Flasker, plastik og pap. Det er overskrifterne på en dag i Bilkas Affaldsskole for børn. Det fik 1.B fra Mølleholmskolen i Taastrup lov til at opleve, da de forleden besøgte Bilka Ishøj.

1.B kom med ind bag kulisserne, og særligt flaskeindlevering var fascinerende for klassen. Ikke kun fordi de lærte, at en flaske kan ligge op til 100 år i naturen, før den bliver nedbrudt, men også fordi der lugtede lidt sjovt inde ved alle flaskerne.

Afdelingsleder i Bilka Ishøj Chris Nielsen gjorde på dagens Affaldsskole meget ud af at forklare 1.B, hvad der sker med affaldet, når det kommer i containeren.

- Vi har et mål om, at vi skal genanvende 93 procent af vores affald i 2018. Det er Bilkas holdning, og den skal ud til så mange som muligt og så tidligt som muligt, så vi kan gøre noget godt for naturen og miljøet, siger Chris Nielsen.

Pebernødder i flasker

Da Chris Nielsen spørger 1.B om, hvad man kan bruge en flaske til, efter den er blevet afleveret i flaskeautomaten, kommer der mange forskellige bud.

En foreslår at putte pebernødder i flaskerne, en anden mener, at man kan jagte monstre med flaskerne, mens en tredje i hvert fald ikke skal drikke af en flaske igen, da han hører, at flaskerne bliver genanvendt.

Udover flaskeindlevering fik 1.B lov til at se, hvordan Bilka håndterer pap og plastik. Især den lange række af sammenpresset pap var interessant.

- Jeg håber, at børnene går herfra i dag med en aha-oplevelse af, hvad der sker bag facaden i et sted som Bilka. At de lærer, hvad der sker, når de afleverer en flaske i flaskeautomaten og ikke bare tror, at den forsvinder på magisk vis, siger Chris Nielsen.

Og 1.B har faktisk lært noget. Affaldsskolen indeholder nemlig også en quiz, hvor de svarer rigtigt på næsten alle spørgsmål.

Hvad er Bilkas Affaldsskole?

  • Bilkas Affaldsskole er et event, som støtter op om Danmarks Naturfredningsforenings Affaldsindsamling.
  • Affaldsskolen skal vise børnene, hvordan Bilka håndterer affald på en måde, så vi minimerer affaldet og øger genbruget.
  • Blika afholder også Affaldsstafet, hvor de deler affaldssække ud, så borgere kan samle affald i lokalområdet og aflevere det på Bilkas parkeringsplads.

Affaldssortering hører ikke kun til i Bilka

Det er ikke første gang, at 1.B hører om genbrug og vigtigheden af ikke at smide affald i naturen. Det har deres klasselærer Nuran Sari nemlig allerede fortalt dem om i faget natur og teknik.

- Vi prøver at gøre vores elever bevidste om affald allerede i indskolingen. Vi lærer dem, at vi har et fælles ansvar for den verden, vi lever i. Da vi så fandt ud af, at Bilka har en Affaldsskole, så vi det som en god mulighed for eleverne. De har nemlig fået lov til at se, mærke og stille spørgsmål, forklarer Nuran Sari.

På trods af at 1.B allerede er blevet undervist i, hvordan man håndterer affald, fortæller 8-årige Sebastian Nørgaard Larsen, at han har lært noget nyt i Bilka.

- Det har været sjovt, og jeg har lært, at man skal sortere affald. Man skal både gøre det derhjemme, og Bilka skal gøre det, siger Sebastian Nørgaard Larsen.