Går du, som så mange andre, skeptisk uden om elbilen, når du skal købe, leje eller lease en ny bil? Mange tror, det ikke kan svare sig at have elbil, hvis man skal køre længere end turen til bageren. Men sådan forholder det sig heldigvis ikke, og det får en række danskere nu mulighed for at opleve på egen krop.

I en ny kampagne udloddes en elbil i en måned og 200 elbiler i et døgn. Samtidig bliver myterne om, at elbiler er for dyre, ikke kører langt nok på en opladning og ikke er klimavenlige lagt i graven - sammen med fossilbilerne.

Fossilbiler står for ca. halvdelen af transportens klimabelastning i Danmark. Og deres luft- og støjforurening er hvert år skyld i flere hundrede danske dødsfald. Derfor siger Danmarks Naturfredningsforening - i samarbejde med Clever, der leverer opladning til elbiler, og energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE - nu farvel til fossilbilerne og goddag til elbilerne.

- Det er vigtigt, at flere danskere får muligheden for at prøve elbilen med deres egne sanser. Vi ved, at en god lang køretur i en elbil fjerner en stor del af tvivlen og de usande myter, der holder mange danskere fra overhovedet at åbne døren til en elbil, siger Clevers direktør Casper Kirketerp-Møller.

Jorden har feber

2015, 2016 og 2017 var de tre varmeste år nogensinde, viser data fra Verdens Meteorologiske Organisation.

Vi er den første generation, der mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, og den sidste generation, der kan gøre noget ved problemet. Og ifølge Klimarådet er elbilen en af de løsninger, der for alvor batter.

- Jorden har feber, og klimalægerne anbefaler elbiler som en del af kuren. Vi har en bunden opgave med at omstille transportsektoren, og her er elbiler en oplagt del af løsningen. Samtidig giver de mere ro og renere luft. Det vil vi gerne have, at flere danskere oplever, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Mens politikerne forhandler – prøv en elbil

I oktober lancerede regeringen sit ambitiøse mål om et dansk forbud mod salg af nye biler, der kører på sort olie, og i alt en million grønne biler, der kører på el, brint eller gas, i 2030. Og oppositionspartierne presser på for at gøre visionen til virkelighed hurtigst muligt.

Få dage inden regeringens udspil gav en ny rapport fra FNs klimapanel IPPC verden et krystalklart ultimatum: Gennemfør de største grønne reformer i menneskets historie eller klimaet løber løbsk. Det er en kæmpe opgave. Men der er håb, hvis alle bidrager.

- Transportsektoren står foran en transformation, hvor fossilt brændstof erstattes af el. I mange lande foregår den udvikling med ekspresfart, og flere store bilproducenter er i fuld gang med at udfase fossilbilerne. Den, udvikling håber vi, vil blive til dansk virkelighed inden for få år, siger kommunikationschef i SEAS-NVE, Rikke Harbo Trikker.

Mens politikerne forhandler, udlodder Danmarks Naturfredningsforening, Clever og SEAS-NVE en elbil i en måned og 200 elbiler i et døgn, så de heldige vindere på egen krop kan opleve køreglæden og selv aflive nogle af myterne.

Vind en elbil i en måned

Red klimaet fra fossilbilerne – og få mindre røg, støj og møg i din hverdag.

Deltag i konkurrencen om en elbil i en måned på Fossilbil.dk

Kampagnen ’Farvel til fossilbilerne – de burde være fortid’ løber fra 26. november til 9. december.

Glæden ved at køre på el skal ud til flere danskere, derfor udloddes en Nissan Leaf i en måned samt 200 andenpræmier: én Nissan Leaf i et døgn.