Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have.

Den velkendte sang vil kunne høres i hele landet på søndag, når børn i flotte kostumer begiver sig af sted til fastelavnsfest eller på slikjagt i deres kvarter.

Flere børn vil have farvestrålende maling i ansigtet, når de skal efterligne Hulk, en sommerfugl eller en farlig heks.

- I stedet for at besøge forskellige forretninger og købe ansigtsmaling med tvivlsomme ingredienser, så kan du lave din egen derhjemme. Så ved du også, hvad du putter i ansigtet på dine børn, siger Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun forklarer, at den hjemmelavede farve også kan bruges til at farve tøj med. Det er mere miljøvenligt at farve en hvid t-shirt grøn med hjemmelavet farve, frem for at købe en.

Vær altid på den sikre side

- Det er dog vigtigt at være ekstra påpasselig, hvis dit barn har nogle former for allergier, især hvis du laver ansigtsmaling, siger Majken Sundahl.

Et godt råd er at lave en simpel allergitest ved at påføre lidt af farven - for eksempel på håndryggen - og lade det sidde. Så skal du bare holde øje med, om der kommer udslæt på stedet.

Hun understreger også, at det er en god idé at være lidt forsigtig med rødbedefarve, da det kan være svært at fjerne igen.

1. Tre simple skridt til hjemmelavet farve

I stedet for at smide løgskræller, kedelige spinatblade, det yderste lag af rødkålen eller appelsinskræller ud, så kan du bruge det til at lave flotte farver til fastelavn - eller hvilken som helst anden lejlighed.

- Du skal bruge cirka en kop af hver, og så skal det bare koges med dobbelt så meget vand i en lille time. Når massen er blevet kold, sier du skrællerne fra - og vupti så har du hjemmelavet farve, siger Majken Sundahl.

Detaljer, sorte og grå farver kan desuden nemt laves med en korkprop, der er brændt og sodet i den ene ende.

Hvis du gerne vil farve dit tøj, så er en god huskeregel, at du skal bruge en fjerdedel naturlig farve blandet op med tre fjerdedele vand. Husk at ’’fiksere’’ farven ved at komme tøjet i eddikevand før du vasker det i maskine.

2. Hjemmelavet ansigtsmaling på nul komma fem

Den hjemmelavede ansigtsmaling kan laves hurtigt ved at mikse få ingredienser. Det eneste, du skal bruge, er majsstivelse, ansigtscreme, olie, hjemmelavet farve og små holdere til at opbevare farven i.

- Først laver du en base af majsstivelse og ansigtscreme. Sørg for at blande det lidt ad gangen og rør godt rundt, så du undgår klumper. Herefter tilsætter du lidt olie til blandingen – bare nok til at den ikke bliver flydende. Til sidst tilfører du farve. Tag lidt af basen fra til din farve. Nu kan du tilføre ganske lidt - hold øje med hvor godt farven blandes op. Hvis du får brug for det, kan du altid blande lidt af din base i for at få en bedre konsistens eller lysere farve, siger Majken Sundahl.

Typisk bliver farven lysere end farver, man køber. Farven kan gemmes på køl, så længe den lugter friskt, og det er helt sikkert en god idé at lave en ny portion året efter.

Object reference not set to an instance of an object.

Det skal du bruge til at lave den naturlige farve:

  • Skræller fra grøntsager eller frugt (Brug skræller af usprøjtede citrusfrugter)
  • En gryde
  • Vand
  • Opbevaringsglas

Det skal du bruge til at lave ansigtsmaling:

  • Majsstivelse
  • Ansigtscreme
  • Naturlig farve
  • Olie
  • En skål
  • Beholdere