I 2015 fandt en fynsk skoleklasse en klistret affære, da de var afsted for at samle affald. Det viste sig at være 71 kilo slagteriaffald, som af uransaglige årsager var blevet dumpet i naturen.

Seks år tidligere fik en spejdergruppe en lignende forskrækkelse i Vestskoven ved Albertslund, som desværre var af en helt anden og meget alvorlig karakter. Gruppen fandt nemlig liget af en mand, der senere blev genstand for en større kriminalsag.

Heldigvis er langt de fleste fund ganske udramatiske. Og nu skal børnene til det igen.

Mandag den 16. april skydes Affaldsindsamlingen 2018 nemlig i gang, og i år kommer intet mindre end 140.000 børn og unge ud i naturen for at samle affald – både det almindelige og det mærkelige!

De mærkeligste fund

Affaldsposerne bugner altid med plastik, dåser, flasker, cigaretskodder, hundelorteposer og andre ulækre ting, som folk desværre smider i naturen. Men affald i naturen er altså ikke kun fastfood-emballage og cigaretskodder.

Meld dig til Affaldsindsamlingen

  • I uge 16 samler 140.000 børn og unge affald ind i naturen på Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.
  • Søndag den 22. april kan alle andre deltage i hele landet, når den store søndagsindsamling løber af stablen.
  • Find et arrangement nær dig på www.affaldsindsamlingen.dk og del dine oplevelser på #affaldsindsamlingen

Det kan børn fra hele Danmark skrive under på.

Se de mest mærkværdige fund gennem tiden:

En eksploderet tørretumbler, tarteletter i skovbunden, højhælede sko i en grøft, dukkehoveder og 11 liter uåbnet yoghurt. En efterladt GPS, tyrkiske penge, seks fladskærms-tv og en røggranat. Dette er blot et lille udpluk fra rækken af spøjse ting, som børn har fundet.

Her må enhver spørge sig selv: Er tarteletter en overset picnic-klassiker? Hvorfor i alverden skulle man sætte ild til en tørretumbler? Hvem skal lige pludselig af med 11 liter yoghurt? Og kan folk i dag overhovedet finde vej uden GPS?

Våben, tyvekoster og det, der er værre

Damesko og dukkehoveder er dog langt fra det mest opsigtsvækkende. I tidens løb har børn fundet to syrebomber, otte dildoer, 21 pengeskabe og en halv opholdstilladelse for en afghansk mand.

Og det er ikke alt: tre kasseapparater, 18 computere, 86 par underbukser, to jagtrifler, fire pistoler og seks parkeringsbøder. Eller hvad med 28 Georg Jensen-lysestager på ét sted?

På Lolland fandt børn i 2010 en krysantemumbombe. Det troede de i hvert fald. Politiet blev tilkaldt, men da de undersøgte sagen, fandt de ud af, at bomben i virkeligheden var en sukkerroe. Dem er der mange af på Lolland.

Seks år senere fandt børn fra København en rigtig krysantemumbombe, og så måtte politiet og Rulle-Marie rykke ud.

I det mere muntre hjørne er desuden anekdoten om en flok skoleelever, som i 2015 fandt et skilt med påskriften: ”Affald må ikke smides i naturen.”

Affald fra en god krimi

  • Et gevær skjult i en mose
  • Et kranium
  • To pengeskabe
  • Et brækjern
  • En polsk nummerplade i en sø

Det lyder måske som stikord til en god krimifilm, men det er i virkeligheden et udpluk fra de besynderlige ting, som børn fandt på Affaldsindsamlingen i 2009.