Det er mere blevet reglen end undtagelsen, at landmændene får lov at vente et par uger med at så de efterafgrøder, som skal optage kornafgrødernes overskydende kvælstof.

Og igen i år har Landbrugsstyrelsen bestemt, at de seneste par ugers regn har forsinket høsten så meget, at landmændene ikke vil kunne så deres efterafgrøder til tiden.

Fristen bliver altså skubbet fra den 20. august til 30. august, skriver styrelsen på sin hjemmeside. Og det gør en betydelig forskel, siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Det har regnet så meget, at det meste kvælstof allerede er godt på vej ned i jorden og ud i vandet. Så ti dage er meget, når afgrøderne skal nå at sås, spire og kunne suge nitrat til sig. Det bliver meget svært nu.

Efterafgrøder har for lille virkning

Efterafgrøderne har den vigtige opgave at sørge for, at så lidt kvælstof som muligt udvaskes fra markerne og ud i vandmiljøet, hvor det kan få skadelig virkning.

Efterafgrøderne bliver derfor brugt på marker, hvor der især dyrkes enårige afgrøder som raps og korn, som har brug for den kvælstofholdige gødning, men ikke er effektive til at suge det til sig i mere end et par måneder om året.

alt
Thyge Nygaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 55

I flere år har landmændene råbt alarm på grund af dårligt høstvejr og har fået afgrødefristen udskudt. Og når efterafgrøderne igen og igen ikke får lov at virke optimalt, mener Thyge Nygaard, at der skal tungere virkemidler på banen.

- Klimaforandringerne gør det sværere og sværere for landmændene at høste til tiden. Samtidig får kvælstoffet, med stadig større regnbyger og varmere vejr, bedre vilkår for at gøre skade på naturen. Hvis den udvikling skal stoppes, skal vi gøre andet og mere end at så efterafgrøder, siger han og uddyber:

- Vi har simpelthen brug for at dyrke færre enårige afgrøder, som lader alt for meget kvælstof udvaske. Udover det burde man undlade at dyrke landbrug på de arealer, som er mest udsatte i denne her forbindelse.