Jeg synes, det er fantastisk, at unge i Danmark og unge over hele verden i dag går ud på gaderne for at kæmpe for klimaet.

Vi har i årtier vidst, at vi skulle gøre noget drastisk for at forhindre klimaet i at gå amok. For at beskytte denne fantastiske klode, vi kalder vores hjem fra at blive et inferno af storme, tørke og oversvømmelser. Alligevel har vi voksne tøvet alt for længe. Vi har ikke været opgaven voksen.

Jeg lover ham, det nok skal gå. Men jeg forstår godt de unge

Nu tager vores børn og unge heldigvis affære. Og jeg hepper på dem. For det er deres fremtid, vi andre gambler med.

Min egen søn på 11 år spørger mig, om der er en fremtid for ham og hans venner. Vil klimaet gøre det svært for dem at leve? Hvordan skal han løse klimaproblemerne? Det knuser mit hjerte at mærke den afmagt, den manglende politiske styring giver. Jeg lover ham, at det nok skal gå.

Læs også: På fredag strejker studerende og elever for klimaet

Men jeg forstår godt de unge. Klimaforandringerne vil ændre de næste generationers liv her på planeten. Lavtliggende øer og nationer vil forsvinde, dyrearter og hele økosystemer forsvinder og vi vil få tørke og oversvømmelser af uhyggelige dimensioner.

Det er enestående bevægelse, de unge nu har sat i gang fra Asien over Afrika til Europa til blandt andet Sønderborg, Hillerød, Ribe, Aars og Aalborg

En naturlig følge er øget fattigdom og millioner af klimaflygtninge.

40 procent af verdens lande vil i dag se børn, unge og studerende gå på gaden for klimaet. Over 1.000 byer i mere end 89 lande på alle beboede kontinenter.

Det er en enestående bevægelse, de unge nu har sat i gang fra Asien over Afrika til Europa til blandt andet Sønderborg, Hillerød, Ribe, Aars og Aalborg. Deres kamp handler i al sin enkelhed om den næste generations ret til en tryg fremtid. Men skal den virkelig udkæmpes af vores børn?

Læs også: Miljø og klima er nu vigtigst for vælgerne

Hvor de unge har ret, har vi voksne pligt. Og vi skal handle. Allermest handler det om at få beslutningstagerne trukket fri af de gamle tankesæt, der bragte os ud i dette morads.

Vi har brug for en klimalov, der sørger for, at Danmark lever op til sit ansvar og lovmæssigt forpligter Danmark til at sætte nationale klimamål

Som i resten af verden har vi også her i Danmarkbrug for et ægte paradigmeskifte, hvor vi prissætter de reelle omkostninger ved alle typer produktion, hvor både risici og klimagevinster er med i Finansministeriets og i alle ministerier regnemodeller.

Vi har brug for en klimalov, der sørger for, at Danmark lever op til sit ansvar og lovmæssigt forpligter Danmark til at sætte nationale klimamål.

Tak til alle de unge, der i dag kæmper for vores vidunderlige klode. Jeg håber, at alle lytter til jeres budskab og forstår, at vi – de voksne - skal løfte ansvaret og bekymringerne fra jeres skuldre og tage det på vores.