En dansker udleder i snit 17 ton CO2 om året. Tre ton kommer fra mad og drikke. Men nu kan du se, om dine madvaner udleder mere eller mindre end gennemsnittet. Og hvilke fødevarer der står for den største del af udledningen.

Med appen CO2Food kan du registrere alle dine indkøb, få et overblik og bruge det til at nedbringe CO2-aftrykket fra mad og drikke.

- Først når man forstår effekten af sine vaner, bliver det klart, hvor meget man selv kan reducere klimaaftrykket. I min familie har vi, siden vi startede med appen, reduceret vores aftryk fra mad med 33 procent, siger Camilla Kerlauge.

Hun er CEO i Spenderlog som står bag appen CO2Food. Og ifølge hende kan du nemt blive overrasket over, hvilke fødevarer der står for den største del af dine madvaners samlede klimabelastning. Fx bidrager mejeriprodukter omtrent som oksekød til klimaaftrykket, mens plantebaserede køderstatninger er på samme niveau som kylling.

Sådan virker appen (bedst)

Du kan enten scanne dine kvitteringer eller få dem automatisk ind på appen. Scanningsfunktionen virker ikke optimalt. Selve scanningen er lidt svært, og i vores forsøg viste appen fx, at vi havde købt ”avncado”.

Men hvis du bruger Coops medlemskort, kan du få kvitteringer fra alle deres butikker ind automatisk. Det kan du også, hvis du handler hos Nemlig.com eller Lidl, og hvis du bruger appen Storebox kan du også få dine kvitteringer ind fra Netto, Føtex, Bilka, Rema 1000, Meny og Spar automatisk. Og det virker.

Ikke 100 procent nøjagtigt

CO2Food registrer kun indkøbte fødevarer og drikke og medregner altså ikke for andre indkøb som fx stanniol og plastikposer.

Appen tager udgangspunkt i prisen på varen eller en gennemsnitsstørrelse og -kilopris på varen. Det betyder, at klimabelastningen for dyrere eller mindre varer bliver overvurderet, mens den bliver undervurderet for varer, der er billigere eller større end snittet.

Selve udregningen tager udgangspunkt i publikationen ‘Fødevarernes Klimaaftryk, Unilevers CO2 beregner og Foodemissions.com. Og folkene bag appen skriver:

- Vi tilstræber os, at estimatet er så nøjagtigt som muligt, men det vil aldrig kunne være 100% nøjagtigt, da der kan være nogle informationer, vi ikke kan se om din vare.

Lav din egen klima-aftale

Er du klar til at reducere dit CO2-aftryk og leve mere klimaklogt?

Vi har gjort det super nemt for dig at komme i gang: Vi præsenterer 10 ting, du kan gøre for klimaet, og du vælger 3.

Til gengæld får du:

  • Din egen personlige klima-aftale som film
  • Skræddersyede guides der hjælper dig i gang
  • Et klima-nyhedsbrev med inspiration

Den endelige dom

CO2Food giver ikke en fuldstændig præcis og udtømmende opgørelse af dine indkøbs klimabelastning. Men den giver et rigtig godt overblik.

Appen er nem at bruge, og fungerer fint. Særligt hvis sætter appen til at registrere dine kvitteringer automatisk.

Mad og drikke er danskernes tredjestørste kilde til klimabelastning og et rigtig godt sted at sætte ind, hvis du vil sænke dit CO2-aftryk. Og her er CO2Food et fornuftigt værktøj til at gennemskue et ellers komplekst område.

Det er meget sympatisk at danske iværksættere – med egne ord – vil starte klimakampen i indkøbskurven.