Hver dansker smider i gennemsnit 11,4 kilo affald ud hver uge. Og over halvdelen af det ender på forbrændingsanstalten og går op i røg. Det viser Miljøstyrelsens seneste opgørelse.

Det er bedre udnyttelse af ressourcerne at sortere og genanvende affaldet.

Men man kan også starte skridtet inden, og være bevidst om hvor meget af det man køber, der ender som affald senere.

Her er der 10 gode råd til at skabe mindre affald i husholdningen:

  1. Køb ting af kvalitet
    Måske skal du betale lidt mere for den gode kvalitet, men til gengæld holder det længere. Hver gang der skal produceres nyt, kræver det vand og ressourcer, der udleder CO2.
    Fx kræver det 1.400 liter vand at producere en T-shirt. Det svarer til mere end 10 fyldte badekar. Ifølge Nordiske Ministerråd svarer CO2-udledningen fra produktionen af en gennemsnitlig danskers tekstilforbrug til at køre ca. 2.143 km i bil. Hvert år du bruger dit tøj, sparer du altså både penge og på CO2-regnskabet. Ved endnu større køb som møbler eller køretøjer er besparelsen i CO2-regnskabet tilsvarende større.
  2. Køb kun ting du har brug for
    Overvej dine køb inden du handler. Er det noget du har brug for, eller bare noget der er rart at have.
    Prøv også at tænke mere langsigtet i forhold til dine køb. Vil du også bruge vinterjakken med pels næste år? Bliver du træt af en gul taske?
  3. Reparere ting
    Når du køber ting af kvalitet, kan det ofte bedre betale sig at reparere dem.
  4. Genbrug
    Køb ting brugt. Der findes mange gode genbrugsbutikker eller online genbrugssider. Hvis du selv har et fejlkøb, så sælg det videre i stedet for at smide ud. Køb eller lav et indkøbsnet af stof i stedet for at købe indkøbsposer af plast.
  5. Lån eller byt i stedet for at købe
    Det kan specielt betale sig at låne, hvis du skal bruge noget særligt i en kortere periode, fx hvis du har børn eller skal bruge noget til en fest eller rejse.
    Der findes mange gode sider på Facebook, hvor du kan låne ting til børn. Lån eller byt også legetøj, billeder, voksentøj, bøger eller film med dine venner. Lån bøger, e-bøger, lydbøger, musik og film på biblioteket i stedet for at købe – filmstriben.dk eller netlydbog.dk
  6. Køb noget, der aldrig bliver affald
    Giv oplevelser i gaver, brug vandflasker der kan genbruges, undlad at købe to-go kaffe eller medbring dit eget krus, køb en gammeldags barberskraber i stedet for engangsskabere. Har du børn så undgå engangsartikler som skumvaskeklude, engangs-skifteunderlag eller engangshagesmække, brug i stedet klude, stofbleer og hagesmække af bomuld der kan vaskes ved 60°C
  7. Køb emballagefrit
    Undgå at købe mad og andre produkter med unødig emballage. I forhold til frugt og grønt har mademballage dog ofte en vigtig funktion, der sørger for, at det holder sig frisk. Fx holder en banan sig frisk i 2-4 uger, hvis den er pakket i en tynd plastpose, men kun omkring en uge hvis den er uindpakket.
  8. Brug emballagefri indpakning
    Brug madkasser i stedet for plastposer. Brug ikke stanniol, men i stedet svanemærket madpakke-papir eller små bøtter, der kan genbruges.
  9. Undgå madspild
    Lav madplaner, tag udgangspunkt i det mad du allerede har og brug dine rester. Køb ikke store mængder ind. Lav en kasse i køleskabet til det mad, der snart skal spises. Frys små rester ned.
  10. Fravælg fysiske produkter
    Bestil et reklamer nej tak-skilt. Brug e-boks til regninger og kommunikation med det offentlige. Læs bøger og aviser digitalt, køb musik og film til download.

Du kan også lære at sortere affald ved at tage vores affaldssorteringsquiz