Hvem skal have mine penge, når jeg ikke er her mere?

Da Lone Norup på 53 for et år siden blev gift og skulle ordne forskellige juridiske papirer, skulle hende og hendes mand stille sig selv netop det spørgsmål. De var ikke i tvivl om, at naturen skulle have en fornem plads i testamentet.

- Det er en gave til fremtidens natur og klima. Jeg kan godt lide, at min stemme bliver hørt - selv når jeg ikke er her længere, siger Lone Norup.

Læs også: Sådan giver du en testamentegave til naturen

Flere lader naturen arve

Til dagligt arbejder Lone Norup som testamenterådgiver i Danmarks Naturfredningsforening. Her har hun arbejdet i 24 år.

Hun fortæller, at flere og flere vælger at testamentere deres arv til foreningen, og at flere søger til hende for at få rådgivning.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at familiestrukturerne er så forskellige nu om dage, og det er ikke nødvendigvis de personer, der står i arveloven, at man ønsker at give sin arv til.

Og så er der kommet mere fokus på, at man faktisk også kan støtte en velgørende organisation, hvis sag er vigtig for en.

- Vi anbefaler altid, at man først og fremmest skal tænke på sin familie og personer, man holder af. Men har man overskud, så er en testamentegave til naturen også en god måde at give sine værdier videre på.

Mange vælger 30/70-modellen

Det er din familie, som arver, hvis du ikke har oprettet et testamente. Hvis du ikke har familie, arver staten hele dit bo.

Hverken Lone eller hendes mand har børn fra tidligere forhold, og de ønsker at det er deres søskende, niecer og pap-børn, der arver efter dem.

Ifølge loven skal deres arvinger betale over 36 procent i arveafgift. Derfor har de valgt en model, hvor 70 procent af deres formue går til søskende, niecer og papbørn, mens 30 procent går til Danmarks Naturfredningsforening, mod at foreningen betaler arveafgifter for de efterladte.

70/30-modellen er en af de mest populære arve-modeller, når foreningen modtager en arv.

- Det er en økonomisk win-win både for arvingerne og naturen, siger Lone Norup.

Det er både nemt og billigt at skrive testamente

Lørdag den 14.september er international arvedag. Derfor sætter vi fokus på muligheden for at testamentere sin arv til naturen.

Baseret på sin egen situation opfordrer Lone Norup alle til at overveje om man bør skrive et testamente. Det kan være relevant for dig at op­rette et testamente, hvis du:

  • er gift og skilt, og måske gift igen og har dine, mine og fælles børn.
  • ikke har ægtefælle og børn.
  • ikke er gift, men bor sammen med en, du ønsker skal arve dig.
  • har en erhvervsvirksomhed.
  • vil give dine børn særeje i tilfælde af, at de senere skulle blive skilt.
  • vil tilgodese en velgørende organisation, hvis sag er vigtig for dig.

Læs mere om arv og testamente her

Du kan altid få gratis rådgivning

Danmarks Naturfredningsforening og andre velgørende organisationer er sammen om samarbejdet “Det Gode Testamente”. De tilbyder gratis testamenterådgivning og et tilskud på op til 5.000 kr. til advokatregningen, hvis en af foreningerne bliver indskrevet i testamentet.

Lone Norup håber på, at det måske vil få flere til at få orden i papirerne:

- Man ved aldrig, om jeg får en tagsten i hovedet i morgen. Så ville min arv blive fordelt helt forkert i forhold til mine ønsker, hvis ikke vi havde skrevet testamente. Men nu er der orden i penalhuset.