Klokken er 03.30 og efter en kop stærk kaffe er Nikolaj Kirk klar. Amager Fælled kalder og den kendte tv-kok lytter.

- Jeg kæmper vildt med min hjerne om, hvor kedeligt det virker, at jeg skal sidde stille i et krat i mange timer. Men så overtager spændingen - kommer rådyret eller sidder tårnfalken, så jeg endelig kan få det rigtige billede. Timerne går og jeg sanser alt. Dufter, hører, oplever. Tager det hele ind. Det er helt særlige oplevelser kun vild natur kan give, siger Nikolaj Kirk.

Amager Fælled er unik vil natur i hovedstaden

Derfor har han gennem flere år været en af de argeste modstandere af det byggeri, Københavns Kommune planlægger at opføre på en del af Amager Fælled. Næsten dagligt lægger han opslag på Facebook om den natur, han oplever på sine ture. Nærbilleder og ord om rålam, ræveunger, drosler, vandsalamandre og ikke mindst hans lille ven - gransangeren med sit evige tjif-tjaf.

Nikolaj Kirk søger ligesom tusindvis af andre borgere fælledens vilde natur for at få orden i tankerne, få store oplevelser og komme væk fra en storby, der ikke rummer mange grønne oaser.

- Man kan spille fodbold i Fælled Parken, solbade i Kongens Have og se stokroser i Frederiksberg Have. Men vil man høre en lærke, opleve lille præstekrave, se en stor vandsalamander eller høre viben eller se en spidssnudet frø, så er der kun Amager Fælled. Og ikke alle har råd til sommerhus eller mulighed for at køre til Gribskov eller Stevns Klint. Så det er ikke alene kæmpestore naturværdier, men også en unik chance for ekstra livskvalitet for os borgere, politikerne nu vil jævne med jorden, siger Nikolaj Kirk.

Kunsten at sidde musestille

Nikolaj Kirks syv-årige datter Tiki er naturligvis med på mange af Kirks ture. Hun kender haletudserne, frøerne, vandkalvene, og i sommeren 2020 fik han hende ved hjælp af lydbog og Ipad til at sidde musestille i timevis.

- Hun ville også se ræveungerne. Vi aftalte ikke at sige noget, men at jeg skulle prikke til hende, når de små dukkede op. Det var stor lykke. Kærlighed. Jeg håber, at hun som voksen vil huske kærligheden til naturen og have lysten til at beskytte den. For det er det, der skal til. Vi skal kende naturen, så vi også får lyst til at passe på den, siger Nikolaj Kirk, der bor på Islands Brygge i København.

Men han er også hjemmevant på fælleden, og han har aldrig set så mange mennesker søge den bynære natur, som under corona-pandemien.

- Og jeg har aldrig nogensinde mødt nogen herude, der har efterlyst beton, konstaterer han tørt, mens han tænder piben.

Den 45-årige kok håber også, at politikerne stikker piben ind og besinder sig. For natur og biodiversitet er et ansvar for alle landets politikere og ikke kun for dem, der er valgt i Jylland, mener han.

Event om Amager Fælled på søndag

Danmarks Naturfredningsforening i København m.fl. inviterer til online event til forsvar for naturen på Amager Fælled.

På mandag den 11. januar mødes Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune nemlig for at behandle den lokalplan, der vil gøre det muligt at påbegynde byggeriet af en bydel på Amager Fælled - klods op og ned af den flere tusinde år gamle strandeng.

Læs mere om byggeplanerne på Amager Fælled her

Deltag i begivenheden på Facebook søndag den 10. klokken 14:00

Et demokratisk clash

- Det er dybt forkert at skubbe ansvaret videre til andre kommuner. Københavns Kommune har også et ansvar og ved at tage bidder af Amager Fælled kollapser det rige liv, der er der i dag. Det må ikke ske, siger Nikolaj Kirk, der kalder kampen mellem borgerne og politikerne om fælledens natur for et demokratisk clash.

- Det er så indlysende forkert at ødelægge levestederne for alle de mange arter, der har hjem på Amager Fælled. Det er så forkert, at ødelægge borgernes sidste vilde fantastiske fristed. Jeg tror ikke på, at det er et spørgsmål om penge i kommunekassen. Jeg tror, det er et spørgsmål om politisk mod og vilje, siger Nikolaj Kirk.

Han håber derfor, at alle Amager Fælleds venner på søndag kan råbe politikerne op. Og han håber, at de lytter.

Deltag i online eventen på Facebook og hjælp Amager Fælleds vilde natur her

Hjælp os med at forsvare Danmarks vilde natur