I 2018 kom cirka 190.000 børn og voksne til Naturens Dag. Det er kun på grund af vores mange engagerede arrangører, at Naturens Dag hvert år bliver en kæmpestor grøn mærkedag til glæde for børn og voksne.

Vil du være en af de arrangører den 8. september? Så opret et arrangement inden den 25. august, så får du en arrangørpakke med med hjælp og inspiration til at afholde arrangementet.

To af dem, der tidligere har arrangeret Naturens Dag, er Dorthe Birkmose og hendes mand Mogens Gissel Nielsen. De planlagde til Naturens Dag 2017 sjove og kreative oplevelser for enhver smag og alder.

Dorthe er i sit es, når hun formidler natur

Dorthe Birkmose og hendes mand Mogens Gissel Nielsen arrangerede blandt andet krabbevæddeløb, kajakroning, vandreture, skydning med bue og pil og meget mere.

Naturens Dag er en klassisk win-win, fortæller Dorthe Birkmose. For ikke kun får parret lov til at opleve og pleje naturen alt det, de vil, de får også lov til at åbne den op for andre.

- Vi har formidlet natur i så mange år, at jeg næsten ikke kan forestille mig et liv uden det. Når man brænder for noget, er det sjovt at formidle videre, og så må vi jo bare håbe, folk bliver smittet, siger Dorthe Birkmose.

Om sommeren, da Dorthe Birkmose var barn, var hun udenfor fra morgen til aften. Enten for at lave husligt arbejde eller for at lege med sine venner. Selv hvis hun var alene, var det vandpytterne, engene og skoven, der trak. Der var jo ikke andet at lave, siger den mangeårige frivillige i Danmarks Naturfredningsforening Odder.

- Men nu er der et hav af valgmuligheder for de stakkels børn. Alle mulige elektroniske spil og iPads, som foregår indenfor. Så må man jo vælge. Og mange vælger indendørsspillene, tror jeg.

Daginstitution åbner dørene for alle

En anden arrangør på Naturens Dag er Karina Øer, som er leder af børneinstitutionen Dueslaget i Køge. I modsætning til Dorthe Birkmose havde hun i 2017 ingen erfaring med Naturens Dag, og det var første gang, hun lavede et arrangement.

Institutionslederen mener, at børn skal skabe interesse for naturen allerede før de kommer i skole, før det hele kommer til at handle om læring og lektier. Og der er forældrene en stor del af det, siger Karina Øer. Derfor bød Duelslaget søndag den 10. september 2017 velkommen til både store og små, hvor familierne sammen kunne smage på insekter, lave snobrød, bruge forskellige digitale apps til at undersøge naturen, lave rytmik og meget mere.

- Vi prøver virkelig at åbne vores institution op for både børn og voksne. For vi kan ikke gøre børnene interesserede i naturen, uden at have de voksne med på den. Derfor har vi arrangeret et stort hav af oplevelser, så familierne kan komme og blive ligeså begejstrede for naturen, som vi er.

Naturen er sjovere end bonbon-land

Karina Øer tror, naturen i nogens øjne er et område fyldt af mystik, som enten er for kedelig eller for vild og for svær at tilgå. Så Karina Øers mission er at vise dem, at naturen ikke kun skal opleves ved at kigge på noget græs eller stå med en fiskestang i timevis.

- Naturen skal bruges til at lege i, og det er et sted, hvor man får nogle andre sanseindtryk, end man plejer og som man bliver et bedre menneske af, siger Karina Øer.

- Jeg håber, folk til Naturens Dag vil springe ud i det med begge ben, selv i at smage på levende insekter. Og at de bliver så afhængige af det, at familierne næste weekend vælger natur frem for Netflix og bon-bon-land.

Sådan bliver du arrangør til Naturens Dag 2019

  • Du bestemmer helt selv, hvor meget energi, penge og tid du vil lægge i dit arrangement. Det kan vare hele søndagen eller bare et par timer og tilbyde alt fra at gå på insekttur i parken til at tage på fisketur.
  • Når du har bestemt dig for et arrangement, enten alene eller med flere, skal du oprette et arrangement i vores system, så folk kan finde frem til det.
  • Du skal oprette en profil for at kunne oprette et arrangement. Hvis du oprettede en affaldsindsamling i foråret, har du måske allerede en profil, du kan logge ind med igen. Har du glemt din kode, kan du få sendt en ny. Hvis du oplever bøvl er du meget velkommen til at kontakte os.
  • Find gode råd og materialer til planlægning og markedsføring af jeres arrangement.
alt
Anders Vogel
Lokal kommunikationsrådgiver

Fakta om Naturens Dag

  • Naturens Dag er Danmarks store mærkedag for natur og naturoplevelser.
  • Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet arrangerer hvert år Naturens Dag for familier den anden søndag i september og for skoler og institutioner i ugen op til.
  • Naturens Dag er støttet af Nordea-fonden.
  • I 2019 inviteres til Naturens Dag i hele landet den 8. september
  • I 2018 kom 190.000 mennesker til Naturens Dag fordelt på omkring 300 forskellige arrangementer.