Natpåfugleøje

Naturens natteliv myldrer af arter, som de færreste kender til. Det fik den 16-årige artsjæger Magnus Lauritsen for alvor øjnene op, da han i sidste måned overvågede arter i mørket i en vildtvoksende have.

Her lokkede han omkring 70 forskellige arter frem ved hjælp af UV-lys, rødvin og et hvidt lagen.

Magnus Lauritsen holdt øje fra kl. 22 til halv tre om natten, hvor han fotograferede alle de mange nataktive sommerfugle, der ivrigt strømmede mod lyskilden.

Læs også: Sådan hjælper du sommerfugle i haven.

At overvåge arter om natten er noget helt særligt, fortæller Magnus Lauritsen, der er i sin fritid går på opdagelse i naturen for at finde arter.

- Jeg blev helt overvældet over, hvor mange arter der kom frem. Det er så fantastisk at se efter arter om natten, for her finder arterne dig i stedet for, du går på jagt efter dem. Så det er altid en spændende proces at se, hvem der dukker frem fra mørket, siger han.

Magnus Lauritsen var især glad for at se sommerfuglen poppelsværmeren, der dukkede op ud på natten. Han har set den før, men siger, at det altid gør stort indtryk at se den store natsommerfugl.

Poppelsværmeren er en af de største natsommerfugle vi har i Danmark.

Guide: Sådan oplever du nataktive dyr

Det kræver ikke meget at gå på opdagelse efter nataktive insekter i haven.

Alt du skal bruge er lys, et hvidt lagen og en blanding af rødvin og sukker.

Der findes mange forskellige muligheder for lys, der tiltrækker nataktive insekter. UV-lys er særligt velegnet, men en almindelig lampe eller lommelygte kan også fungere.

Foto: Magnus Lauritsen

Det hvide lagen bruges til at reflektere lyset, så natsommerfuglene vil søge derhen, og det bliver nemmere at fotografere dem og se deres farver og mønstre, når der er lys.

Blandingen af rødvin og sukker er effektiv til at tiltrække natsommerfugle. Især hvis det blæser lidt, kan der komme mange til. Put snor eller klude i blandingen og hæng dem op nær lyset.

Se opskriften på, hvordan du lokker natsommerfugle frem med vin.

Start før midnat med at sætte udstyret op og lad det stå, så du kan opleve alle de arter, der dukker op. Hvis du har lyst til at se, hvilke arter det er, der dukker op, kan du artsbestemme dem ved hjælp af sommerfuglebøger eller i Felthåndbogen på hjemmesiden Fugle og Natur.

Læs også: Brug disse tre apps til at opleve mørket.

Over 2000 natsommerfuglearter

Selvom der findes over 2000 forskellige arter af natsommerfugle i Danmark, er de stadig ukendte for mange, fordi de kun viser sig, når solen er gået ned. Til sammenligning er der kun omkring 74 danske dagsommerfugle.

Udover at de er nataktive, er der ikke meget, der adskiller natsommerfuglene fra dagsommerfugle, forklarer biolog og sommerfugleekspert Michael Stoltze.

Foto: Michael Stoltze

Her ses blå ordensbånd, der undtagelsesvis er fremme i dagslys.

- Natsommerfugle søger også mod blomster ligesom dagsommerfugle. Den eneste forskel er, at de er aktive om natten. Om dagen holder de til under bark, sten eller i højt græs, siger han.

Til gengæld er natsommerfugle ikke ligeså truede som dagsommerfugle er i Danmark. Sådan forholder det sig bl.a. fordi mange arter er mere altædende og har flere værtsplanter end dagsommerfuglene.

Lige nu i august kan man opleve de seværdige blå og røde ordensbånd, der har lidt mere farve end mange af de andre sommerfugle.