Der var pakket foran DN- teltet, da det havde besøg af Jesper Theilgaard og Mogens Lykketoft.

Torsdag lød startskuddet til Folkemødet på Bornholm, og Danmarks Naturfredningsforening åbnede foreningens telt. Her blev der indbudt til quiz om sprøjtegift og natur, eller blot en snak om foreningen og dens arbejde.

Der var samtidig debatter i teltet med flere prominente navne. Interessen var stor, og teltet var fyldt til bristepunktet og mere til. Så meget at folkemødedeltagerne måtte samledes i en ring rundt om teltet, for at følge med.

Den første debat var med tidligere leder af FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft og meteorolog Jesper Theilgaard, der skulle diskutere klimaudfordringen.

- Det haster ad helvedes til, hvis vi ikke gør noget ved det nu, sagde Mogens Lykketoft, og sendte samtidig en formaning til sine tidligere kolleger på Christiansborg:

Det største problem med politikerne er, at de altid har blikket rettet imod næste Folketingsvalg.

Landbrug og transport halter efter

Han fortalte samtidig, at det er nødvendigt at øge bevidstheden om klimaudfordringen.

- Folkeoplysning er nødvendigt, og der er to store områder, hvor vi slet ikke er i gang. Det ene er transport, og det andet er landbrug, sagde Mogens Lykketoft.

Samtalen faldt også på de internationale klimaforhandlinger, og den amerikanske præsident Donald Trumps beslutningen om at trække USA ud af den internationale klimaaftale.

- Der er ikke et eneste problem, der kan løses uden et stærkere samarbejde. Der er intet, der kan løses ved at bygge mure, sagde Jesper Theilgaard.

Connie Hedegaard sendte opsang til politikere

Senere på dagen var klimaet igen i fokus, hvor den tidligere konservative minister og klima-kommissær i EU, Connie Hedegaard, var forbi til en snak om klimadagsordnen. Her kom der også en opsang til politikerne – ikke mindst de regeringsbærende af slagsen – om det særligt haster med at få den grønne omstilling i gang, når det handler om landbrug og transport.

- Jeg kan næsten ikke holde ud, når ledende politikere – eller ministre – siger, at vi skal passe på at komme så langt frem, at de andre ikke kan se os. Vi er langt fremme, men ikke i forhold til transport og landbrug, der kan vi gøre meget mere.

Ordstyrer på debatten var Præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen, og et spørgsmål fra publikum handlede om, hvad kommunerne kan gøre i forhold til klimaudfordringen.

- Det er naturligt, at man ikke kun kigger på den billigste pris her og nu, når man laver offentlige indkøb. Der skal være livs-cyklus analyser med, sagde Connie Hedegaard.

Og debatterne fortsætter i Danmarks Naturfredningsforening over de næste dage. Se programmet her.