Økologiske køer lukkes på græs

For 25.000 kroner kan du blive medejer af et selskab, der skal fremme udbredelsen af økologi gennem opkøb af landbrugsjord. Finanstilsynet har netop godkendt Danmarks Økologiske Jordbrugsfonds prospekt. Det er Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, der står bag fonden.

Fondens formål er at fremme landbrug med fokus på miljø og økologi, og så skal fonden være med til at sikre generationsskiftet efter aldrende landmænd, der er på vej ud af erhvervet.

- For os som naturfredningsforening er det afgørende, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet osv., siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard.

Økolandbrug for 110 mio.

Foreløbig har de to foreninger hver investeret 400.000 kroner i projektet. Når aktietegningen åbner 1. september er målet at skaffe 30-35 mio. kroner.

Gennem datterselskabet Dansk Økojord A/S skal fonden opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for efterfølgende at forpagte dem ud til f.eks. unge landmænd, der vil drive dem videre økologisk.

Med omkring 35 mio. kr. vil det være muligt for selskabet at optage realkreditlån, så der i alt vil være 100-110 millioner kroner at købe landbrug for eller omsat – tre til fem ejendomme.

800 interesserede danskere

Direktøren i Den Økologiske Jordbrugsfond, Kim Qvist siger til Dagbladet Information:

- Mindst 800 danskere har allerede meldt sig som interesserede, og fonden har også været i kontakt med en række virksomheder inden for både landbruget, detailhandlen og brancher, der normalt ikke beskæftiger sig med fødevareproduktion, men som ser investeringen som et muligt led i deres CSR-strategi, fortæller Kim Qvist og fortsætter:

- Jeg tror, det rammer lige ind i den danske folkesjæl, at her kan jeg som almindelig dansker være med til at gøre en forskel. Regeringen, Folketinget og de frie markedskræfter gør det jo ikke, siger han til Information.

Læs mere om hvordan du kan erhverve aktier i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

Hvorfor en jordbrugsfond?

Landbrugserhvervet er tynget af en kæmpe gæld, og naturen er under pres: Diversiteten falder, og flere af vores almindelige dyr og planter er truet, herunder bien. Kort sagt, så er der røde tal på bundlinjen for både naturen og landbruget. Det kan vi sammen ændre.

I dag er meget af vores landbrugsjord klar til et generationsskifte, og landbrugserhvervet er tynget af en kæmpe gæld. Yngre landmænd kan ikke skaffe den fornødne kapital, og den konventionelle produktionsform tager ikke de nødvendige hensyn til naturen, drikkevandet og dyrene. En fortsat higen efter at producere mere korn og flere svin til laveste pris er en farlig vej at gå. Naturen er under pres, diversiteten falder, og flere af vores almindelige dyr og planter er truet, herunder bien. Kort sagt, så er der røde tal på bundlinjen for både naturen og landbruget.

Mange har taget økologien til sig, og væksten stiger støt. Økologien har ikke alle svar. Men der arbejdes dagligt på at udvikle og fremtidssikre den, bl.a. ved at undlade kunstgødning og sprøjtegifte og samtidig sikre høj og bedre dyrevelfærd – herved opnås flere gevinster til gavn for natur, drikkevand, dyr og mennesker.

Derfor skal der ske noget.

Mange landmænd er i dag oppe i årene, og det kniber meget med at få et generationsskifte til at ske, mest af alt fordi prisen er for høj, gælden ligeså, og den nye generation har ikke den nødvendige egenkapital.

Gennem aktietegning vil fonden give alle danskere, virksomheder, foreninger, organisationer muligheden for at bidrage til en ændret landbrugsproduktion. En produktion, hvor investeringen er til glæde for de unge landmænd og til glæde for fremtidens landbrug samt naturen og miljøet.