Waders, vandsalamandere og vilde bier. Det er noget af den natur, 50 børn og voksne med midlertidigt ophold i Danmark lærte at kende, da de sidst i maj blev inviteret på Skovsgaard Gods til en naturudflugt.

Oplevelsen var en kæmpe succes, fortæller Mariann Brandt, der er aktiv i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Nyborg og tog initiativ til udflugten:

- Naturen virker jo på dem som på alle os andre. Det giver overskud, ro og hjælper med at stresse af. Og det har de brug for, for livet som midlertidig dansker kan virke meget utrygt og give dem mange bekymringer om fremtiden.

- Mange af dem er ikke vant til at gå en tur i skoven eller ved vandet. De skal lære at opleve naturen som et nødvendigt pusterum, hvor man ikke behøver tænke på dagligdagen, siger Mariann Brandt.

Grønt Guld banede vejen for naturoplevelsen

Naturarrangementet kom i stand med midler fra Grønt Guld. Det er en pulje, som Velux Fonden finansierer, og som støtter projekter i naturen arrangeret af folk over 60.

Mariann Brandt fik 8000 kroner til naturudflugten, som blandt andet gik til at få hjælp fra en naturvejleder.

Projekterne, Grønt Guld støtter, er meget forskellige, men ligesom Mariann Brandts er de alle til stor gavn for både deltagerne, naturen og de ældre, der har sat projektet i gang. Det siger Jörn Eskildsen, der organiserer Grønt Guld:

- Mange frivillige ældre gør en stor og værdifuld indsats for at passe på naturen og vise den frem for de nye generationer. Endnu flere sidder med gode idéer, som de mangler penge til at føre ud i livet. Det engagement vil vi gerne støtte.

Andre projekter har eksempelvis handlet om pleje af gravhøje, økologiske køkkenhaver, rickshaw-ture til ældre på plejehjem og meget, meget mere.

Du kan løbende ansøge om midler fra Grønt Guld

Er du interesseret i at lave et naturprojekt, der har natur, miljø eller klima i fokus og som skaber værdi for andre eller for naturen? Og er du fyldt 60? så kan du løbende søge midler fra Grønt Guld.

Du kan altid ringe til kontaktperson Jörn Eskildsen og få gode råd. Mail: jes@dn.dk eller telefon: 31 19 32 54.

Mariann Brandts gode råd til dig, der overvejer at søge:

  • Søg penge i god tid. Og hellere ring til kontaktpersonerne en gang for meget end for lidt for at være sikker på, hvornår ansøgningen er færdigbehandlet, så det bliver nemmere at planlægge det, der skal planlægges.
  • Læg meget tid i at organisere begivenheden. Det er et større arbejde, end man lige tror. Involver gerne andre.
  • Overvej at tag penge for begivenheden, hvis det kan lade sig gøre. Det gør, at de tilmeldte føler sig mere forpligtede. Vi tog 35 kroner for voksne og 15 kroner for børn for Skovsgaard-arrangementet. Alternativt lav et tilmeldingssystem, hvor I kan være meget sikre på, folk dukker op.

”Fik rykket ved nogle fordomme”

Mariann Brandt fik idéen til naturoplevelsen med familierne på midlertidigt ophold gennem sit frivillige arbejde i Mødestedet, Det Interkulturelle Hus, som er en forening i Nyborg, hvor folk kan mødes på kryds af tværs af aldre, herkomst og så videre.

Dem ville Mariann Brandt prøve at åbne naturens verden for:

- Hvad kan man finde under vandet, og hvilke slags dyr og insekter er almindelige i den danske natur? Det var sådan nogle ting, jeg synes kunne være sjovt at involvere dem i, siger hun og fortæller, at de fleste var meget engagerede i at lære og opdage:

- Især én somalisk pige på 10-12 år overraskede mig virkelig meget. Hun var fuldstændig ekspert i de smådyr, vi hev op i nettene. Hun var en rigtig naturnørd, og vi kunne nærmest ikke lære hende noget. Der fik jeg personligt rykket ved nogle fordomme, og det var dejligt at mærke, at naturen skaber den glæde for hende.

Mariann Brandt opfordrer andre, der har gode idéer til naturoplevelser, til at søge penge fra Grønt Guld. For hende har oplevelsen været givende, og hun planlægger en tur til en naturlegeplads i juli.