Det er nok de færreste, der synes, det er fedt med mudder og pladder i haven. Især i tider, hvor vi får rigtig meget nedbør. Det kan være svært at bruge sin have, når den mudrer til.

Derfor er det en god idé at planlægge sin have lidt anderledes – på en måde der går hånd i hånd med mere nedbør. I følge DMI's prognoser vil vi få meget mere regn i fremtiden, og derfor vil en klimatilpasning af vores haver gavne både naturen og samvittigheden.

Lav render og regnbede i haven

Der er råd for problematikken med både mudrede plæner og oversvømmede veje.

Særligt hvis du har en grund, der hælder lidt. Så kan du nemlig benytte dig af din haves topografi og anlægge et regnbed i den lavest liggende del af din have.

- Hvis du vil lave nedløb fra tagrender, så de ikke er tilsluttet kloakken, kan du også lave nedsivning ved hjælp af regnbede. Det kan dog godt være, at du skal hjælpe vandet lidt på vej med render eller lignende. Leder du vandet direkte fra taget hen i et regnbed, så bliver du nødt til at lave render, så haven ikke oversvømmes. Heldigvis kan sådan nogle vandrender blive ret flotte, og så er de sjove for både børn og voksne at soppe i, siger Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også: Sådan bygger insekthoteller til haven

Har du faskiner i haven, som er en slags midlertidig regnvandsbeholder, så kan du også bruge regnbede som en mellemstation. Her kan du give regnvandet lov til at skabe variation og levesteder for dyr og planter, der ellers kan være svære at have i en parcelhushave.

- Det kan f.eks. være forskellige padder, der holder meget af fugtige hjørner og kroge, forklarer Majken Sundahl.

Obs: inden du begynder at omlægge din have, så er det vigtigt at undersøge regler og rammer med kommunen. Derudover skal du altid anlægge bede med regnvand mindst fem meter fra huset, særligt hvis du har en kælder.

Sådan laver du et regnbed i din have:

  1. Start med at grave muldlaget af og gem det til senere.
  2. Under muldlaget ligger råjorden. Fjern ca. 20 cm. Du skal løsne den underliggende jord for at få den drænende effekt. Udskift råjorden med en blanding af muld og sand.
  3. Brug den bortgravede råjord til at lave kanter rundt om bedet.
  4. Læg muldlaget tilbage i regnbedet. Bland det med en god portion sand.
  5. Nu kan du tilplante regnbedet. Det er en god idé, at vente med at lede regnvand direkte til området, indtil planterne er godt etableret.
  6. Hvis du har meget leret jord, kan et regnbed ikke klare nedsivning alene. Der skal du kombinere med faskiner.

Slip haven fri

Meld din have til Slip Haven fri og få skræddersyede guides og inspiration til at gør din have vildere for dyrenes, insekternes og din egen skyld.

Få et gratis sticker til postkassen.

Gode planter til den våde have

  • Stiv star (tueformet halvgræs)
  • Hjortetrøst
  • Rød kornel
  • Irisplanter

Planter til det fugtige bed

Der findes flere forskellige planter, som er robuste nok til at stå i regnbed:

- Jeg vil anbefale planter som star, f.eks. stiv star, som er en stor tueformet halvgræs, der kan blive ret stor og flot. Derudover er der hjortetrøst, som er en høj staude med lille blomster, den er meget populær hos både bier og sommerfugle. Der er også rød kornel, som er en hårdfør busk med bær, som er utrolig populære hos fugle, siger Majken Sundahl og fortsætter:

- Disse planter kan du finde i naturen - og de har en værdi for dyrene i haven. Man du må naturligvis ikke opgrave planter fra søer og moser i naturen, men du kan sagtens lade dig inspirere - og evt. samle frø fra dem til opformering eller bare såning i egen have.

Irisplanter kan også bruges. Særligt den gule eller sibiriske. De blomstrer begge med flotte blomster og er meget hårdføre.

Støt naturen med et fast månedligt bidrag

Tak for at gøre en forskel i din have! Vær med til at skabe endnu mere natur i hele Danmark og få samtidig adgang til medlemsrabatter, en masse tips og inspiration til haven og medlemsbladet Natur & Miljø.

Object reference not set to an instance of an object.

Object reference not set to an instance of an object.