Det er kun tre måneder siden, Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, en helt ny måde at sikre økologisk landbrug på, slog døren ind til det danske aktiemarked. Og allerede nu har danskerne investeret over 20 millioner kroner i fonden.

Fondens datterselskab Dansk Økojord A/S kan altså nu begynde at opkøbe landbrugsjord, så unge landmænd fremover kan dyrke det økologisk.

- Rigtig mange danskere har vist os stor tillid ved at købe aktier i vores projekt. Nu kan vi begynde at udmønte vores formål, nemlig at få endnu mere jord lagt om til økologisk drift. Til glæde for natur og miljø, og for de unge landmænd, der nu kan komme i gang med at drive jorden, siger Lars-Christian Brask, formand for Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Fonden skal sikre økologisk generationsskifte

Fonden stræber efter at rejse yderligere 15 millioner kroner inden udgangen af januar, hvorefter det ikke længere vil være muligt at købe aktier.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

Herefter vil selskabet købe jord eller ejendomme, som så bliver forpagtet ud til for eksempel unge landmænd, der gerne vil drive landbruget videre økologisk. På den måde sikrer man, at unge landmænd, der ellers ikke ville kunne komme i gang som selvstændige, kan drive jorden.

- For os som naturfredningsforening er det afgørende, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet osv. Denne her måde at gøre det på har også et fornuftigt samfundsøkonomisk perspektiv, siger landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Rikke Lundsgaard.

Økologi vinder frem over alt

Den Økologiske Jordbrugsfond blev oprettet i februar 2017, da Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening gik sammen og hver investerede 400.000 kroner.

Og siden da har projektet taget fart. Fonden har rejst så mange penge, fordi danskerne i højere grad efterspørger økologisk råvarer og en mere bæredygtig måde at dyrke jorden på, mener Rikke Lundsgaard.

- Med Øktober-kampagnen i år har butikkerne solgt mere økologi end nogensinde, og det viser bare, at danskerne er mere end klar til mere økologi. Oveni har næsten 1.000 landmænd i år søgt om at omlægge til økologi, hvilket vil udvide det danske økologisk areal betragteligt, siger hun.

Også Lars Christian Brask, formand for fonden, er imponerede over danskernes vilje til at investere i økologien.

- Siden den 1. september i år har vi rejst mere end 20 millioner kroner. I betragtning af at det er et helt nyt produkt med et lavt økonomisk afkast, siger det noget om, at mange danskere ser på andet og mere end den økonomiske bundlinje, når de investerer, slutter Lars-Christian Brask.