Bliv klogere på ramsløg
Ramsløg vokser vildt og kan plukkes mange steder. Planten er sprængfyldt med vitaminer, har en let, karakteristisk hvidløgssmag og kan bruges på et utal af måder i maden.Ramsløg er en vild plante, der er blevet så populær, at den har fundet vej til supermarkeds grøntafdeling.
Der er dog ingen grund til at kaste penge efter ramsløg, for de vokser vildt og kan plukkes rigtig mange steder, når de er i sæson.
Sæsonen begynder i marts og strækker sig frem til juni. Men det er dog de spæde blade, man plukker i foråret, som smager bedst.
Ramsløg kan forveksles med giftige linjekonvaller og høsttidløs
Det er meget vigtigt at være opmærksom, når man plukker ramsløg. Ramsløg kan nemlig forveksles med liljekonvaller, som er meget giftige at spise.
På billederne nedenfor kan du se forskellen på ramsløg og linjekonvaller.
Ramsløg kan også forveksles med den giftige høsttidløs. Her kan du se, hvordan høsttidløs ser ud.
Ramsløgplanten
Liljekonvaller
Ramsløg lugter kraftigt af hvidløg
Ramsløg er i løgfamilien, og har en karakteristisk hvidløgssmag og –duft. De indeholder masse C-vitamin, faktisk 20-40 gange så meget som i citroner, og kan bruges i retter, hvor man ellers ville bruge hvidløg eller purløg.
Ramsløgene kan især kendes på deres stærke løglugt. Men derudover kan man kende dem på deres blade og blomster, hvis de er kommet frem.
Man kan bruge ramsløgsbladene, blomsterne og blomsterknopperne i madlavningen. Man kan også spise løgene, der er under jorden. Man må dog ikke grave planter op i skove eller parker, så hvis I ikke har ramsløg i haven må I nøjes med blade og blomster.
Sådan bruger du ramsløg
Ramsløg kan både spises rå og tilberedt, dog skal man være opmærksom på, at løgsmagen kan være lidt krads i rå tilstand, så det skal kun være en let dosering.
Fx kan ramsløgene snittes fint og bruges over en tomatsalat, steges på panden med røræg, bruges i wok- og gryderetter, eller som et grønt drys på æggekagen.
De kan også bages i ovnen, fx sammen med kartofler, hvor de bliver sprøde og mere milde i smagen.
Blomsten fra ramsløgsplanten er også rigtig lækker, den har en lidt mindre markant løgsmag. Den kan også bruges i salater, eller kommes i ovnen sammen med kartofler, hvor den får en dejlig sødlig smag.
Opskrift på ramsløgspesto
- 3 store håndfulde ramsløg
- 70 gram friskrevet parmesanost
- 70 gram mandler (pinjekerner, cashewnødder eller hasselnødder)
- 1-1½ dl olivenolie
- Lidt citronsaft
- Salt og peber
Put det hele i en blender og blend til massen er grov, men ensartet. Smag til. Hvis ramsløgs-smagen er for krads, så put lidt ekstra nødder og ost.
Opskrift på aioli med ramsløg
- En lille håndfuld ramsløg
- 1½ dl smagsneutral olie (fx rapsolie)
- 1 æggeblomme
- 1 knivspids dijonsennep
- Salt og peber
Hak ramsløgene helt fint.
Pisk æggeblomme og sennep sammen til en luftig masse.
Tilsæt herefter olien lidt af gangen, mens du bliver ved med at piske.
Vend ramsløgene i den luftige masse, og smag til med salt og peber.
Aiolien er god til kød, fisk, i en sandwich eller som dip til grøntsagsstænger.