Landbrugsdrift uden gift er en god forretning for både natur, dyr og mennesker. Og det kan det måske blive i endnu højere grad i fremtiden.

I hvert fald er en ny grøn fond på vej, der vil åbne op for at lade borgerne investere i landbrug i krise, for derefter at forpagte dem ud til økologisk landbrug.

Bag planerne om fonden står Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening, der sammen har taget initiativ til ”Danmarks Økologiske Landbrugsfond”:

- For os som naturfredningsforening er det afgørende, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet osv., siger landbrugspolitisk seniorrådgiver Rikke Lundsgaard.

Borgere som medejere af landbrug

Pengene til den nye fond skal komme fra aktier, som interesserede borgere kan købe, og dermed blive medejere af de landbrug, fonden køber.

Der bliver tale om en selvstændig fond med sin egen bestyrelse, men Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening planlægger at hjælpe fonden i gang med en startkapital på 400.000 kroner.

Resten af penge skal komme fra borgere, der gerne vil investere i økologi med et lille afkast, frem for måske at have pengene stående i banken til en for tiden næsten fraværende rente.

Planen er at have jordbrugsfondens bestyrelse på plads inden nytår, så den kan komme i gang til foråret.

Hvis du vil vide mere om Jordbrugsfonden, så besøg http://jordbrugsfond.com/

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07
  • Fonden skal sikre, at så megen jord som muligt bliver drevet med et økologisk hensyn til miljø, drikkevand, biodiversitet mv.
  • Det er planen, at fonden skal opkøbe landbrug, der er ved at lukke eller blive solgt, for efterfølgende at forpagte dem ud til f. eks. unge landmænd, der vil lægge dem om til økologi og drive dem videre.
  • Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening står bag fonden, og planlægger at indskyder tilsammen en startkapital på 400.000 kr.
  • Målet at sælge aktier til interesserede danskere for omkring 35 mio. kr. Med den sum vil det være muligt at optage realkreditlån på omkring 65 mio., så der i alt vil være omkring 100 mio. at opkøbe landbrug for.
  • Fonden bliver en selvstændig investeringsfond med egen bestyrelse, og bliver dermed ikke en del af Danmarks Naturfredningsforening, men både Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening vil kunne udpege medlemmer til fondens bestyrelse.