For første gang er det nu lykkedes forskere at GPS-mærke en ulv i Danmark.

Den unge hanulv blev fanget ved Boris Skydeterræn i Vestjylland og udstyret med et GPS-halsbånd, der skal give danske forskere et sjældent indblik i ulvens færden i landet.

- Det er et gennembrud for os. Det vil sikre vigtige data om ulves adfærd og brug af landskabet i Danmark, siger professor ved Aarhus Universitet Peter Sunde til Danmarks Naturfredningsforening.

Han er en del af det forskerhold, der overvåger ulven og følger udviklingen i den danske ulvebestand.

Myter om ulven

Hvis alt går efter planen, skal forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus i de kommende to år følge ulvens bevægelser gennem halsbåndet.

Men de nye data kan også være med til at afmystificere ulven for omverdenen og aflive myter. Det fortæller Bo Håkansson, der biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

- Der har været bekymring for, om ulve nærmest skulle opsøge områder med mennesker, siger han og fortsætter:

- Med GPS-mærkningen her vil man formentlig kunne se, at ulve faktisk foretrækker store uforstyrrede naturområder – ikke boligområder.

Biologen håber altså, at indsigterne vil give et godt og velunderbygget grundlag for at sige, at ulve grundlæggende ikke opsøger mennesker.

FAKTA OM GPS-MÆRKNINGEN

  • GPS-mærkningen blev foretaget af medarbejdere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus, som står for den Nationale Ulveovervågning.

  • Ifølge Peter Sunde foregik både indfangning og mærkning uden dramatik.

  • Ulven vågnede op efter bedøvelsen og har siden bevæget sig normalt omkring i området, lyder det.

Et middel mod faunakriminalitet

Samtidig kan GPS-halsbåndet være med til at beskytte ulven mod faunakriminalitet.

Lige nu er der ifølge Bo Håkansson en stor ”kryptisk dødelighed” blandt ulvene, hvor dyrene forsvinder på mystisk vis. Formentlig fordi de bliver slået ihjel af mennesker.

Hvis det skulle ske, at den mærkede ulv pludselig falder om, vil halsbåndet straks sende en alarm til forskerne. På den måde vil de få besked om, hvor og hvornår dyret er gået bort.

- Så vil der også være større risiko for at blive opdaget, hvis man skulle få den tanke at ville dræbe en ulv, siger Bo Håkansson.

Læs mere: Vi skal have stoppet ulovlige drab på fredede arter

Og sikkerheden vil ikke kun gælde for den ene ulv, der lige nu er blevet mærket.

Fordi halsbåndet ikke kan ses på afstand, kan mærkningen også have en afskrækkende effekt, forudser Peter Sunde.

- Når der er en vished om, at ulvene i et bestemt område kan være mærkede, vil man nok lige tænke sig om en ekstra gang, hvis man skulle have tanker om at ville tage en ulv af dage, siger han.

Professoren håber, at den unge hanulv bare er første skridt på vejen til at kunne overvåge og mærke endnu flere ulve i fremtiden.

Støt os i kampen mod faunakriminalitet