Naturen er lige så vigtig for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion, viser flere undersøgelser. Alligevel er det ofte iPad’en og smartphonen, der vinder børnenes tid og opmærksomhed i familien.

Danmarks Naturfredningsforening og Nordea-fonden vil have flere børn ud i naturen. Derfor har de i dag på det årlige Naturmøde lanceret Naturfamilier. Et nyt koncept, hvor familier kan danne fællesskaber og invitere hinanden med på ture i naturen. For naturen skal være en konkurrent til hverdagens digitale tidsrøvere, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Familiers valg af fritidsaktiviteter kan få indflydelse på børnenes vaner langt ud i fremtiden. Men mange glemmer at bruge naturen som legeplads, når forældrene skal få hverdagen til at gå op. Derfor har vi udviklet Naturfamilier, der gør det lettere for familier at være aktive i naturen sammen, siger hun.

Fra Facebook-gruppe til naturgruppe

Naturfamilier går ud på, at familier kan melde sig ind i et fællesskab via en hjemmeside og på Facebook, hvor der også er andre familier fra lokalområdet. Her kan man invitere fællesskabet ud på ture og inspirere hinanden til oplevelser. Det er gratis at være med. Naturfamilierne er støttet med fem millioner kroner fra Nordea-fonden.

-Oplevelser i naturen skal være en naturlig del af nutidens børneliv. Derfor vil vi gerne inspirere børn og voksne til opleve, sanse og bruge naturen aktivt. Det er med til at skabe gode liv. Også for naturen! For når vi mennesker, børn som voksne, bedre kender naturen, så er vi også bedre til at passe på den, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Indtil Naturfamilierne bliver til virkelighed kan du få adgang til over tusind ture og arrangementer i naturen, hvis du er medlem af Danmarks Naturfredningsforening. Det koster under 1 krone om dagen.

Naturen har betydning for børns sundhed, trivsel og udvikling

En række undersøgelser tyder på, at børns ophold, leg og aktiviteter i natur kan have betydning for børns fysiske og psykiske sundhed.

Derfor er Steno Diabetes Center Copenhagens forskningsenhed for sundhedsfremme officiel samarbejdspartner på Naturfamilie-projektet. Forskningsenheden skal løbende gennemføre undersøgelser, eksempelvis om hvilken betydning familieinitiativerne har for de deltagende familier.

Fakta om Naturfamilier

  • Naturfamilier er fællesskaber for familier, der gerne vil ud i naturen og dele naturoplevelser og friluftsliv med andre familier. Grupperne dannes og vokser på digitale platforme (hjemmeside og Facebook) og inviterer hinanden på ture og oplevelser i naturen. Det er gratis og uforpligtende at være med – både hvis man selv vil invitere, og hvis man udelukkende vil deltage i turene.
  • Danmarks Naturfredningsforening har siden 1998 arbejdet med børn og børnefamilier som en vigtig og integreret del af foreningens arbejde. DN får hvert år gennem skoletjenesten og arbejdet med familier flere hundredetusinde børn og voksne ud i naturen sammen.
  • Naturfamilier er støttet med fem millioner kroner af Nordea-fonden. Nordea-fonden har et almennyttigt og velgørende formål. Hvert år uddeler fonden ca. 500 mio. kr. til projekter, som fremmer gode liv inden for sundhed, motion, natur og kultur.

-Det ser ud til, at ophold og aktiviteter i naturen kan være med til at fremme børns sundhed, trivsel og udvikling. Det viser undersøgelser, SDCC Sundhedsfremme tidligere har lavet med fokus på skolebørn, børn med ADHD og udsatte børn og unge. I dette projekt fokuseres der ikke kun på børn, men på hele familien, så på den måde kan vi se på, hvor meget det betyder for børnene at have familien ude i naturen sammen, siger Peter Bentsen, der er seniorforsker og adjungeret professor på Københavns Universitet og som bl.a. forsker i børn, natur og sundhedsfremme.

I 2019 skal der være naturfamilier i alle kommuner

De første ti naturfamiliegrupper bliver dannet i foråret 2019. Et af målene er, at der i løbet af 2019 skal være Naturfamilier i alle landets kommuner.

- Vi lever i en tid, hvor vi mister nærheden, kontakten og kendskabet til naturen. Vi er ikke længere forbundne med naturen og bevidste om, at naturen er vores livsgrundlag, på samme måde som generationerne før os var. Det skal vi gøre noget ved. Både for naturens og for vores egen skyld, siger Maria Reumert Gjerding.