Skal du være bange for ulve?
Efter knap 200 år er ulven tilbage i Danmark, og rovdyret har sat fornyet frygt i mange. Men er der grund til at være bange for ulven?Ulvens tilbagekomst har virkelig sat sindene i kog og delt befolkningen op i dem, der byder ulven velkommen, og dem der helst er fri for ulve på dansk grund.
En af dem, der ikke byder ulven velkommen er Pia Nissen fra Falster. Hun elsker lange gåture i Falsters skove, men er ikke begejstret for tanken om at kunne møde en ulv.
- Jeg ville være virkelig bange, hvis jeg vidste, at der var ulve på Falster. Jeg ville slet ikke have lyst til at gå nede i skoven. Hvis jeg mødte en ulv, ville jeg faktisk have det som om, jeg stod over for en løve. De er jo begge to rovdyr og lever af at dræbe. Jeg ved ikke, om jeg skulle gå frem eller tilbage, eller om jeg skulle råbe, skrige eller synge en sang, siger Pia Nissen.
Frygt er et instinkt
Frygten for ulve er en helt naturlig psykologisk reaktion forklarer Anne Weiss, der er psykoterapeut med speciale i frygt, fobier og angst.
- Det er et menneskeligt instinkt at være bange for rovdyr, der potentielt kan angribe os. Men det er vigtigt, at afbalancere frygten med fakta, så frygten ikke bliver til en angst. Det har rigtig meget at gøre med, at vi ikke er vant til at leve sammen med ulve, og så frygter vi det. Det er en meget naturlig reaktion at have på noget, som vi ikke ved, hvad er, siger Anna Weis.
Ifølge Anna Weiss kan man godt arbejde med frygten for det ukendte.
- Det er meget enkelt at arbejde med mennesker, der kommer ind med en specifik frygt. De skal eksponeres for frygten. Først vil jeg afmystificere, hvor frygten kommer fra. Dernæst eksponerer jeg personen for frygten via visualisering, og tilfører ressourcer som for eksempel ro, mod eller noget tredje. Efter det vil frygten ganske enkelt aftage meget hurtigt, siger hun.
Ulve undgår mennesker
Videnskabelig direktør i Københavns Zoo, Bengt Holst, har et meget afslappet syn på ulve og opfordrer til at nyde oplevelsen, hvis du skulle være så heldig at få øje på en.
- Ulve er meget sky og vil altid forsøge at undvige mennesker. De er ikke ligesom ræve, der kan finde på at gå tæt op af huse. Hvis ulve kan lugte, at der har været mennesker, så holder de sig væk. Hvis man møder en ulv, skal man selvfølgelig lade være med at nærme sig den, fordi det er et rovdyr, siger han.
Hvis ulven føler sig truet, så kan den finde på at angribe - ligesom alle andre dyr. Ulven vil dog altid først forsøge at komme væk og vil altid finde en udvej - medmindre den jages op i krog.
Sådan gør du, hvis du møder en ulv
- Hvis du møder en ulv og giver dig til kende via høj snak eller bevægelse, stikker ulven næsten altid af. Hvis ulven imod forventning ikke stikker af
- Gå stille og roligt baglæns derfra. Optræd bestemt og hold øjenkontakt med ulven - vend ikke ryggen til den. Syng, snak eller råb højt og vredt. Skrig ikke, som om du er bange.
- Løb ikke da det dels kan udløse en forfølgelse, dels vil øge risikoen for, at du falder, hvilket kan udløse et angreb.
- I de sjældne tilfælde, hvor ulven følger efter: Stop op og gør dig stor ved at holde arme og tasker over hovedet. Råb og klap i hænderne. Tag hellere et par skidt imod ulven end væk fra den.
- Hvis ulven imod alle odds angriber - spil ikke død, men slå og spark, så meget du kan. Kravl eventuelt op i et træ - ulve kan ikke klatre i træer.
Kilde: Nationalt Center for Miljø og Energi. DCE vurderer, at den overordnede risiko for et ulveangreb på mennesker i Danmark er ekstremt lille.
- Hvis man nærmer sig kronhjortehannen i brunst, så risikerer man at komme til skade, det samme sker med ulven, men det betyder ikke, at vi skal lægge den for had, det gør vi jo heller ikke med kronhjortehannen, siger han.
Hvordan ville du reagere hvis du stod face to face med en ulv?