I 2015 købte Peter Petersen en gulstensvilla fra 1964 uden for Fredericia. Huset havde energimærke F og blev varmet op af et endog meget tørstigt oliefyr. Varmen fossede ud ad huset, og pengene fossede ud af Peters konto.

De tre første vintermåneder brugte han 8.000 kroner på varme – og måtte derudover bruge elradiator til at varme huset op.

- Min plan i starten var at gøre det mere økonomisk forsvarligt at bo i huset. Men det tog nogle måneder, inden jeg kunne få installeret en varmepumpe, så jeg begyndte at tage fat andre steder, fortæller Peter.

På bare tre år formåede han at energirenovere huset, så det gik fra F til B. Uden at det kostede alverden eller tog en evighed. Peter har lavet det meste selv og skønner, at projektet har kostet i omegnen af 40.000 kroner og 200 arbejdstimer om året.

Overraskende mange steder at tage fat

Peter er 30 år, netop uddannet klimakæmper og arbejder i Toldstyrelsen. Tidligere var han matros, sejlede fire uger og var hjemme i fire uger. Når han var hjemme brugte han en del af tiden på huset.

- Jeg startede med at lave de åbenlyse ting, som at tætne utætheder, efterisolere og købe bedre hvidevare, fortæller Peter, der hurtigt blev grebet af energirenoveringen.

- Jeg havde slet ikke regnet med, at der var så mange steder at tage fat. Det forstår jeg først nu, når jeg ser tilbage på alt det, jeg har lavet.

Han har blandt andet installeret vandbesparende vandhaner, brusere og toilet samt isoleret fremløbsrørene, så vandet ikke skulle løbe så længe, før det blev koldt eller varmt.

Han skiftede alle pærer i og uden for huset til LED og skiftede til et elprodukt med ”live priser”. Det giver billigere strøm om natten, da vindmøllerne stadig producerer, men der ikke lige så mange forbrugere. For at få mest ud af den billige nattestrøm omlagde hans sine vaner, så al opvask, vask og andre energikrævende ting blev gjort om natten.

Peter mener, han har brugt i cirka 120.000 kroner med særligt tre store poster: en varmepumpe til 65.000, nye hvidevare til 15.000 og isolering for 15.000 kroner.

Men investeringerne er tjent ind. Han sparede med det samme på varme- og elregningen og solgte huset i 2018 med profit – og på rekordtid.

Det eneste, det kræver, er vilje

Peter har gode forudsætninger for at energirenovere:

- Som matros lærer man at bygge og reparere stort set alt, med begrænsede materialer.
Derudover har jeg taget grundforløb som automekaniker og skibsmekaniker, så jeg har en god forståelse af, hvordan ting fungerer og hænger sammen.

Men han mener, at alle kan gøre ham kunsten efter.

- Det kræver viljen til at sætte sig ind i det. Mange ting havde jeg ikke prøvet før, men jeg havde da en ide om udfaldet. Nogle gange går det efter planen – andre gange går det i vasken.

Peters tre bedste råd, hvis du vil energirenovere dit hus

  1. Start i det små og se, om energirenoveringsprojekter er noget for dig. Det nytter ikke at kaste sig ud i at efterisolere loftet, og så give op på halvvejen. Start fx med at tætne døre og vinduer, hvis de er af ældre dato
  1. Hulmursisolering giver virkelig meget "value for money". Det er et relativt billigt produkt, der i mit hus viste sit værd fra dag 1
  1. Det kan godt svare sig at lave en plan, INDEN man går i gang.