Det begyndte i 2013 i Portland i USA med en enkelt kvindes længsel efter tid i naturen, da hun blev mor for første gang. Konceptet blev en kæmpe succes! Hike it Baby har spredt sig til mange amerikanske byer og har sågar afdelinger i flere andre lande. Stærkt inspireret af Hike it Baby, lancerer Danmarks Naturfredningsforening nu det landsdækkende netværk Naturfamilier.

- Naturfamilier skal gøre det lettere for børnefamilier at finde hinanden og deltage i aktiviteter i naturen. Forældre skal ikke nødvendigvis selv finde på noget eller lede efter arrangementer i naturen, og det bliver ikke endnu en ”vi SKAL aktivitet” i familiernes hverdag, forklarer projektleder for Naturfamilier i Danmarks Naturfredningsforening, Lene Traasdahl Gryning.

Nybagt mor manglede udendørslivet

I 2013 blev Shanti Hodges fra Portland i USA mor for første gang til sønnen Mason. Som så mange andre mødre kom hun med i en mødregruppe, men hun længdes efter at være udenfor.

Derfor spurgte hun de andre mødre, om de havde lyst til at gå en tur med hende i Portlands smukke natur. Den første gang mødte fem kvinder op med deres babyer. Ugen efter kom dobbelt så mange til gåturen, og sådan fortsatte det. Flere og flere forældre med babyer og børn kom til.

Mødrene tog billeder af gåturene og lagde dem op på deres sociale medier, hvilket affødte endnu mere interesse fra andre steder i USA. Til sidst kunne Shanti Hodges ikke længere nå at følge op på de mange henvendelser, og der gik det op for hende, at hun ikke var alene om at mangle udendørslivet som forælder.

Familier og natur bliver en passion

Fem år efter den første gåtur lever Shanti Hodges af "Hike it baby", der har 13 deltidsmedarbejdere ansat.

Fakta om Naturfamilier

  • Mission: At starte, støtte og udvikle nye fællesskaber, hvor familier og andre inviterer og inspirerer hinanden til at komme mere ud i naturen.
  • Hvornår: Projektet skydes i gang fra foråret 2019 og afsluttes i 2022. Danmarks Naturfredningsforening vil herefter fortsat hjælpe med oprettelse af nye Naturfamilier på hjemmesiden og Facebook.
  • Mål: I 2022 vil 30.000 registrerede brugere, tilknyttet 300 Naturfamilier, invitere på over 3.000 ture.

- Jeg tror, at der er flere grunde til, at Hike it baby er vokset så eksplosivt. At have små børn kan sommetider give en følelse af at være isoleret. At finde sammen i fællesskaber kan derimod gøre oplevelsen af forældreskabet større, fortæller Shanti Hodges.

Og netop at finde sammen i fællesskaber vil Danmarks Naturfredningsforening gøre nemmere. Naturfamilier bliver et uformelt, gratis og uforpligtende digitalt fællesskab, hvor grupper af børnefamilier lokalt kan invitere hinanden på ture.

- For nogle forældre kan det være svært selv at tage initiativet til at komme ud i det grønne, fordi de måske føler, at det kræver en hel masse planlægning. For dem vil fællesskabet med andre familier kunne fjerne en del usikkerhed og gøre det nemt og ukompliceret at komme ud og nyde naturen sammen, siger projektleder Lene Traasdahl Gryning.

Naturfamilier er godt for både børn, forældre og natur

Shanti Hodges modtager dagligt beskeder fra forældre, som fortæller, at ”Hike it baby” har ændret deres liv på den ene eller den anden måde.

- Der er noget helbredende ved at komme ud i naturen. Jeg har set det med mine egne øjne. Min søster har en søn med Downs Syndrom, og helt fra start kunne hun se, at hans balance blev styrket, og at kontakten til os andre var meget bedre efter en vandretur, fortæller hun.

For Danmarks Naturfredningsforening handler konceptet Naturfamilier også om at gøre noget for naturen – nemlig at få børn ud i den. Undersøgelser viser, at de, der har mange naturoplevelser som børn, også holder af og passer på naturen som voksne.

- Naturfamilier er forebyggende arbejde. Det er et problem på mange planer, at børn i stigende grad bliver koblet af naturen. At færdes ude gavner børns mentale og fysiske udvikling på linje med søvn og sund kost, siger projektleder Lene Traasdahl Gryning.

Vil du og din familie være med?

Naturfamilier har brug for familier, der vil være med til at starte netværket op. Både familier, der har en masse gode idéer til naturoplevelser og lyst til at invitere andre med og familier, der gerne vil med på de ture, der bliver arrangeret af andre.

Se mere og tilmeld jeres naturfamilie her