- Det er trods alt smukkere at løbe rundt i en ren skov, end en skov der er fyldt op med affald, siger Thora Damsgaard.

Hun er medlem af Viborg Orienteringsklub, der i ti år har været trofast indsamlere til Affaldsindsamlingen.

- Vi synes, det er et rigtig godt projekt at være med i, og det er også en hyggelig ting at samles om. Jeg plejer gerne at bage en kage til os, som vi hygger os med bagefter, mens vi snakker lidt om, hvad der er blevet fundet, siger Thora Damsgaard, som er tovholder for orienteringsklubbens indsamling.

Samme fund år efter år

En af de ting, der især undrer Thora Damsgaard er, at løberne altid finder en masse fyldte hundeposer.

- Det er fuldstændig åndssvagt. Folk samler hundelorten op, putter den i posen, og så smider de posen i naturen, siger hun med et opgivende suk og fortsætter:

- Det tager rigtig mange år at nedbryde en hundepose af plast, men kun et par uger at nedbryde hundelorten uden pose.

Til affaldsindsamlingen i 2016 samlede Viborg Orienteringsklub 152 kilo brændbart affald, 58 dåser og 21 flasker.

Der er god grund til at samle affald

Affald i naturen ser ikke bare grimt ud. Det kan også være en dødsfælde for dyr.

- Der er en særlig stor risiko ved efterladte drikke- og mademballager, fordi dyrene kan sidde fast i emballagen, når de leder efter føde. Fugle er særligt udsatte for at blive viklet ind i både fiskenet, plastholdere til ølpakker og efterladte net fra ”fuglebolde” i haven, siger Ole Laursen, leder af affaldsindsamlingen i Danmarks Naturfredningsforening.

Udover affald, der har skadelige konsekvenser for dyrene, så har affaldsindsamlingen især fokus på pantfrie dåser, da mange af dem ikke returneres på grund af den manglende pant.

- I 2016 fandt vi næsten 140.000 dåser ved affaldsindsamlingen. De er næsten alle sammen pantfrie dåser, som burde sorteres og afleveres. Det koster mange flere ressourcer at udvinde nyt aluminium både i form af energi, vand og natur – derfor er det et enormt ressourcetab, når de pantfrie dåser ikke afleveres til genanvendelse, siger Ole Laursen.

Han opfordrer derfor alle til at tage de pantfrie dåser med, når man skal ned til flaskeautomaten. Selv om man ikke får pant, sendes dåserne til genanvendelse.

Lav det fedeste affaldsarrangement

Hvert år bliver der i forbindelse med affaldsindsamlingen afholdt omkring 1.000 indsamlinger landet over. Det er DN’s lokalafdelinger, andre foreninger, vejlaug, kommuner og private personer, der står for indsamlingerne.

- Vi er meget taknemmelige og glade for den store opbakning. Det er fantastisk, når frivillige som Viborg Orienteringsklub år efter år møder op for at gøre en indsats for naturen, siger Ole Laursen.

Alle kan være med. Gå ind på affaldsindsamlingen.dk og opret et arrangement - så sender vi en pakke med vejledning og indsamlingssække.

Der er plads til både åbne og lukkede indsamlinger, og hvis du ikke selv vil stå for en indsamling, kan du se, hvem der inviterer i nærheden af dig.

Object reference not set to an instance of an object.

Affaldsindsamlingen

  • Begyndte i 2006
  • I år samler vi ind den 2. april
  • Sidste år samlede vi 182 tons affald
  • Skoler og institutioner er med ugen inden
  • Vi slog rekord i indsamlet affald i 2012, hvor der blev samlet over 198 tons ind