Hvert år smider hver dansker i gennemsnit 23,9 kg elektronikaffald ud. Tendensen er, at vi køber langt flere elektroniske produkter, som til gengæld har en ringere holdbarhed end tidligere.

Vores tøjforbrug er også steget. En dansker køber i gennemsnit 16 kg tøj om året. Det er dobbelt så meget tøj, som i år 2000. Og derudover bruger vi vores tøj halvt så lang tid, som dengang.

På de danske Repair Cafeer vil man gerne af med brug og smid væk-kulturen ved at forsøge at give tingene er længere liv. De inviterer derfor folk til at komme med deres ting, som er gået i stykker, og så prøver fixerne at reparere tingene - eller de hjælper folk med selv at reparere dem.

Det er gratis og udelukkende drevet af frivillige kræfter.

- Repair Cafe-konceptet startede i Holland for en del år siden, ud fra en idé om, at vi skal lære os selv at reparere ting igen. Det er gået i glemmebogen, fordi vi har så mange penge mellem hænderne og fordi produkterne bliver lavet til at kunne holde i kort tid, siger Stig Bomholt, som er bestyrelsesformand i Repair Cafe Danmark, en paraplyorganisation for alle danske Repair Cafeer.

Læs også: Gør en forskel - lav din egen personlige klima-aftale i dag

Vi skal begynde at reparere ting igen

Den første danske Repair Cafe åbnede i 2013 på Østerbro, og siden er der kommet 27 andre til på landsplan. Og mange andre er i støbeskeen. Indenfor det næste år, regner Stig Bomholt med, at det samlede antal cafeer vil nå op i nærheden af 40.

- Folk tager rigtig pænt imod Repair Cafe konceptet, og det tror jeg der er god grund til. Som samfund smider vi rigtig mange ting ud, og det synes mange er fjollet. Jeg tror folk er klar til at ændre deres vaner, siger han og fortsætter:

- Vi tilbyder folk gratis hjælp til at få fixet deres ting. Men vi har også en mission om, at folk skal lære at reparere deres ting selv. Derfor tilbyder vi workshops, hvor vi fx lærer folk at sy eller reparere elektronik, og det er faktisk ikke særlig svært. Det koster næsten ingenting at reparere dine ting og du kan spare tusindvis af kroner, du ellers ville have brugt på at købe en ny ting. De penge kan du så bruge på noget andet, siger han.

Hvor finder jeg min nærmeste Repair Cafe?

Her kan du se et kort over, hvor landets 28 Repair Cafeer ligger.

Hvor meget bliver repareret?

Der bliver lavet flere tusinde reparationer på landets 28 Repair Cafeer. Som eksempel lavede Repair Cafe Nørrebro 450 reparationer sidste år, hvoraf de lykkedes med at reparere 90 procent af tingene.

Hvilke ting kan man få repareret?

Man kan medbringe alt, som man kan bære under armen. Det kan fx være:

Keyboard, steamere, telefoner, jakker, blendere, hovedtelefoner, hovedlampe, bærbare computere, mixere, grydelåg, forstærkere, power bank, stereoanlæg, computermus, bukser, pullovers, parkeringsur, playstation, kufferter og meget mere.

En eftermiddag på Repair Cafe

Repair Cafe Østerbro har til huse i en baggård ved siden af Skt Kjelds Plads, hvor de har åbent én gang om måneden. Vi besøger Repair Cafeen en søndag i oktober, da de åbner kl 14. Der er allerede en del folk, som står i kø med deres ting, som trænger til at blive repareret.

Én for én bliver de skrevet ind på dagens reparationsplan, med oplysninger om, hvilke ting de har med og hvad problemet er.

Tobias Mildenberger, ph.d.-studerende på DTU, er mødt op med nogle hullede cowboybukser, som han gerne vil have syet. Han kommer til som en af de første hos fixeren Claire, som sidder klar ved symaskinen. Vi tager en snak med ham, mens hans bukser bliver repareret.

Kommer du her tit, og hvad har du med?

- Det er første gang jeg er på Repair Cafe. Jeg har taget to par bukser med, som har hul mellem benene, fordi jeg har cyklet meget. Det ene par har jeg forsøgt at reparere selv, men jeg har ikke en symaskine, og med nål og tråd er det lidt svært. Så det holdt ikke. Det ser heldigvis ud til, at de godt kan reparere mine bukser her!

Hvorfor vil du have repareret dine bukser - er det ikke nemmere bare at købe nogle nye?

- Jeg synes vi skal genbruge og reparere ting mere, i stedet for at smide dem ud. For mig handler det om at passe bedre på miljøet, ved at forsøge at bruge tingene så længe som muligt.

Hvad betyder bæredygtighed for dig?

- Det er den største udfordring for vores generation, at forsøge at bruge ressourcerne på en mere bæredygtig måde, så kommende generationer også kan leve på planeten. Der er så mange ting man kan gøre, især i forhold til ens madvaner, som var dér jeg selv startede, da jeg besluttede mig for at blive veganer. Jeg skriver ph.d. i Marine Ecology, så jeg har også valgt en karriere, hvor jeg arbejder med bæredygtighed. Nu er jeg gået i gang med at kigge på andre områder af mit liv, hvor jeg kan lægge tingene om - fx cykler jeg en masse.

Vil stoppe endeløst forbrug

Ved siden af Tobias Mildenberger, sidder Søren Buhl Simonsen, som er koordinator for Repair Cafe Østerbro og en af dagens fixere. Han fortæller, at folk typisk kommer med elektronik - fx fjernsyn, lamper, plæneklippere, haircurlers - og tøj, der kræver lapninger eller andre reparationer, der kan forlænge tøjets levetid.

Hvorfor bruger du din fritid på at reparere andres ting?

- De miljøudfordringer vi står overfor som samfund og det gevaldige ressourcespild, vi er ansvarlige for, ligger mig meget på sinde. Jeg "skralder" ofte elektronik der er blevet smidt ud, og det er voldsomt hvor meget af det, der enten virker fuldt ud, eller som blot kræver en meget lille indsats at fixe. Omfanget af elektronikspild er enormt, og det vil jeg gerne være med til at ændre på. Derudover er det også rigtig sjovt at hjælpe folk.

Hvad håber I på at opnå med jeres Repair Cafe?

- Jeg håber på, vi kan bidrage til, at flere ting får forlænget deres levetid. På den lange bane håber jeg, at vi kan påvirke folks holdning til, hvornår man skal smide ting ud. Og hvorfor det er vigtigt at købe kvalitet og ikke blot det billigste, da det ofte ikke holder. Vi vil gerne skubbe på en ændring af folks endeløse forbrug og de vaner, det udspringer af.

Arbejder for bæredygtighed på den lange bane

Udover de mange reparationer, der bliver lavet på landets 28 Repair Cafeer, arbejder Repair Cafe Danmark også med et mere langsigtet bæredygtighedsperspektiv, fortæller Stig Bomholt.

De vil gerne i dialog med politikerne, og har en række meget konkrete forslag til, hvordan vi som samfund kan sikre, at ressourcerne bliver bedre udnyttet.

- Hvis man fx forlænger garantiperioden, så vil man tvinge producenterne til at lave nogle mere holdbare produkter. Lige nu er garantiperioden på to år, men den kan sagtens udvides, forklarer han.

- Vi vil også gerne have, at man stiller krav til producenterne om, at produkterne skal kunne skilles ad - at elektronik skal være lukket i med skruer, i stedet for lim eller en støbt, lukket kasse.

Repair Cafe Danmark kigger også mod andre lande, hvor man er længere fremme med bæredygtigheds-dagsordenen:

- I Sverige og Frankrig er man begyndt at stille krav om, at reservedele skal være til rådighed fra producenterne i en længere periode, så det er muligt at reparere tingene. I flere lande har man også nedsat momsen på reparationer, og det kommer også de professionelle reparatører til gode.

- Jeg drømmer desuden om en mærkningsordning - jeg kalder det “den Gyldne Svensknøgle” som arbejdstitel - som indikerer, at en ting er produceret på en forsvarlig måde. At det kan skilles ad og genbruges, og at systemdiagrammerne, som er en slags søkort over elektronikken i et produkt, er frit tilgængelige på nettet. På den måde har folk, som kan læse sådan et, bedre forudsætninger for at reparere tingene.

Vokset op med at give tingene en ekstra chance

Tilbage på Repair Cafe Østerbro, møder vi pensionist Lise Stigsgaard, som står med en cd-afspiller under armen. Hendes søn fortalte hende om Repair Cafeerne, og det var et koncept, hun gerne ville prøve af.

Hvorfor er du kommet til Repair Cafe i dag?

- Min cd-afspiller er i udu. Den spiller kun hver anden cd, man putter i den. Jeg er en ældre dame og jeg er jo vokset op med at give tingene en ekstra chance, i stedet for at smide dem ud. Og i disse genbrugstider, tænkte jeg, at hvis de kunne reparere den her, så ville det være dejligt.

Lise Stigsgaard er meget positivt overrasket over hendes oplevelse med Repair Cafeen.

- Jeg kommer ind ad døren og bliver meget professionelt taget i mod. Der bliver skrevet op hvad jeg skal have repareret, jeg bliver budt på en kop kaffe. Og efter jeg har ventet i 10 minutter, er det allerede min tur. Det er så flot, siger hun og fortsætter:

- De kunne desværre ikke reparere min cd-afspiller, men de gav mig input til, hvad problemet måske kan være og nogle ting, jeg kan prøve derhjemme for at få den til at virke. Og hvis det ikke dur, ved jeg nu, at nogle af delene fra den kan genbruges, og så kan andre jo få glæde af dem.

Hvad betyder bæredygtighed for dig?

- Jeg er meget bevidst om at genbruge, og jeg bliver det mere og mere. Jeg er så heldig, at have syv børnebørn, så jeg tænker på deres fremtid. Mine børn grinede af mig, da jeg før i tiden genbrugte gamle plasticposter, men nu gør alle det. Plastic er jo kommet til siden min barndom og nu er vi heldigvis blevet bevidste om, hvor vigtigt det er at genbruge. Så er jeg også cyklist og jeg synes i det hele taget jeg er meget bevidst om bæredygtighed. Jeg synes også, det er vigtigt at gå foran med et godt eksempel.

Giv tingene så langt et liv som muligt

Dørene er åbne for alle på Repair Cafeerne, og man må medbringe nærmest hvad det skal være til reparation - dog skal det være noget, man kan bære under armen. Stig Bomholt ser et mønster i, hvem der især bruger cafeerne:

- Der komme alle slags mennesker forbi. Ung som gammel, rig som fattig. Men vi ser især tre typer: De, der kommer, fordi de er bevidste om miljø og bæredygtighed. De vil gerne gå i mod brug og smid væk–kulturen. Så er der typen, der har et særligt forhold til den ting, de kommer med. Den skal bare repareres og de har måske prøvet flere steder. Og endelig er der typen, som ikke har råd til at købe en ny telefon, et nyt headset eller hvad det nu er, de kommer med, forklarer han.

- Det er også i høj grad en social ting. Folk kommer og hygger. Hvis der er travlt, og det er der tit, så kan der være lidt ventetid, og så kommer folk i snak med hinanden.

Ifølge Stig Bomholt, kommer der også mange forbi, for at spørge, om det kan være rigtigt, at det er gratis:

- Vi synes jo, det bliver nødt til at være gratis, hvis man skal kickstarte noget. Og så er det altså lønnen i sig selv, at se folk smile, når de får deres yndlingscowboybukser, der var revnet, igen. Meget af det vi laver, er mindre reparationer, som ikke kræver en stor indsats, men som alligevel betyder meget for folk, fortæller han og fortsætter:

- Men pointen er selvfølgelig ikke, at det er en gratis ydelse - det handler først og fremmest om, at give tingene så langt et liv som muligt.

Kom i gang med reparationer!

Har man ting, som er gået i stykker, men som måske kan reddes på en Repair Cafe, har Stig Bomholt en opfordring:

- Hvis du ikke selv tør skille dine ting ad, eller sy dine gamle bukser, så kom ned til os og få en snak. Det er super hyggeligt og vi kan vise dig, hvordan du kan reparere tingene selv eller vi kan hjælpe dig med det. Vi har lige præcis den skruetrækker, du skal bruge til at skille fx din brødrister eller højttaler ad, siger han og fortsætter:

- Hvis du har lyst at være med som frivillig, kræver det ikke, at du har det sorte bælte i reparationer. Vi kan sagtens lære dig, hvordan man reparerer ting, og så kan du lige så stille gå i gang. Man skal bare gå ind på vores hjemmeside, finde den nærmeste cafe og tage kontakt til dem.

Bæredygtig børnefamilie

Trine Petersen, kemiker hos Novo Nordisk og pt på barsel og Andreas Jespersen, selvstændig, er også kommet til Repair Cafe Østerbro med deres to små børn. Det er første gang de er her, og de har taget en defekt parkeringsskive med, som allerede er blevet repareret af fixeren Søren.

Hvorfor er I taget til Repair Cafe?

- Jeg kan godt lide selv at prøve at reparere ting og forsøge at få liv i dem igen. Det kunne jeg så ikke med parkeringsskiven her. Hvilket var lidt pinligt, for det viste sig at være meget simpelt, det der var galt. Jeg kan ikke lide at smide ting ud, som ikke fejler noget. Som oftest kan man jo godt anvende tingene igen, hvis man skifter en reservedel. Så jeg tænkte, at der godt kunne være nogen her på Repair Cafeen, som vidste lidt mere om reparationer, end jeg selv, forklarer Andreas.

Hvad betyder bæredygtighed for jer?

- Vi vil jo gerne give en god verden videre til vores børn, så fra min stol betyder bæredygtighed rigtig meget, siger Andreas.

- Der er nogle ting, vi tænker rigtig meget på. På at få brugt vores mad og undgå madspild, og ikke spise for meget kød. Jeg synes det er dejligt, når vi kan genbruge tøj til børnene og arve fra andre, forklarer Trine. Andreas fortsætter:

- Noget af det, jeg tænker mest over, er flyveture, fordi vi ved hvor meget de belaster klimaet. En ting er hvad man gør i sit privatliv, men på ens arbejde er det nogle gange et nødvendigt onde at hoppe på en flyver og flytte sig mellem kontinenterne, for at få tingene til at fungere. Man taler jo om at lægge flere afgifter på flybilletterne, men jeg ved ikke om det er løsningen, at gøre tingene dyrere, siger Andreas.

- Jeg tror godt på, at det kan virke at lægge flere afgifter på de ting, der er mest klimabelastende, siger Trine.

- Det er også vigtigt, hvor man vælger at lægge sine arbejdstimer. Jeg arbejder inden for vindindustrien, og jeg synes det er rigtig fedt at være med til at skabe en bæredygtig energikilde, som bliver mere og mere konkurrencedygtig. Det er fedt at bruge sit arbejdsliv på det, i stedet for så meget andet, afslutter Andreas.


Vælg dine 3 klima-mål nu!

Er du klar til at reducere dit CO2-aftryk og leve mere klimaklogt?

Vi har gjort det super nemt for dig at komme i gang:

Vi præsenterer 10 ting, du kan gøre for klimaet, og du vælger 3.

Til gengæld får du:

  • Skræddersyede guides der hjælper dig i gang
  • Din klima-aftale som en finurlig lille film, du kan dele
  • Et klima-nyhedsbrev med inspiration