Klimaklog af skade

Sidste år ødelagde jeg den gode julestemning, ved at foreslå min familie, at vi, de voksne i familien, skulle droppe at give hinanden julegaver. For klimaets skyld. Nogle var med på den, andre kunne ikke helt se fidusen. Vi endte med et kompromis, der hed at det var valgfrit om man ville modtage gaver.

Flere af mine vegetar- og veganervenner, kommer i en frygtelig knibe i juletiden - ulykkelige forældre og bedsteforældre spørger, hvad de så skal servere for dem, hvis de ikke længere spiser and og flæskesteg?

Det store spørgsmål for mig er, hvordan man kan fortælle sin familie, at man synes klimahensyn og bæredygtighed er vigtigere end juleforbrug - uden at gøre dem kede af det?

For det handler jo ikke om, at man vil melde sig ud af et fællesskab eller at man vil give sin familie dårlig samvittighed over nogle traditioner, som de har haft hele deres liv.

Det betyder heller ikke, at man holder mindre af dem, fordi man takker nej til gaver og flæskesteg. Men det må kunne lade sig gøre at lave om på vores juleforbrug, selvom det er følsomt terræn.

Red julestemningen og klimaet

Her er nogle gode råd, som du kan bruge hvis du både vil tage hensyn til klimaet og fejre jul med din familie, uden at skabe krisestemning:

  • Fortæl familie og venner, at du kun ønsker dig genbrugsting, oplevelser (gerne sammen med dem) - eller slet ikke ønsker dig noget i julegave. Send dem gerne links til genbrugsting du ønsker dig fra fx dba.dk eller klimavenlige oplevelser, så du gør det så let for dem som muligt. Husk at der er mange følelser forbundet med julen og at mange ser det at give gaver som et udtryk for, at man holder af hinanden. Tag snakken med din familie - sig fx “jeg holder jo mere af jer end nogen gave nogensinde kan udtrykke”. Så falder 10-øren forhåbentlig.

  • Er du holdt op med at spise kød eller mejeriprodukter siden sidste jul, så tag en snak med dem, du skal holde jul med. Forklar hvorfor du har valgt at ændre dine kostvaner og tilbyd fx at du ankommer tidligere juleaften og er med til at lave julemiddagen, så der også kan være retter uden kød på menuen - eller medbring retterne hjemmefra. Hvis dem du skal holde jul hos helst vil lave al maden selv, så send dem nemme opskrifter på klimavenlige juleretter.

  • Foreslå en gaveordning inspireret af nisse-ven konceptet: Hvert familiemedlem trækker et navn, og køber så bare én gave til den ene person. Gå efter bæredygtighed og kvalitet i den ene gave du køber, eller forær oplevelser.

  • Til børnene kan du købe overraskende meget legetøj som genbrug på fx dba.dk. Min erfaring siger mig, at børn går mere op i hvor spændende legetøjet er, end om det kommer ud af en ny æske. Pak det flot og eventyrligt ind i genbrugsmaterialer, så skal det nok gøre lykke. Hvis de voksne i familien ikke er med på at droppe gaverne, så sørg for at købe bæredygtige ting til dem og vælg noget du ved, de kan bruge. Køb også gerne fx designklassikere i genbrug.

  • Opfind en ny juletradition, som tager fokus væk fra gaver og forbrug: Gå fx en tur i skoven før julemiddagen, leg en sjov selskabsleg, læs en julehistorie højt, arranger en juleskattejagt eller noget helt femte.

  • Arranger et gør-det-selv gaveværksted forud for juleaften - inviter familie og venner til at lave gaver selv, gerne ud af genbrugsmaterialer. Lav fx hjemmelavet sæbe, smykker, et hjemmestrikket halstørklæde, et personligt julebrev pakket ind i en flot æske, et “mix tape”, et fint foto i ramme fra en dag hvor I lavede noget dejligt sammen.

  • I mange familier er pakkeleg fast tradition. Desværre er gaverne tit en masse plastikdimser, som ingen i virkeligheden gider have. Du kan gå to veje: Spørg om I helt kan droppe pakkelegen - og hvis din familie insisterer på den, så foreslå, at I spiller om opgaver (fx “Tag af bordet”, “Sid foran pejsen med et glas portvin” eller “Hold en tale”), spiselige ting eller noget helt tredje i stedet.

  • Den ambitiøse: Tilbyd at holde julen hjemme hos dig selv og imponer din familie med en klimaklog jul. Du får måske kun den ene chance, så sørg for at det er ekstra hyggeligt og at maden er lækker :)