Object reference not set to an instance of an object.

Heldigvis er der mange, der mener, at det er helt forkert, når de ser billeder af dyr viklet ind i plast eller med plast i maven. Og heldigvis er der mange, der gerne vil kommer problemet med plast i naturen til livs. Jagten på en bæredygtig adfærd og alternativer til plast er gået ind over hele landet.

Men det er ikke nemt at finde rundt i junglen af produkter, der sælger sig selv som det gode alternativ – for hvad er op og ned i plastdebatten?

Få svarene om plasttyper

Det er langt fra alle de produkter, der slår sig op på at være grønne alternativer, der realt er grønne.

Mange leder efter svar – hvad skal man gøre, når man gerne vil gøre det bedste for vores natur og miljø. Spørgsmålene er mange. Men nogen af dem der går igen er: Skal man vælge plast, papir eller bomuldsposer?

Kan det betale sig at sortere husholdningsplast fra der hjemme? Er bioplast et godt alternativ – kan det komposteres i ens hjemmekompost?

Plastposer

Det en god vane at have et net eller en genbrugspose i tasken, så bidrager man til at reducere mængden af produceret affald. Men det kan jo glippe for os alle, og så ender man med at købe en af supermarkedet tykke plastikposer.

Gør man det, skal man sørge for at genanvende den rigtig mange gange, inden den ender som affald. Det er spild at bruge en stor, god Netto-pose, som er lavet i holdbar plast, som skraldepose.

Til skraldepose bør man i stedet købe poser, der er lavet i noget tyndt genbrugsplast.

En FSC-mærket papirpose kan være udmærket, men også den har krævet ressourcer at producere, så også her skal den kunne bruges rigtig mange gange.

Det helt samme gør sig gældende for en stofpose – brug den igen og igen. Du kan jo lave et væddemål med dig selv: Kan du klare dig med de poser af plast, papir eller stof, du allerede har liggende derhjemme i et helt år?

Jeg tror, mange af os vil kunne klare denne udfordring, for vi har et godt lager liggende derhjemme - vi skal bare huske at have dem med os.

Husholdningsplast

Rigtig mange af os oplever, at vi skal sortere vores plastaffald. Og vi er mange, der virkelig bliver forundret over, hvor meget plast en husholdning kan producere på en uge.

Nogle gange er det som om, man kommer hjem med mere emballage end dagligvarer. Men hvad sker der så med alt det plast, vi sorterer fra?

Svaret er ikke simpelt. For det er forskelligt fra kommune til kommune, hvor plasten kommer hen. Noget sendes til Tyskland, noget til Sverige og noget andet bliver efter-sorteret på et plastsorteringsanlæg.

Her bliver plasten sorteret i de forskellige plasttyper. Desværre er meget af den plast, vi smider ud, designet så den ikke rigtig egner sig til at blive genanvendt. Det kan være pga. farven på plasten eller sammensætningen af forskellige plasttyper osv. der gør at meget plast alligevel ender til forbrænding.

Men selvom det lige nu er svært at få vores husholdningsplast til at blive til nye gode produkter, så lykkes det alligevel for noget af plasten. Og selvfølgelig er det den vej, vi skal gå. Plast er en ressource, som skal blive til nye plastprodukter.

Når vi ser på vores retursystem, så kan vi se, at emballage, der er indsamlet på en god måde, kan blive til nye produkter, så der er løsninger derude, som vi skal have sat i værk.

Er bioplast det rette valg

Bioplast, biobaseret plast, komposterbart plast osv. Bioplast er ikke bare bioplast. Der er stor forskel på, hvad det er lavet af, hvilke egenskaber det har osv. Men fælles for alle typer bioplast er, at det har nogen problemer.

Et er hvad bioplasten er lavet af, men hvad skal vi som forbruger stille op med en emballage lavet af bioplast? Hvilke skraldespand skal den i?

Ikke i plastskraldespanden, hvor den bare giver problemer i genanvendelsen, og hvor det kan medvirke til at forringe kvaliteten af plastgenanvendelsen.

Kommer bioplasten til forbrænding, så opnår vi ikke den ønskede miljøeffekt. Som det er i dag har vi i Danmark ikke rigtig nogen ordning for disse typer plast.

De bioposer, der i mange kommuner bruges til madaffald, kan komposteres sammen med madaffaldet, hvis de kommer til de rette typer biogasanlæg. Men desværre sendes meget madaffald i bioposer til anlæg, der ikke kan komposter disse poser, og de pilles fra og sendes til forbrænding.

Men noget af det vigtigste at vide om bioplast er, at det ikke forsvinder af sig selv, hvis det ender i naturen, man kan f.eks. oplevet, at når folk køber poser i bionedbrydelig plast, eksempelvis hundeposer, så tror de, at det er okay at smide dem i naturen – det er det ikke. Den nedbrydes ikke bare lige inden for kort tid.

Så bioplast er ikke løsningen på problemet med plast i naturen, det er svært at genanvende og skal det komposteres, så det kan komme tilbage til jorden, skal det behandles i særlige anlæg, hvor det udsættes for høj varme i lang tid.

De gode råd:

  • Brug det du har og brug mindre
  • Sorter dit affald korrekt
  • Tro ikke at bioplast er så meget bedere end olie baseret plast
  • Køb miljømærkede produkter
  • Brug aldrig wc’et som skraldespand (eksempelvis vatpinde, der ender i naturen, fordi de ryger direkte igennem vores renseanlæg)
  • Smid aldrig affald i naturen