Døde dyr i naturen er med til at skabe liv, men i Danmark er naturen så reguleret, at de fleste ådsler fjernes.

Ifølge en Gallup-undersøgelse, der er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, mener knap hver anden, at døde dyr skal have lov at blive liggende i naturen.

Men der er for lidt død i den danske natur.

- I dag er naturen alt for gennemreguleret. Døde dyr fjernes, og jægere må for eksempel ikke lade indvolde fra rådyr eller krondyr ligge i naturen, siger Jakob Konnerup, biolog og naturvejleder ved Lille Vildmosecentret i Nordjylland.

Døden som attraktion

I Lille Vildmose kunne Jakob Konnerup godt tænke sig at komme i gang med at forberede en attraktion i mosen: Ådsler i naturen.

- At døde dyr skaber nyt liv kan blive en attraktion. Især hvis rovdyr, insekter eller mikroorganismer viser sig her i Lille Vildmose, som følge af, at der kommer mere dødt væv herude, siger Jakob Konnerup.

Ifølge Gallup-undersøgelsen, som Danmarks Naturfredningsforening har fået foretaget i forbindelse med kampagnen ’Plads til det Vilde’, så er 45 pct. af danskerne positive over for mødet med døden i naturen.

Imidlertid oplever Jakob Konnerup, at der er nogen, der finder ådslerne ulækre.

- Det er ofte forældre, der trækker deres børn væk fra den døde fugl og siger til dem, at de ikke må røre ved den, eller at de skal have vasket deres fingre, fortæller Jakob Konnerup og tilføjer, at de i Lille Voldmose håber at afhjælpe væmmelsen ved ådslerne gennem formidling af, hvordan det døde væv kan skabe nyt liv.

Liberale vælgere er mest positive over for døden

I Gallup-undersøgelsen er der især én vælgergruppe, der skiller sig positivt ud på spørgsmålet, om døde dyr skal have lov at ligge i naturen.

Blandt de mest positive er Liberal Alliances vælgere. I alt 62 pct. er helt enige eller overvejende enige i, at vi skal kunne rumme mere død i naturen.

- I statsskovene bør man ikke bruge tid på at fjerne døde dyr. De er jo en del af naturen på samme måde som levende planter og det levende dyreliv, og det gavner biodiversiteten at lade dem ligge, siger Carsten Bach, miljøordfører for Liberal Alliance.

Også hos Nye Borgerlige er der positive takter. 37 pct. af vælgerne er helt enige i, at der må komme flere ådsler i naturen, hvilket, sammen med Konservative vælgere, gør dem til de mest skråsikre vælgere.

  • Døde dyr giver naturen nyt liv til bl.a. rovfugle og biller.
  • Rød glente er én af de rovfugle, der vil få gavn er flere ådsler. Rovfuglen ses i dag ofte langs større veje på jagt efter trafikdræbte dyr.
  • Døde dyr vil give os mulighed for at få mere viden om mikroorganismer og de processer, der sker, når større mængder af dødt væv nedbrydes.
  • I Lille Vildmose i Nordjylland vil man i fremtiden forsøge sig med at lade større dyr ligge, når de dør i naturen.
Det er ofte forældre, der trækker deres børn væk fra den døde fugl og siger, at de ikke må røre ved den, og at nu skal de have vasket fingre. - Jakob Konnerup, biolog og naturformidler ved Lille Vildmosecentret
alt
Sanne Liv Lembrecht Buggeskov
Fundraisingansvarlig og Teamleder