Gråvejr, hundekoldt, sne på alle tage. Når vinden rigtig bider i kinderne, så er det tid til at lave uroer af is, som kan hænge og pynte flot på altanen eller i haven.

- Det er utrolig let at lave, og børnene synes, det er sjovt at afprøve forskellige forme og faconer, siger Majken Sundahl, der er naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun forklarer, at det ikke kræver særlig meget, at give sig i kast med den kolde kunst. Eksempelvis kan man tømme sandkassen for sandforme og spande eller finde gamle underskåle eller tallerkener frem.

- Alt, der kan give isen en form kan bruges, bare det kan tåle frost – og det kan både metal, det meste keramik og plastik. En gammel tallerken eller underskål kan for eksempel bruges til at lave flotte, runde is-uroer, siger hun.

Sådan gør I

Det første man skal gøre er at fylde formene med vand, og så kan man sågar tilføje pynt som blade, nødder eller noget helt tredje.

- For at uroen skal kunne hænge, så kræver det, at man slår en knude på en snor, og kommer enden ned i formen, så den fryser med i figuren, forklarer Majken Sundahl.

Efter det skal formene ud i frostvejret eller i fryseren, hvis det ikke er frost udenfor. Først når alt vandet er frosset til is, kan I tage figurerne ud af formene og hænge dem op på altanen eller i træer i haven.

- Det gør ikke noget, hvis det ikke er frostvejr, så smelter figurerne bare langsomt og bliver til fantasifigurer, der skifter form, til alt isen er smeltet, siger Majken Sundahl.

Hvis det er besværligt at få figuren ud, fordi formen er hård, kan I vende den og forsigtigt hælde lidt varmt vand ud over ydersiden af formen, så vil isfiguren typisk slippe formen.

Eksperimenter med vand

Når du stiller vand ud i kulden eller i fryseren, vil du opdage, at is fylder mere end vand.

Prøv at fylde en form helt med vand og læg mærke til, at isen vokser ud af formen. Eller tag en fryseboks med løst låg, fyld den med vand, kom låg på og sæt den ud i frostvejr eller i fryseren. Efterhånden som vandet fryser, skubber isen låget af.

Sæt ikke et kliklåg eller et skruelåg på boksen og brug aldrig beholdere af glas.
I kan også eksperimentere med at lægge masser af is i et glas med vand.

Der må gerne være top på og vandet skal nå kanten af glasset. Tag glasset med indenfor og se hvad der sker, når isen smelter. Der løber ikke vand ned af siderne, fordi vand fylder mindre end is.

Object reference not set to an instance of an object.

Det skal I bruge:

  • Forme af enhver art
  • Vand
  • Snor
  • Blade, bær eller andet pynt til at fryse ind i formen
  • Frostvejr eller en fryser