4 ting at tage højde for

Rækkevidde

Jo større batteri desto længere rækkevidde. Derfor er det i dag Tesla Model S og Model X, som har længst rækkevidde, da de har batterier på op til 100 kWh.

Elbilens rækkevidde afhænger også af, hvilken model der er brugt til udregningen. For eksempel har Renualt en rækkeviddeberegner, der tager højde for blandt andet hastighed og temperatur, hvilket har stor betydning for, hvor langt man kan komme på en opladning.

En Renault ZOE har et batteri på 41 kWh, og det er rigeligt til at dække det daglige behov for de fleste danske familier.

Du skal være opmærksom på, hvilken måde rækkevidden er udregnet på. Fra 1. september erstattede WLTP-standarden nemlig den misvisende NEDC-standard, men bilforhandlere er først forpligtet til at oplyse efter WLTP fra efter årsskiftet.

Opladning

Hvis du bor i hus, bør du have din egen ladeboks. Afhængig af ladeboksen og bilens batteri vil en opladning tage fire til otte timer. Du vil derfor som regel komme ud til en fuldt opladet bil, hvis du blot sætter den til, hver gang du kommer hjem.

Ved køb, leje eller leasing af en elbil vil du som regel få en pakkeløsning med en ladeboks og/eller et abonnement til ladestationer på vejene. Der udbydes specifikt abonnementer i dag, hvor du får ubegrænset opladning til en fast månedlig pris hjemme med en installation af en ladeboks på hjemmeadressen og fri adgang til offentlige ladenetværk i Danmark, Sverige og Nordtyskland. Spørg din kommende udbyder.

Der er forskel på elbilers stik, og det kan have betydning for, hvor du kan oplade på farten. Men ladestationer kan typisk kan oplade alle elbiler enten med eget kabel, som ligger i bilen, eller de kabler, der stilles til rådighed af udbyderen. Ladestationer har generelt stik til de to hovedsaglige typer af ladning.

Det er ikke en god ide at oplade en elbil fra en stikkontakt via et nødkabel. et nødkabel skal kun bruges i yderste nødstilfælde. Sikkerhedsstyrelsen fraråder direkte opladningen med almindelig stikkontakt, da der er risiko for overbelastning af boligens installationer.

Plads og anhængertræk

Du kan få elbiler i alle størrelser. Tidligere var bagagerummet i mange elbiler mindre end i konventionelle biler på grund af batteriet, men det er ikke tilfældet med den nye elbiler.

Danskerne elsker stationcars, men det er endnu ikke muligt at få en stationcar som elbil - så skal du i stedet købe en plug-in-hybridbil. Det samme gælder, hvis du vil have en bil med anhængertræk. Indtil videre er det kun Tesla Model X og nogle vareelbiler, der er godkendt til anhængertræk.

Økonomi

En ny elbil er dyrere at købe end en tilsvarende konventionel bil. Til gengæld er den billigere i drift, fordi den er billigere at "tanke" og har færre sliddele og dermed er billigere i service.

Elbiler taber dog mere i værdi som brugt bil end konventionelle biler, men det er ved at ændre sig.

Hvis du endnu ikke er klar til at købe en elbil, så kan du leje en til at begynde med. Det er en god måde at teste, om bilen passer til dit kørselsbehov.

Det kan også være en idé at gøre brug af bybilstjenesterne Din Bybil og DriveNow, hvis du bor i København.

3 gode elbiler lige nu

Nissan LEAF

Batteri: 40 kWh

Rækkevidde (WLTP): 270 km

Pris: fra 283.880 kr

Den nye generation af Nissan LEAF er en helt ny elbil, som har fået større batteri og længere rækkevidde. Vær opmærksom på, at den ikke altid kan hurtiglade, hvis man er kørt med motorvejshastigheder over længere distancer, fordi batteriet bliver varmt.

I starten 2019 kommer Nissan LEAF med et større 60 kWh batteri.

Volkswagen e-Golf

Batteri: 35,6 kWh

Rækkevidde (WLTP): 219 km

Pris: fra 332.117 kr.

Denne bil ligner og er indrettet som en konventionel Golf, men den kører altså på el. På den måde kan den være en god begynder-elbil.

Hvis man ikke er helt tryg ved at anskaffe en Golf som elbil, så fås den også som plug-in-hybrid-bilen GTE med benzinmotor og et mindre batteri.

Renault ZOE

Batteri: 41 kWh

Rækkevidde (NEDC): 317 km

Pris: fra 235.880 kr

Hvis du vil have mest mulig rækkevidde for pengene, skal du vælge denne elbil. Vær dog opmærksom på, at den kun kan lade med op til 22 kW, hvilket betyder ingen hurtigladning på farten. Desuden forventes en helt nu ZOE til næste år.

3 gode elbiler som brugt

Det kan sagtens betale sig at købe en brugt elbil. Den første køber har taget en stor del af bilens værditab, og du kan få en bil, som er billig i drift mange år fremover.

Du skal dog ikke bekymre dig om batteriets kapacitet, hvis du køber en brugt elbil. Tabet af kapacitet er begrænset, og mange batterier er også omfattet af garanti.

Du bør også være opmærksom på, om den brugte elbil kan lade hurtigt, hvilket er vigtigt, hvis du kører lange distancer. Derudover er det også en god idé at tjekke bremserne, da de ofte blive rustne, før de bliver slidt, da de bliver brugt for lidt.

Tesla Model S

Pris: fra 359.000 på Bilbasen

Selv som brugt er dette en god elbil i forhold til teknologi og præstationer. Den fås med batteristørrelse fra 60 til 100 kWh.

BMW i3

Pris: fra 180.000 på Bilbasen

Denne bil er BWWs første og eneste rene elbil, og den har et spændende design. I 2016 fik den et større batteri på 33 kWh, da det tidligere batteri på 22 kWh gav begrænset rækkevidde.

Nissan LEAF, 1. generation

Pris: fra 100.000 på Bilbasen

Med denne bil får du meget for pengene. Gå efter en model fra efter 2013, hvor den fik varmepumpe og dermed længere rækkevidde.