dejlige dyr, og det var hyggeligt at høre dem vrinske. Men de heste har truffet et valg om at være vilde. Og det må jeg respektere.
Vildgræsning på Skovsgaard Gods
- Skovsgaard Gods blev testamenteret til Danmarks Naturfredningsforening i 1979 af Frk. Ellen Fuglede, som ønskede at sikre, at ejendommen og naturen efter hendes død ikke blev udnyttet eller bebygget, men forblev på naturbevarende hænder. Skovsgaard ligger ved Hennetved på Langeland.
- Godset ejes i dag af Danmarks Naturfond, som er stiftet af Danmarks Naturfredningsforening.
- Hegnet til vildgræsningsprojektet samt det skotske højlandskvæg og hestene er doneret af Den Danske Naturfond. De laver naturprojekter i hele Danmark.
Naturen ved Skovsgaard Gods bliver vildere
Skovsgaard Gods er ejet af Danmarks Naturfond, som er lavet af Danmarks Naturfredningsforening. Det har længe været en drøm for forenings præsident, Maria Reumert Gjerding, at gøre jorden ved Skovsgaard Gods til vild natur. Og i efteråret gik drømmen i opfyldelse, da 50 stykker skotsk højlandskvæg blev sat fri på grunden.
De går nu og skaber dynamik og vild natur til gavn for en masse arter. Og med hestenes ankomst bliver naturen kun endnu mere varieret og vild. Maria Reumert Gjerding er meget begejstret:
-I Danmark mangler vi desperat vild natur, og projekter som det her er vigtige for at vise andre, at det kan lade sig gøre at omdanne gammel landbrugsjord til vildere natur. Jo mere natur af den slags, jo bedre får vores truede arter det. Og jo sjovere oplevelser får vi danskere i det grønne, siger hun.
-Det bliver spændende at følge samspillet mellem de forskellige dyr, og hvordan naturen vil se ud til foråret. Med finansloven blev der sat penge af til 15 naturnationalparker, hvor der skal gå vilde græssere. Og her er Skovsgaard en lille generalprøve, som jeg er meget stolt af, slutter Maria Reumert Gjerding