Martin Steenstrup er gruppeassistent hos de lokale spejdere, og natur og biodiversitet har altid interesseret den 57-årige, der til dagligt arbejder i Guldborgsund Kommunes Vej og Park afdeling. Derfor blev han også hurtigt opmærksom på Vilde Rødder, da projektet blev lanceret i 2021.

Gennem Vilde Rødder bliver børn klogere på den vilde natur, og de præsenteres for forskellige måder at handle på naturkrisen, når de sammen med en frivillig laver kvashegn eller vandhuller til gavn for biodiversiteten i deres nærområder.

- Jeg synes, at det er sjovt at arbejde med børn og få dem til at få gode ahaoplevelser i naturen, forklarer Martin Steenstrup.

Og den begejstring er også afgørende for, hvordan børnene tager imod forløbene, påpeger han.

- Jeg tror, at børnene får det ud af det, at de har det sjovt sammen. Jeg tror også, at det er sjovt at være sammen med voksne, der brænder for noget.

Læs mere: Hvad er Vilde Rødder?

Martin har lært lokale spejderbørn at skabe et vandhul, der skal give bedre levevilkår for vilde dyr i lokalområdet.

Bliv frivillig i Vilde Rødder

  •  Som frivillig hjælper du 6-12 årige børn med at skabe vild natur i deres SFO, klub eller spejdergruppe.
  •  Du behøver ikke have erfaring med naturformidling. Alle kan være med.
  • Som frivillig får du et gratis kursus. Det gør dig klogere på vild natur. Det lærer dig at formidle til børn. Og det giver dig et godt netværk blandt andre frivillige.
  • Læs mere om Vilde Rødder på vilderoedder.dk.

Bliver klogere på naturen

Det er ikke kun børnene, der får noget ud af at være med i projektet. Martin Steenstrup fortæller, hvordan han gennem forløbene med spejderne er begyndt at interessere sig for sommerfugle og siden selv har læst op på emnet. Interessen kom fra de nysgerrige børns spørgsmål, som også gør Martin mere nysgerrig på naturen.

- Børnene stiller mig nogle gode spørgsmål, som motiverer mig til at tænke nærmere over biodiversitet og naturen generelt. Det kan jeg godt lide. Jeg bliver både klogere på mig selv og på den verden, der omgiver mig, siger Martin Steenstrup.

Martin har indtil videre kørt to forløb med en lokal spejdergruppe, og det giver netop god mening at inddrage spejderne i Vilde Rødder, siger han.

- Spejderne kan jo allerede lide at være i naturen, og det kan lederne også. Derfor giver projektet god mening for netop spejderne.

Man når meget på bare en time

Over to måneders tid prøver børnene både kræfter med at bygge kvashegn, lave vandhuller og så vildenge, og selvom hvert forløb som regel kun varer en time, kan børnene på den tid nå at færdiggøre dagens mission, hvilket er motiverende for børnene.

- Jeg tror, at det er fedt for børnene, at de færdiggør forløbene forholdsvist hurtigt. Børn kan også godt lide, når man kan se effekten hurtigt. Derfor fungerede vandhullet og kvashegnet supergodt, fortæller Martin Steenstrup.

I hvert forløb er der afsat tid til at tale om dagens mission, og derfor giver de børnene en bedre forståelse for, hvad det betyder for naturen, når vi giver den plads – også i haver og byer.

I januar 2023 laver vi et gratis biodiversitets-kursus for nye frivillige i Vilde Rødder. Skal du være med?

Hvad kræver det at være frivillig?

  • Som frivillig i Vilde Rødder ligesom Martin Steenstrup tager du en gruppe børn fra en SFO eller spejdergruppe gennem fem spændende forløb á 1 time.
  • Sammen med børnene udvælges et areal, hvor I kan gøre naturen vildere.
  • Forløbene involverer bl.a., at der bygges et kvashegn og jordvolde, at der skabes vandhuller, og at I dyrker blomster og lader græsset gro – alt sammen for at skabe mere plads i naturen til vilde arter.
alt
Rasmus Baadsgaard Jakobsen
Udviklingsansvarlig