Byg et havdyr af sand, hør om havets fascinerende dyr eller spis lækker mad med tang. Selvom sommerferien for de fleste er slut, er det ikke det samme som at strand og hav er lukket.

Den 22. august afholder Danmarks Naturfredningsforening begivenheden ”Hop i havet”. Med mere end 75 lokale events forventes flere tusinde borgere at deltage i den fælles havdukkert.

Læs også: Vær med, når vi hopper i havet for bedre beskyttelse

Men bag de mange events gemmer der sig en alvorlig virkelighed. Det landsdækkende event sætter nemlig fokus på den kritiske tilstand, havet er i, siger Aimi Hamberg, havpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

-Vi håber, at den stærke folkelige opbakning til havet viser politikerne, at det haster med at give havet en bedre beskyttelse. Lige nu trues havet af blandt andet forurening, havbrug og fiskeri med bundslæbende redskaber, og i dag lever ingen af de danske farvande op til EU’s krav for god miljøtilstand. Det er en alvorlig situation, som skal vendes, siger Aimi Hamberg.

5 sjove events der sætter fokus på havet

Der er masser af begivenheder i hele landet, hvis du vil være med til at sætte fokus på havets tilstand. Find et event nær dig, eller lad dig inspirere af nogle af de sjove begivenheder, der er oprettet indtil videre.

1. Byg et havdyr af sand på Brøndby Strand.

I Brøndby strandpark kan man melde sig til konkurrencen om at lave det flotteste havdyr af sand. Vinderen bliver kåret af ingen mindre end miljøminister Lea Wermelin. Til eventet kommer også Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening. Begivenheden er en af de officielle åbningsevents for Hop i Havet, og måde minister og præsident vil holde tale om behovet for at beskytte havet samt sige stort tak til de fremmødte.

Foto: Kristian Ørsted Pedersen / DN

2. Hop i havet med kemidragter nord for Viborg

I Hjarbæk Fjord nord for Viborg er der så store problemer med iltsvind og algeopblomstring, at fjorden er næsten umulig at bade og ro i. Det sætter den lokale havkajakklub fokus på, når de inviterer til havdukkert iført hvide beskyttelsesdragter. Vær med og send et klart signal til politikerne om, at man igen skal kunne bade i Hjarbæk Fjord!

alt
Aimi Hamberg
Havpolitisk chefrådgiver

3. Mød Jesper Theilgaard i Aarhus

I Aarhus har den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i dagens anledning lokket meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard til at sætte ord på situationen omkring havet og derefter hoppe med ned under overfladen. Desuden vil der være formidling om havet for både store og små, samt mulighed for en kop kaffe. Kig forbi Riiskov Strand, og husk badetøjet!

4. Spis tang-tapas og mød en TV-havbiolog på Amager Strand

Her kan du møde Maria Reumert Gjerding og biolog Anders Kofoed (kendt fra Go’ Morgen Danmark). Han vil fortælle om havets fantastiske dyr. Der vil blive serveret mad med tang, og børn og voksne kan give sig i kast med et spil strandbingo.

Foto: Ole Laursen / DN

5. Mød biologen Emil Sanderhoff og lær om havdyrene i Svendborg

Den dygtige biolog Emil Sanderhoff hopper i havet og fortæller om havets dyr. Tag med ham på bioblitz, hvor I udforsker havets og strandens arter og registrerer dem. På den måde er I med til at forske i, hvilke dyr der egentlig lever i havet omkring Danmark!

Se mere om eventet i Svendborg