- Gå gerne en tur i det gode vejr, men hold afstand.

Sådan udtalte statsminister Mette Frederiksen på tirsdagens pressemøde om coronavirus i Danmark.

Store dele af Danmark er lukket ned for at begrænse smittespredningen af coronavirus. Det gælder ikke kun arbejdspladser, skoler og uddannelsesinstitutioner, men blandt andet også biblioteker, biografer, caféer og indendørs idrætsfaciliteter.

Heldigvis er naturen stadig åben, og den kan man roligt gøre brug af, hvis bare man holder afstand til andre og følger myndighedernes øvrige anbefalinger. Det bekræfter Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- Man må gerne gå ud i naturen, og faktisk er det godt at holde både kredsløb og luftveje i funktion med en frisk gåtur eller en løbetur. Men man skal ikke gå i større grupper, og hvis man går sammen med nogen, skal man holde en vis afstand, siger han og tilføjer, at man som minimum bør holde to meters afstand.

Læs også: Mens skolerne har corona-lukket: 7 nemme naturaktiviteter for børnene

Information om corona-smitte

  • Husk, at du skal følge myndighedernes anbefalinger - også når du færdes i naturen.
  • Hold afstand til andre mennesker.
  • Undgå at mødes i grupper. Tag hellere afsted med din nærmeste, samboende familie, partner eller på egen hånd.

Læs alle myndighedernes anbefalinger her

Plads i naturen

Selvom vi bor i et lille land, og naturen i Danmark kun udgør en mindre del af landarealet, skal man ikke være bange for, at der ikke er plads derude.

Ifølge Naturstyrelsen er pladsen nemlig ikke et problem.

- Naturstyrelsen forvalter nogle af de største og mest besøgte naturperler i Danmark, men der er heldigvis god plads til alle derude. Vi kan sagtens nyde foråret udenfor, samtidigt med at vi passer på hinanden. Her skal vi bare huske at holde sammen ved at holde afstand til andre. 4 ud af 5 danskere har under 5 km til et statsligt naturområde, så det er nemt at komme til for mange, siger Mads Jensen, kontorchef i Naturstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Trods den gode plads kan man sagtens komme til at møde andre mennesker derude, og man er givetvis ikke den eneste, der har valgt at gå en tur i skoven eller langs kysten. Men det er ikke et problem, så længe man sørger for at holde afstand, vurderer Allan Randrup Thomsen.

- Hvis der er mulighed for at træde lidt til side, så man ikke lige går ind i hinanden, så er det fint. Ellers skal man bare passere hinanden så hurtigt som muligt, for jo kortere tid interaktionen varer, desto mindre er risikoen for smitte, siger han.

Læs også: Få inspiration til fantastiske naturoplevelser

Tag den gode håndhygiejne med i naturen

Ud over at holde afstand skal man også være opmærksom på myndighedernes øvrige anbefalinger.

For eksempel er det ifølge Allan Randrup Thomsen også vigtigt at tage den gode håndhygiejne med sig ud i naturen.

- Hvis man for eksempel har madpakke med og skal spise den, så skal man sørge for at spritte hænderne af. Specielt hvis man har rørt ved andre mennesker eller deres ting i denne sammenhæng, siger han.

Læs mere og følg altid myndighedernes anbefalinger til færdsel i det offentlige rum på www.coronasmitte.dk.