Better Food For More People.

Det er overskriften for World Food Summit, som lige nu er i gang i København. Miljø-og Fødevareministeriet er vært, og NGO’er, regeringsrepræsentanter og fødevaregiganter fra hele verden er inviteret.

Formålet med topmødet er at forpligte og inspirere hinanden på at finde løsninger på globale udfordringer forbundet med mad.

På programmet er blandt andet madspild og fødevaresikkerhed.

Økologi og miljømæssige konsekvenser ved madproduktion er ikke nævnt som temaer for topmødet, og det synes Rikke Lundsgaard, naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, er ærgerligt. Især udfordringer med kødproduktion er noget, man i Danmark burde sætte fokus på, siger hun.

- Danmark er det land i verden, der dyrker jorden mest intensivt. Det er blandt andet fordi, 80 procent af landbrugsarealet går til at brødføde de dyr, vi spiser. Hvis et større areal gik direkte til mad til mennesker, kunne vi brødføde mange flere.

Forbrugerne har magten

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

World Food Summit afholdes som led i Copenhagen Food Festival, som har været i gang hele ugen. Her kan indbyggere tage til madoplevelser ud over det sædvanlige i hele byen.

Rikke Lundsgaard nævner lige præcis os forbrugere som en del af løsningen til mere økologi og mindre kød. Jo højere krav, befolkningen stiller til, hvordan vi behandler dyrene og jorden, jo mere økologiske vil landbrugene blive.

- Det handler om, at vi forbrugere skal efterspørge økologisk kød og grøntsager. Med økologisk landbrug og med færre dyr at fodre kan vi droppe på de giftige kemikalier, som forurener grundvandet og gør vores dyreliv fattigere.

Spis den mad, du køber

Et af temaerne for topmødet er forebyggelse af madspild. Næsten en tredjedel af den mad, der bliver produceret på verdensplan, bliver spildt et sted i fødevarekæden. I Danmark står husholdningen for 36 procent af det årlige madspild, mens detailhandlen står for 23 procent.

Og det håber Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, ugens topmøde giver nogle løsninger på. For det kan lade sig gøre at reducere madspildet, siger hun.

- Det handler om, at vi forbrugere skal blive bedre til ikke at købe for meget og bruge det, vi køber, for meget af vores madspild kan undgås med sund fornuft”, siger hun og understreger, at man ikke altid skal lade sig friste af mængderabat og tænke kreativt, når der er noget til overs på middagsbordet.

- Og så har detailhandlen også et ansvar for at gøre det attraktivt for forbrugerne at købe de ’grimme’ varer og dem, der er ved at blive for gamle. Det er der heldigvis mange kæder, der er ved at blive gode til, siger Sine Beuse Faurby.