I Fødevarestyrelsens seneste pesticidkontrol fra 2015 blev der fundet rester af sprøjtegift i især frugt og grønt. I ikke-økologiske vindruer fandt man eksempelvis rester af i alt 30 forskellige sprøjtegifte.

Men behøver alle disse giftrester i fødevarerne nu også at havne i din krop, hvis du ikke lige kan finde den økologiske variant?

Vask reducerer sprøjtegift med omkring 30 procent

Det er en rigtig god idé at vaske alt frugt og grønt i rent vand fra hanen – både økologisk og ikke-økologisk. Ved at skylle frugt og grønt får vi vasket eventuelle rester af jord og overfladestoffer væk.

Men kun nogle af de sprøjtegifte, der måtte sidde uden på maden, kan skylles af.

- Hvorvidt det kan lade sig gøre at vaske pesticidrester af eksempelvis jordbær vil være helt forskelligt fra pesticid til pesticid. Nogle vil vi kunne vaske af i nogen grad, mens vask kun vil have en begrænset effekt på andre pesticider, siger Bodil Hamborg Jensen, der er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.

Ifølge et belgisk studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology, og som samler op på samtlige studier af forarbejdningens effekt på fødevarers pesticidindhold, så afhænger effekten af at vaske frugt og grønt bl.a. af, hvornår giften er blevet tilført.

Det er lettere at vaske frisk sprøjtegift af fødevaren sammenlignet med sprøjtegift, der er tilført for uger tilbage.

Indholdet af sprøjtegift reduceres bedst ved at skrælle

At skrælle frugt og grønt har umiddelbart den største effekt, da det i snit reducerer indholdet af sprøjtegift i fødevaren med omkring 60 pct.

- Mange pesticidrester sidder i skrællen, for eksempel i en appelsinskræl eller en bananskræl. Når vi fjerner skrællen, så vil vi typisk også have reduceret pesticidindholdet i frugten en del, forklarer Bodil Hamborg Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.

Sprøjtegift kan altså reduceres i et eller andet omfang ved at vaske og skrælle, men der vil ofte være giftrester tilbage på og inde i fødevaren alligevel.

Læs mere: 10 fødevarer er kilde til 75 % sprøjtegift i kroppen

Kogning reducerer sprøjtegift med mindre end 20 procent

Om rester af sprøjtegift nedbrydes i fødevarerne ved at koge dem, er noget mere usikkert, fordi de enkelte sprøjtegifte opfører sig forskelligt, når de udsættes for varme.

Men ifølge de studier, som det belgiske studie har samlet op på, så medfører kogning en reduktion af pesticidindholdet med lige under 20 procent.

Når frugt og grønt udsættes for varme i længere tid, som ved kogning, så vil de høje temperaturer også påvirke indholdet af vigtige næringsstoffer negativt.

Økologi er det sikreste valg

Hvis du vil være sikker på at undgå rester af sprøjtegift i din mad, så er økologiske fødevarer det sikre valg.

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler at købe økologiske fødevarer, hvis du vil undgå rester af sprøjtegift i maden og i kroppen.

  • Sprøjtegift bruges til at bekæmpe uønskede planter, insekter og svampe.
  • Halvdelen af Danmarks areal sprøjtes tre gange om året.
  • Danmarks Naturfredningsforening går ind for et sprøjtefrit Danmark.
alt
Sanne Liv Lembrecht Buggeskov
Fundraisingansvarlig og Teamleder