Ålen har været på jorden i over 40 millioner år. Men nu risikerer den at uddø. Heldigvis er der stadig mange ting, vi kan gøre - og skønne alternativer til frokostbordet.

Eksperterne i Det internationale Havforskningsråd, ICES, er netop kommet med deres anbefaling til næste års ålefiskeri. Igen lyder anbefalingen: Stop al form for fiskeri af ål, alle steder og i alle livsstadier - både for erhvervs- og fritidsfiskeri, og også fangst til opdræt og udsætning.

Sådan har fiskeri-eksperternes anbefalinger omtrent lydt i 24 år, og i lige så mange år har EU’s fiskeriministre ignoreret anbefalingerne og overhørt advarslerne om, at ålen risikerer helt at forsvinde.

- Det er beskæmmende, at de ansvarlige politikere år efter år tilsidesætter de videnskabelige anbefalinger og i stedet risikerer udryddelsen af en dyreart, der har været her på jorden lang tid før os mennesker, lyder det fra vandmiljørådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Henning Mørk Jørgensen.

Læs også: Derfor skal du droppe ålen til julefrokosten - og alle andre måltider

Selvom der flere steder i de indre danske farvande og fjorde meldes om flere ål, så viser statistikken at antallet af nye små ål fortsat ligger faretruende lavt. Et fiskeri på bestanden kan på ingen måde forsvares, lyder det fra eksperterne. Vi bør i stedet lade de voksne gydemodne blankål være, så de kan reproducere den kritisk truede bestand.

Fire europæiske lande har forbudt ålefiskeri - og Danmark bør følge trop

Ålen er kendt for at svømme mere end 6000 km til Sargassohavet, hvor den gyder og sørger for nye små generationer af ålelarver.

På sin rejse fra Europa mod Sargasso skal ålene fra hele Østersø-området passere igennem de snævre danske farvande og Danmark har derfor et særligt ansvar for at give ålen fri passage.

I Irland, Slovenien, Malta og Norge har man forbudt al ålefiskeri. Men i Danmark lader fiskeriminister Jacob Jensen fiskeri og salg af ål fortsætte. På trods af eksperternes klokkeklare og årelange advarsler.

- Det er på høje tid, at også Danmark tager ansvar og hjælper med at redde ålen. I stedet for at bidrage til dens udryddelse, mener Henning Mørk Jørgensen og fortsætter:

- Med den yderst kritiske situation for ålen, er det afgørende, at vi sætter alt ind på at minimere den menneskeskabte dødelighed. Så antallet af ål, der kan tage turen til Sargassohavet og gyde, bliver højere. Det bidrager til ålens mulighed for at overleve som art, siger han.

Læs også: Ålen er truet - nu vil forskere aflure dens hemmeligheder

Røget ål med røræg og purløg har tidligere været en klassisk ret på det danske frokostbord. Men mange restauranter har droppet at servere det kritisk truede dyr og i stedet fundet gode fiske-alternativer til smørrebrøds-menuen.

EU presser medlemslande til handling for ålens overlevelse

  • EU-Kommissionen har pålagt medlemslandene at udarbejde en genopretningsplan for ålebestanden
  • Efter pres fra EU valgte Danmark fra 2023 at lukke for det rekreative fiskeri efter ål i saltvand, mens det fortsat er tilladt i ferskvand.
  • For erhvervsfiskeriet efter ål i saltvand er der indført en lukkeperiode, der i nogle områder af Danmark strækker sig fra 15. september til og med den 15. marts og i andre er forskudt til 14 dage senere.

Grafen ovenfor viser, at antallet af nye små glasål i danske og nordeuropæiske farvande er faldet med næsten 99 pct. siden 1980, og den såkaldte rekruttering af glasål er i dag 1,1 pct. af, hvad den var i gennemsnit i årene fra 1960-1979. Kilde: ICES

Sådant kan du selv bidrage til at redde ålen

Ålefiskeriet var tidligere et af de vigtigste kystnære fiskerier i Danmark og levegrundlaget for mange familier langs bl.a. Limfjordens kyster.

Men bestanden er faldet drastisk og efter 1980 er det gået helt galt med rekrutteringen af ålebestanden, der faldet med 99 pct. Siden 2008 har ålen lyst rødt på IUCNs internationale liste over kritisk truede dyrearter.

De store supermarkedskæder Salling Group og Coop stoppede allerede i start 10’erne salget af ål. Meny fjernede ålen fra køledisken sidste år.

Mange restauranter og fiskehandlere har også truffet et aktivt valg om ikke at sælge ål mere.

Læs også: Restauranter dropper at servere kritisk truet dyr for gæsterne

Men så længe fiskeri og salg af ål fortsat er tilladt i Danmark, så vil den kritisk truede fisk nok kunne findes på menukortet og køledisken hos nogle restauranter og fiskehandlere rundt i Danmark.

Her har man som forbruger mulighed for at gøre en forskel med indkøbskurven ved at undlade at købe ål - og dermed fjerne efterspørgslen på ål, lyder Henning Mørk Jørgensen.

- Personligt kan jeg godt lide røget ål, men styrer i dag helt udenom det. I stedet køber jeg fx røget makrel og røget sild, der kan fås fra bæredygtige bestande. De to fisk har som ålen den lidt fede røgede smag, der går så godt sammen med røræg og purløg på et stykke rugbrød, lyder et godt råd fra Henning Mørk Jørgensen.

Ålen har altid været et mysterium for videnskaben og det er endnu ikke lykkes at få den til at yngle i fangenskab. De ål, der sælges som opdræts-ål, er fanget vilde som små glasål. Det fiskeri er heller ikke bæredygtigt ifølge ICES.

Læs også: Fiskeriministre tillader fortsat fiskeri af den kritisk truede ål

Hvem er eksperterne bag anbefalingen om nul fangst af ål?

  • ICES hedder på dansk ”Det internationale Havforskningsråd”
  • ICES rådgiver bl.a. EU-kommissionen og EU’s fiskeriministre om, hvordan fiskebestande bør forvaltes, så vi kan opretholde bestandene.
  • ICES kommer løbende med anbefalinger for forskellige fiskearter og havområder.
  • ICES har base i København

Billedet viser ifølge DN’s oplysninger en container ved Tangeværket med døde ål. Billedet er taget i oktober 2023 og er et af flere billeder af ål, der er dræbt i mødet med det gamle vandværk der blokerer Gudenåen.

EL-værk dræber ål på rejse gennem Gudenåen

Det Internationale Havforskningsråd, ICES, fremhæver i deres anbefalinger for 2025, at alt menneskeskabt dødelighed for ålen bør fjernes. Det betyder bl.a., at levesteder skal genoprettes og ikke mindst, at alle spærringer for ålens mobilitet rundt i de danske vandområder skal fjernes.

Gudenåen er Danmarks største vandløb og det eneste med status af flod. Her har den kunstigt opstemmede Tange Sø og Tangeværket siden 1921 ligget som en dødelig hindring for ålens passage gennem Gudenåen til Randers Fjord og den videre vej til Sargassohavet.

Både DTU Aqua og løbende billeddokumentation har bekræftet, at Tangeværket hvert år koster mange ål livet.

- Tangeværket har ikke noget betydning for el-forsyningen i Danmark mere. Det er den slags menneskeskabte spærringer, der bør fjernes for at give ålen fri passage og hindre at de dør på deres lange rejse mod Sargassohavet, siger vandmiljørådgiver i DN, Henning Mørk Jørgensen.

Læs også: Antallet af unge ål faldet med 98 procent: Alligevel bliver den stadig fisket

Se: Eksperterne i Det internationale Havforskningsråd, ICES, anbefaling til næste års ålefiskeri.

alt
Henning Mørk Jørgensen
Rådgiver vandmiljø, hav- og fiskeripolitik
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 35
alt
Claus Garde Bergmann
Presse-, kommunikations- og engagementsrådgiver, Grøn Trepart