Du kender måske situationen. Du kommer gående ned ad gaden, og pludselig er der en foran dig, der med en hurtig bevægelse kaster noget ud til siden, eller som måske bare lader noget dale til jorden efter sig. Du kommer tættere på og kan hurtigt konstatere, at der er tale om et stykke skrald. Hvad gør du nu?

Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, mener 54 procent af danskerne, at man som udgangspunkt bør henvende sig, hvis man ser andre smide affald i naturen eller i det offentlige rum, og bede dem samle affaldet op igen. Kun ni procent er direkte uenige.

Læs også: Op mod 235.000 ventes at samle affald i natur og by

Alligevel er det de færreste danskere, der rent faktisk gør det. I undersøgelsen svarer kun 28 procent af respondenterne, at de plejer at henvende sig til fremmede, der smider affald fra sig. Derimod svarer 61 procent, at de ikke gør.

Sidstnævnte gruppe er herefter blevet bedt om at angive, hvad der afholder dem fra det. Og her er det tydeligt, at særligt frygten for den andens reaktion spiller ind.

Se svarene nedenfor - her kan du også se, at der er stor forskel på tværs af alder.

Hjælp os med at samle skrald

I denne uge afholder vi vores årlige affaldsindsamling, hvor danskere i hele landet går sammen om at give naturen og byerne en grundig forårsrengøring.

Vil du være med? Find en lokal indsamling nær dig og hjælp os en time eller to.

Se hele undersøgelsen samt resultaterne fordelt på køn, alder og region her.

Har du lyst til at hjælpe os med fjerne noget af alt det affald, der ligger og flyder rundtomkring? Så deltag i årets udgave af Affaldsindsamlingen, der finder sted i hele denne uge. Læs mere på affaldsindsamlingen.dk og find en indsamling nær dig.