Et stendige i skovbrynet er ikke bare et stendige. Set fra ryggen af islænderhesten Thor, er diget en forhøjning i landskabet, der betyder, at rytteren først må læne sig forover, siden bagover, for at aflaste hestens ryg og holde balancen. Inde mellem skovens nøgne stammer retter rytteren Michala Faber blikket mod den smalle skovsti for at holde øje med mudderhuller, grene og andre forhindringer.

- Jeg oplever skoven gennem hestens øjne og lægger mærke til andre ting, end hvis jeg var på gåtur. Hvor i terrænet vil der være godt at trave? Og hvad kan hesten måske blive bange for? Jeg er fokuseret på at ride, så tankerne ikke flagrer så meget, fortæller Michala Faber siddende på islænderhesten Thor.

Sammen med sin mor Elisabeth Faber samt Tina Jensen, der driver Tøltture ved Valby Overdrev i Nordsjælland, vugger hun roligt gennem Aggerbo Hegn.

Skoven er så tyst, som den kun kan blive på en vinterdag. Himmelen hænger som en grå dyne hen over trækronerne, og luften står så stille, at regnen fra i går stadig hænger som perler på grenene. Kun lyden af hesteprust, hove gennem nedfaldsblade og spredte pip fra sangfugle bryder stilheden.

Vilde dyr ser dig som en hest

Lige som Michalas fokus er rettet mod vallakken Thor, vil skovens dyr også først og fremmest sanse hesten – ikke mennesket – når man bevæger sig gennem skoven på hesteryg. Det fortæller hesteejer Tina, der i dag sidder i sadlen på Garpur:

- Vi kommer tættere på dyrene, fordi de ikke oplever hestene som en trussel. Jeg har oplevet at komme ridende forbi 20 kronhjorte, der bare blev stående og gloede på os. Også rovfugle og rådyr glemmer, at de er sky dyr, når hestene skridter forbi.

Spotter hurtigt nybegyndere

Michala har gået på rideskole som barn og ofte redet gennem ungdomsårene. Hendes mor har derimod kun siddet på en hest få gange. For mere end tyve år siden.

Men den 68-årige kvinde er et levende bevis på, at man godt kan udforske naturen til hest, selv som begynder. En ridetur kræver dog, at begynderen ikke er bange for heste, påpeger Tina.

Heste reagerer på nervøsitet og spotter hurtigt, hvem der er ny i stalden. Blikket for begyndere får Elisabeths hest Piltur til at lave narrestreger. Den chokoladebrune vallak ser sit snit til at stoppe op og græsse, når græs-tuer frister.

- Jeg kan ikke opdrage ham, for han laver ikke de numre med mig, kommenterer Tina.

Hun har advaret om, at rytteren kan risikere at blive trukket med forover og falde af i en kolbøtte, når hovedet hiver i tøjlerne. Men Elisabeth bliver stædigt siddende i sadlen, mens hun med korte, klare beskeder forsøger at opdrage Piltur.

Kan pludselig høre fuglene synge

Når Tina har øvede med i skoven, udnytter rytterne alle islændernes fem gangarter. Men i dag bevæger hestene sig frem i roligt skridt på næsten hele turen.

Ned af én bakke sættes farten dog op, og de tre islændere glider forbi i tølt – en gangart der er medfødt hos mange naturheste, fordi tølt er særligt egnet til at skyde fart gennem ujævnt terræn med tuer og sten.

Tilbage ved stalden takker mor og datter dyrene for rideturen ved at strigle islændernes ryg og bug, inden de slippes fri på folden. Som naturheste er islændere rustet med huld og en pels som en regnfrakke til at gå ude hele året.

Sådan kommer du i sadlen:

  • Find rideskoler hos Dansk Ride Forbund rideforbund.dk.
  • Du kan komme på ridetur hos private hesteejere over hele landet. Husk blot at tjekke, om udbyderen tager begyndere med. Som nybegynder skal du måske starte med en trækketur.
  • Find ridestier i hele landet på islandshest.dk eller udinaturen.dk.

Hold øje med skiltene

  • I fredede klitområder og nyplantede dele af skove skal ryttere holde sig til stierne.
  • I de fleste offentlige skove er ridning tilladt på større grusstier (hvor du gerne må holde hesten i rabatten for ikke at ødelægge belægningen), i skovbunden samt ridestier.
  • Hold dog øje med ”ridning forbudt”-skilte.
  • I private skove, skal du spørge ejeren om lov.
  • Pas godt på naturen til hest: Rid uden om gravhøje eller andre fortidsminder, og lad være med at bruge diger, grøfter og tømmerstabler som spring.
  • Ved havet må du kun ride på strand uden bevoksning i vinterhalvåret.
  • Find regler om ridning i naturen på naturstyrelsen.dk

Billedgalleri