Naturen byder på massevis af sjove oplevelser for hele familien. Men sommetider kan det være svært at finde ud af, hvad man skal lave derude.

Det viser blandt andet en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. Her svarer 29 procent af forældrene, at manglende inspiration til, hvad man kan lave i naturen, eller manglende udstyr, afholder deres familie fra at være mere i naturen.

Men frygt ikke. Vi har udvalgt 3 forskellige aktiviteter, som foregår 3 forskellige steder i naturen: I haven, i skoven og på stranden.

- Naturen er næsten overalt, så det behøver ikke kræve alverden at få gode naturoplevelser sammen hele familien, siger Sarah Kisbye, som er naturformidler hos Danmarks Naturfredningsforening.

Dyk ned i de sjove - og let tilgængelige - aktiviteter herunder.

Sjov under overfladen

Vær med når vi sætter fokus på livet og naturen under overfladen under Naturens Uge den 4. til 10. september 2023.

Find inspiration til, hvordan I sammen kan gå på opdagelse og blive klogere lige her. Eller opret dit eget arrangement her.


Krabbejagt ved stranden

Tag familien med ud og prøv at undersøge, hvad der er under vandet.

I kan ganske nemt kreere en hjemmelavet krabbefiskestang. Tag noget snor i en god længde og stik den først gennem hullet i klemmen og derefter møtrikken. Herefter binder du en knude, og så er krabbefiskestangen i hus.

Til madding kan I prøve at finde nogle blåmuslinger eller andre muslinger ude ved stranden eller kysten.

- Blåmuslingerne kan man tage op, og så hvis man træder på dem, så de bliver lidt smattede. Så kommer alle væskerne ud, så krabben kan lugte dem, siger Sarah Kisbye.

Den “velduftende” musling sættes fast på klemmen, og så kan I ellers bare fire den ned i vandet - eksempelvis fra en badebro.

Nettet kan også bruges til at grave lidt i bunden. Der kan man finde rigtig mange smådyr, som kan tages op og lægges i fotobakken.

Det er dog vigtigt at huske, at dyrene lever under vand. Så sørg for, at der er vand nok i vaskebaljen eller fotobakken til, at dyrene hele tiden kan være under det.

Når I er færdige med at kigge på dyrene, er det vigtigt, at I sætter dem ud igen.

Hvad skal I bruge?

  • Et net
  • En hvid fotobakke - eller en opvaskebalje
  • Snor
  • Klemme
  • Møtrik

Naturbingo i skoven

Skoven er fuld af fantastiske dufte, lyde og andre sanseindtryk.

Så tag familien med ud under den grønne krone og oplev skovens vilde legeplads, mens I leger Naturbingo.

Naturbingo er en slags skattejagt, hvor I går ud og leder efter en række forskellige ting i naturen.

I kan selv bestemme jer for, hvilke ting I vil gå på jagt efter. Men I kan også finde en liste eller bingoplade, som allerede er lavet.

- I kan for eksempel gå på jagt efter noget grønt, noget spidst, noget, som engang sad på et træ, noget, der lugter underligt og så videre. Det er kun fantasien, der sætter grænser, siger Sarah Kisbye.

I kan bruge en æggebakke som bingoplade, hvor I bruger æggebakkens fordybninger til at gemme de ting, I finder. Men en hat eller andet kan også sagtens bruges.

Når I er færdige med at undersøge skoven, skal I naturligvis huske at rydde op efter jer selv og at tjekke jer selv for flåter.

Hvad skal I bruge?

  • Et tæppe
  • En æggebakke eller naturbingoplade
  • En lup
  • Måske nogle snacks

Bål i haven

Naturoplevelserne begynder, så snart du træder uden for din dør. I kan nemlig komme tættere på naturen alene ved at tage et smut ud i jeres have eller gård. Her kan I lave mange forskellige aktiviteter, men en evig vinder er at tænde bål.

Start med at få tændt op i bålet, så det kan nå at brænde lidt ned, inden I laver mad.

- Det kan godt føles som raketvidenskab at tænde et bål, men der er altså ingen skam i at bruge en lille optændingsblok til at komme i gang, siger Sarah Kisbye.

Hvis I laver bål med børn, så sørg selvfølgelig for at de ikke brænder sig. Men vær ikke bleg for at lade dem komme til og prøve at lægge brænde på. Og så er det altid vigtigt at have en stor spand vand i nærheden.

Mens I venter på, at bålet bliver klar, kan I snitte pindene, så de er klar til at få æbler på.

Når bålet er klar, kan I finde enten pandekage- eller snobrødsdej frem og gå i gang med madlavningen. Herefter er det æblernes tur. Placer dem på pinde over bålet og sørg for at vende dem fra tid til anden. Så er de lækre og bagte, når I er færdige med jeres pandekager eller snobrød.

Til slut er det vigtigt, at I slukker bålet rigtigt, for eksempel med vand. I stedet for at hælde en masse vand direkte ned i bålet og skabe en masse syden og røg – så prøv at stille en spand med vand tæt på bålet og plask så små håndfulde vand op i det varme bålfad. Når bålet er kølet lidt ned, kan I hælde resten af vandet på bålfadet.

Hvad skal I bruge?

  • En lille lup
  • Brænde + pinde til optænding
  • Bålfad eller ildsted
  • Optænding
  • Pandekagepande eller pind til snobrød
  • Pinde
  • Snitteknive
  • Æbler

Vil du opleve naturen under overfladen?

Kom med til Naturens Uge 4. til 10. september