Maria Reumert Gjerding er netop blevet valgt til præsident i Danmarks Naturfredningsforening – et valg, der giver rigtig god mening for en kvinde, der er flasket op i et hjem med natur og miljø på tapetet.

- Mine forældres filosofi var, at man ikke kan pådutte sine børn at passe på naturen, men at man kan lære dem at holde af den blandt andet ved at se de voksne passe på den, siger Maria Reumert Gjerding, der forsøger at give sin kærlighed til naturen videre til sine egne drenge, Tristan og Julius, når de bygger insekthoteller i haven eller tager på hyttetur til Christiansø.

- Jeg elsker at være sammen med min familie i naturen, og som præsident i Danmarks Naturfredningsforening vil jeg meget gerne bidrage til at engagere både børn og voksne i naturen og på den måde fortsætte foreningens gode arbejde med at give befolkningen adgang til gode naturoplevelser og viden om naturen.

Mere natur kræver mere samarbejde

Ifølge Maria Reumert Gjerding er en af de største udfordringer for Danmarks natur, at naturen har for lidt plads at udfolde sig på, fordi den er splittet i et hav af små, isolerede pletter på Danmarkskortet.

- Det er utrolig vigtigt, at vi får skabt flere og mere sammenhængende naturområder, fordi det er, hvad der skal til for at bremse tilbagegangen af arter i Danmark. Her er det rigtig vigtigt, at vi har en så god og konstruktiv dialog som muligt og samarbejder bredt med alle, der har indflydelse på natur og miljø. Uanset politisk ståsted, siger Maria Reumert Gjerding.

Fredninger passer på naturen

En anden af Maria Reumert Gjerdings hjertesager handler om at beskytte og passe rigtig godt på den natur, som vi allerede har, og i den forbindelse er Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med at foreslå naturområder fredet helt central.

- Danmarks Naturfredningsforening har været med til at frede mange af de ikoniske naturområder i Danmark, som både danskerne og turister sætter stor pris på. Skagens Gren, Møens Klint og Lille Vildmose er eksempler på steder, som fordi de er fredet, også vil være der i fremtiden til glæde for vores børn, børnebørn og fremtidige generationer.

For Maria Reumert Gjerding er det vigtigt, at Danmarks Naturfredningsforening fortsætter den samarbejdende linje i forbindelse med fredninger, sådan som det er i dag, hvor mange fredningssager gennemføres sammen med kommunerne og i tæt dialog med andre grønne organisationer og lodsejerne.

Tror på fremtiden for naturen

Maria Reumert Gjerding har aldrig været i tvivl om, at hun ville arbejde for natur og miljø, og selvom klimakrisen og tabet af arter accelerer i al hast, så vil hun ikke tillade problemerne at blive uoverskuelige og skræmmende:

- Der er noget inde i mig, der siger, at jeg skal holde fast og kæmpe for den sag, jeg har brændt for, siden jeg var fem år gammel. Nu har jeg fået en helt unik mulighed for at udnytte mine erfaringer fra Christiansborg og mit brede politiske netværk til at bringe Danmarks Naturfredningsforening tæt på de politiske beslutninger.

Netop Danmarks Naturfredningsforening spiller en afgørende rolle i at sætte på både befolkningens og politikernes dagsordenen, mener Maria Reumert Gjerding:

- Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation med 130.000 medlemmer. Jeg glæder mig meget til at tage fat og løse udfordringerne for natur, miljø og klima i det fællesskab, der er i foreningen, og i samarbejde med alle dem, der vil have et grønnere Danmark, hvor naturen er noget vi passer på og giver plads til, og hvor vi behandler miljøet med omtanke.

  • Maria Reumert Gjerding er tidligere miljø- og klimaordfører for Enhedslisten og afløser Ella Maria Bisschop-Larsen som den niende præsident i rækken i Danmarks Naturfredningsforening.
  • Maria Reumert Gjerding blev valgt til præsident med 72 procent af stemmerne på Danmarks Naturfredningsforenings repræsentantskabsmøde lørdag den 7. april 2018.
  • Hun er opvokset i Københavns Nordvestkvarter ved Utterslev Mose, og bor i dag i Gladsaxe med sin mand Christoffer og sønnerne Tristan og Julius på hhv. 11 og 8 år.