Kikkerttest 2022: Find en kikkert der passer til dig
Vores egen kikkertekspert har været i felten og testet en række kikkerter. Få hans dom her og find ud af, hvilken kikkert, der passer til dig.Er du på udkig efter en ny kikkert til dine naturoplevelser eller til at nyde fuglelivet i din have? Og er du i tvivl om, hvilken kikkert du skal vælge? Så skal du læse med her.
Danmarks Naturfredningsforening egen kikkertekspert har nemlig sat sig for at hjælpe dig.
Kort om forholdene for kikkerttesten:
Danmarks Naturfredningsforenings webshop DN Shop bestilte 12 vidt forskellige kikkerter med vejledende udsalgspriser på alt mellem 730 og 4.900 kroner og med vægt fra 535 gram til lige over kiloet.
Over to hele arbejdsdage blev kikkerterne vendt og drejet i modlys og medlys under en skarp marts-sol, fra samme udendørs hjørne af haven med udsigt udover åbent hav, svagt kuperede marker og fjerne skovbryn.
Fjerdragten i egne og naboers fritgående hønsehold blev tilbagevendende tjekpoints, ligesom fjerne musvåger, flokke af stære og ringduer blev det.
Ud af de oprindelige 12 kikkertmodeller blev fire sorteret fra i den indledende proces på grund af forskellige udfordringer med deres design og ydeevne. .
Synsfelt og håndtering af kikkerten spiller en rolle
I testen spillede især to forhold ind: Synsfeltet (”field of view” eller FOV) og den generelle håndtering.
Selv om synsfeltet i sig selv ikke er tilstrækkeligt at vælge eller fravælge en kikkert på, så gør et stort synsfelt det altid nemmere at finde en prik på himlen.
Håndtering, og hvor nem kikkerten er at bruge i praksis, afgør i virkeligheden ofte, om kikkerten er lige dén, man gik og savnede.
I toppen af begge discipliner kan DN Shop præsentere flere nyheder. Bl.a. den første danske test af flere nyheder på kikkertmarkedet – Kowa’s nye BD II serie.
Hvad skal du bruge din nye kikkert til?
Hvad man præcis vil bruge eller forventer at bruge sin nye kikkert til, definerer også lidt, hvilken type kikkert man er ude efter. I vores testfelt har vi koncentreret os om forstørrelsen 8x, men har også de lidt mindre kendte 9x og den helt nye Kowa BD II 6,5 x 32 med.
Det kan nævnes, at tre ud af fire modeller, der ikke deltog i den videre test, var 10x forstørrende. Helt generelt er 8x fint til den almindelige bruger, da der er mere himmel at kikke på i en 8x end en 10x, samtidig med at fejl og mangler ikke bliver ligeså fremhævede med 8x forstørrelsen.
En 9x forstørrelse er relativ sjælden hybrid, ligesom 6,5x er det. Begge modeller er med i kikkerttesten og kan findes under Bedst i Test.
Når DN Shoppen er endt med to ”bedste” kikkerter, hænger det sammen med deres forskellige målgrupper.
Hvad skal en god kikkert koste?
Alting har sin pris, og en kikkert til 730 kroner kan ikke levere samme skarphed og lysstyrke som kikkerter til over 3.000 kroner.
Men konkurrencen er hård i midterfeltet, hvilket er til kundernes store fordel.
DN Shop presser priserne i bund til medlemmerne, så I kan nyde optimal valuta for pengene. Hvis budgettet er stramt, så gå efter vores Bedst til Prisen kikkert(-er).
Mærker i kikkertesten
Focus er vores grossists eget mærke, der produceres med skandinavisk supervision, og firmaet yder 5 års garanti.
Pentax er en gigant inden for især kameraer og i dag en del af den japanske koncern Ricoh-Pentax, som yder imponerende 30 års garanti på alle sine kikkerter.
Kowa er et andet kendt japansk kikkertmærke, som DN Shoppen længe har solgt. De testede modeller ydes der alle 10 års garanti på.
Tyske Steiner var ikke med i denne test-omgang, men kommer sikkert igen.
Bedst i test
DN's kikkertekspert har kikket og kikket, og justeret og justeret, og er endt med at kåre to vidt forskellige vindere i stortesten - Pentax SD 9x42 og Kowa BD II 6,5x32. Kikkerterne er, som tallene siger, vidt forskellige i deres konstruktion. Begge modeller har ”skæve” forstørrelsesgrader, som man ikke ser så ofte. Faktisk er Kowa BD II med 6,5x lidt af en sensation og i hvert fald en Danmarksnyhed, som DN Shoppen er stolt af at præsentere for vores kunder.
Kowa BD II 6,5x32 er en ganske lille kikkert, der hviler dejligt i hånden. Den vejer næsten ingenting, 535 gram, og den har en tør og lidt ru overflade, som vil være til stor nytte på ture i regn og slud eller i kolde og våde hænder.
Synsfeltet er ULTIMATIVT det største, DN Shoppen nogensinde har oplevet – 175 meter på 1.000 meters afstand eller hele 10 ud af horisontens 360 grader. Det er helt vildt og ret vanedannende at kikke i.
Billedet er selvfølgelig ekstremt klart, og bunder i de gode XD Prominar objektiver. Hvis du ved, at du ryster lidt på hånden, eller du har et teleskop som back up til artsidentifikation, så er der ikke så meget at betænke sig på her.
Kowa BD II 6,5x32 er en model, vi vil komme til at høre mere om, også selv om den måske ikke opfylder alles ønsker om sikker artsidentifikation. For et er at have nemt ved at kunne følge spredte trækfugle over et ENORMT udsnit af himlen. Noget andet er at være rimelig sikker på, hvad det er for en fisk! Og her er 6,5x forstørrelse måske i underkanten for den urutinerede.
I den rutineredes hånd behøver det ikke være det, og hvis stensikker identifikation slet ikke er vigtigt, så er fordelene ved 6,5x ret markante. DN Shoppen anbefaler i hvert fald modellen som et Kowa-pletskud, og glæder os til at høre tilbagemeldinger fra tilfredse kunder.
Pentax SD 9x42 vinder på helt andre vilkår. Kikkerten ligger fantastisk godt i hånden, og er meget lækker at håndtere – både for den rutinerede og de helt urutinerede.
Som den eneste model i feltet har Pentax SD 9x42 en åben konstruktion, som tillader, at man får et genialt greb om kikkerten i alle situationer.
Synsfeltet er selvfølgelig noget helt andet end Kowa’ens, hvilket skyldes, at tingene er noget tættere på med 9x forstørrelse, og udsnittet derfor mere almindeligt. Til gengæld er identifikationen ret sikker, ligesom kikkerten er yderst randskarp, hvilket gør, at man kan glædes over hele synsfeltet, der i det hele taget virker større end de oplyste 107 meter pr. 1.000 meter.
Kikkerten præsenterer en af de fladeste hav-panoreringer, testeren har set længe. Det vil sige, at der ingen afbøjninger er ude i randen af synsfeltet, hvilket ellers er almindeligt forekommende.
Gummiarmeringen er meget lækker at holde om, og virker ret robust, samtidig med at de store objektivlinser er rykket næsten en hel centimeter ind i kikkerten. Det beskytter, men gør selvfølgelig også kikkerten lidt større en sin konkurrent.
Bruger du briller? Se her
DN Shoppen lod en brillebruger, uden den helt store kikkerterfaring, teste alle 12 kikkerter, og dommen var, at vores ”Bedst til Prisen” kåring Pentax AD 8x36 var rigtig god til brillebruger. Men de små Kowa BD II var perfekte i både 8x og 6,5x.
Bedste greb til den uerfarne var der om Pentax SD 9x42, der også er tæt på perfekt til brillebrugere.
Ung? Og er det din første kikkert?
DN Shoppen lod en ung, sol-forskrækket computerhaj prøve samtlige 12 kikkerter, og dommen var ret klar: Grønne kikkerter er yt! Favoritten var derfor Focus Discover 8x42 – i sort med lækker blå detalje.
Vores unge tester var særlig kritisk over for lyseffekter og skygger ved umiddelbare kik i kikkerterne, hvilket typisk er en af de ting, som kan justeres med øjenstykkerne eller små ændringer i afstanden fra øjet, og måden man holder kikkerten på.
Men cadeau til Focus Discover, som også tidligere har testet flot.
Focus Discover 8x42 får point for designet.
Object reference not set to an instance of an object.
Sådan passer du på din nye kikkert
Alle kikkerter leveres med dæksler til både objektiver (store linser) og okularer (dem man kikker i). Nogle vil nok vælge at beholde objektivdækslerne på, især dem, der er designet til at blive hængende. Andre vil nok vælge at droppe dem.
På vores ene testvinder Pentax SD 9x42 gøres dette nemmest ved at skrue deres holder af (giver sig selv, hvis du sidder med den).
Men okulardækslet er også væsentligt at bruge, og ikke mindst at sætte rigtigt på kikkertremmen. De fleste sætter den fast i venstre rem. Begge remme bliver lidt kluntet. Brug god tid på at sætte remmen korrekt på. Hvis du sjusker her, risikerer du at tabe din fede kikkert en dag!
Når kikkerten ikke bruges, eller bare er i din taske, så put den i den medfølgende kikkerttaske, også selv om det lige tager to sekunder ekstra at tage kikkerten frem. Din nye kikkert holder bedre til mange års brug på den måde, og du undgår grimme ridser og kradsemærker.
Brug øjenstykkerne korrekt. De fleste modeller har tre eller fire indstillinger eller trin. Prøv dem alle sammen, og find den indstilling, der passer dine øjne og din hovedform bedst. De to prisbillige porro-prisme-kikkerter har mere begrænsede indstillingsmuligheder af okularerne.