Vi smider anslået 323.000 ton plast ud i Danmark om året. Heraf er emballage den klart største synder, viser tal fra Plastindustrien. I Verdenshavet flyder det rundt med plast, og man finder plast i maven på flere og flere dyr både på land og til vands.

Derfor glæder det Danmarks Naturfredningsforening, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har valgt at lave en officiel dansk handlingsplan for at nedbringe mængden af plastaffald.

- Plast i naturen er en stor belastninger for naturen og des dyreliv. Vi er derfor enormt glade for dette skridt mod mindre plast i Danmark. Den er nødvendig, for at fine ord og mål om en mere bæredygtig omgang med plast rent faktisk udmønter sig i noget konkret, siger Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Bedre design, mere genanvendelse og højere afgifter

I dag skal DN, Plastic Change og Det Økologiske Råd fremlægge bud på en dansk handlingsplan for plast for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her er DN’s tre vigtigste bud:

  1. Bedre design af plastik

Vi kan ikke kun genanvende os ud af plastikforurening, når der bliver produceret så ekstreme mængder plastikemballage, der kun er egnet til engangsbrug.

Derfor bør der hverken produceres eller sælges mere end to-tre typer plastik. Produkter sammensat af flere typer plastik bør udfases inden 2025. Oveni det bør al emballage laves i en kvalitet, så man kan bruge det til fødevarer. Det vil også fremme genanvendelsen.

- Problemerne med eksempelvis plastemballage er, at der er mange forskellige typer, og ikke alle er egnet til genanvendelse. Derfor skal plastemballage laves bedre, så forbrugerne kan smide det til genanvendelse og vide, at emballagen bliver til nye produkter, siger Sine Beuse Fauerby.

Object reference not set to an instance of an object.

Europæisk bølge for at mindske plastaffald

Initiativet fra Miljø- og Fødevareministeriet kommer kun et par uger efter, at EU offentliggjorde sin strategi på plastområdet. Her er målet, at EU i 2030 skal genanvende mindst halvdelen af alt plastaffald og sikre, at al plastemballage kan genbruges eller genanvendes let. Læs mere om strategien.

Og Miljøstyrelsens referat på dansk af EU-strategien.

  1. Pant på flere produkter

Skal vi have en høj kvalitet i genanvendelsen af plastikemballage, som kommer miljøet til gode, er det nødvendigt med et pantsystem i verdensklasse. Derfor bør pantordningen i Danmark udvides til også at omfatte andre produkter, et oplagt sted at starte er pant på ALLE plastikflasker og beholdere, der bruges til drikkevarer.

Der bør investeres i at nytænke og udvikle pantsystemet. Udover at være en gevinst for miljøet er det også godt for økonomien:

- Vi skal fremme de systemer, der sikrer, at fødevareemballage nemt kan genbruges. Emballage skal bruges igen og igen, og absolut ikke ’tabes’ i naturen. Mange lande er interesseret i at vide mere om vores pantsystem, og vi har dermed en viden og erfaringer, som andre lande vil være interesseret i at lære af. Der er gode muligheder for at Danmark kan blive et foregangsland på området, siger Sine Beuse Fauerby

  1. Højere afgifter og forbud på visse typer plastik

Danmarks Naturfredningsforening mener, der bør være højere afgifter på bæreposer af plastik. Samtidig bør afgiften øges på service, to go engangskaffekopper og -låg, rørepinde, sugerør, to go-mademballage etc.

- De typer plastik kan tage mange årtier om at nedbrydes i naturen. Som forbruger er det nærmest umuligt at gå i supermarkedet uden at få plastik med hjem. Det ville være meget lettere at være borger, hvis det altid er nemmest og billigst at købe miljørigtigt ind. Det vil sige, at vores afgifter er indrettet således, så de underbygger en miljørigtig adfærd. Det vil også automatisk bane vejen for miljørigtige alternativer, siger Sine Beuse Fauerby.

Alle kan komme med forslag til regeringen

Danmarks Naturfredningsforenings kampagne ’Nej til Mikroplast’ samlede sidste år over 20.000 underskrifter, blandt andet for at få en dansk plastpolitik. Underskrifterne blev afleveret til Miljøstyrelsen.

Det er dejligt, at regeringen nu vælger at rykke på netop det område, mener DN. Og til at udvikle handlingsplanen inviterer Esben Lunde Larsen alle danskere til at komme med inputs til, hvad den skal indeholde.