Græsrandøje og engrandøje. Du har sikkert set flere af de smukke sommerfugle i år. Det varme vejr og højere græs ude i sommerlandet ser nemlig ud til at have givet nogle sommerfuglearter et boost.

Således har 3000 sommerfugleentusiaster set næsten dobbelt så mange af blandt andet arterne græsrandøje og engrandøje end året før.

Lidt flere brugere - mange flere sommerfugle

De nye tal kommer fra Danmarks Naturfredningsforening, der har trukket tal fra appen Sommerfuglejagten. Her registrerer frivillige "sommerfuglejægere" deres observationer af 73 forskellige dagsommerfugle. Og der er markant flere observationer end sidste år.

Download Sommerfuglejagten til iPhone og til Android.

- Det er for tidligt at sige noget håndfast, men i vores smugkig på data for juni og juli tegner det godt. For på trods af, at vi kun har lidt flere aktive app-brugere, ser vi markant flere sommerfugleobservationer end sidste år. Det er specielt de almindelige sommerfugle, som lever på græs, der ser ud til at have et godt år i år. Det kan tyde på, at betingelserne for de arter er i bedring, siger seniorprojektleder i Danmarks Naturfredningsforening, Simon Leed Krøs.

I perioden 1. juni til 21. juli har databasens brugere registeret 2683 græsrandøjer mod 1356 året før. I samme periode er der observeret 1004 engrandøjer mod 520 året før. Mere data vil afgøre om der er tale om et udsving eller en mere sikker udvikling.

Læs også: Sådan får du flere sommerfugle i haven

Sommerfugleekspert ser samme tendens

Danmarks fremmeste sommerfugleekspert, biolog og forfatter til flere bøger om sommerfugle, Michael Stoltze, nikker genkendende til den positive tendens for de græselskende sommerfugle:

- Når vi lader græsset gro i grøftekanter, på engarealer og i parkerne, er sommerfuglearter som engrandøje og græsrandøje nogle af de første arter af insekter, som reagerer positivt på ændringerne. Græsset er værtsplanter for deres larver og de tidsler og vilde urter, som dukker op imellem græsset, fungerer som fødekilder for de voksne sommerfugle, siger Michael Stoltze, der også mener, at Danmark er blevet lidt vildere:

- Mange kommuner, virksomheder og haveejere er blevet ”vilde med vilje” og lader græsset stå. Og så betaler naturen hurtigt tilbage, siger Michael Stoltze, der også styrer Facebook-gruppen Sommerfuglehaver.dk med over 12.000 følgere.

Krisen for sommerfuglene er ikke afblæst

At der registreres flere almindelige sommerfugle i år er dog ikke ensbetydende med, at sommerfuglene generelt har fået det bedre. Knap halvdelen af Danmarks hjemmehørende dagsommerfugle er enten truede eller særligt sårbare.

Læs også: Derfor skal du hjælpe sommerfuglene

Blandt disse sommerfugle er observationerne fortsat så få og sporadiske, at man ikke kan se nogen konkret forbedring, og det er der en god grund til.

- Det tager lang tid for et område at gå fra at være levested for helt almindelige sommerfugle, til at det får kvalitet til nok til at kunne huse én af de 35 arter af sommerfugle, der pt. er på Den Danske Rødliste. De stiller nemlig store krav til de naturområder, de lever i, modsat de mere almindelige arter af sommerfugle. Men det, at vi kan spore en bedring, om så bare for en sæson og for få arter, viser at naturen reagerer hurtigt og positivt, når bare den får plads og vildere rammer, siger Simon Leed Krøs.

Af DN's database fremgår det ligeledes, at sommeren 2021 byder på flere kålsommerfugle og også landets nationalsommerfugl Nældens Takvinge flyver mere talrigt i år. Kålsommerfuglene lever blandt andet i haver, hvor der ikke bruges sprøjtegifte. Nældens Takvinge lever på fx brændenælder, der også nu i højere grad får lov at stå uslået i grøftekanterne sammen med græsset.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for, at større naturområder bliver udlagt til biodiversitet. Det skal ske i blandt andet nye Naturnationalparker og i nye urørte skovområder.

Græsrandøje. Foto: Michael Stoltze

Sommerfuglejagten

 • Kan du kende forskel på sandrandøje, lille ildfugl, det hvide C og nældens takvinge? Med Danmarks Naturfredningsforenings app Sommerfuglejagten kan du lære Danmarks 73 smukke dagsommerfugle at kende.
 • Sommerfuglene er inddelt i enkle farvekoder, så du hurtigt og nemt kan kende sommerfuglene fra hinanden. Når du har fundet frem til hvilken sommerfugl, du har fundet, kan du som oprettet bruger registrere den med appen.
 • Appen er udvikles med støtte fra Aage V. Jensen Naturfond, og modtager i 2021 desuden støtte fra REMA 1000 og RGS Nordic. Læs mere på www.sommerfuglejagten.dk

Slip haven fri

 • 6111 danskere har indtil videre givet naturen plads i deres altankasse eller have.
 • Drømmer du også om en have, som er levested for sommerfugle, vilde bier og biller? Så skal du slippe din have fri sammen med os.
 • Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000 hjælper dig i mål med at gøre din have mere vild. Ved at tilmelde din have, får du gratis vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.
 • Samtidig kan du påvirke din kommunes naturscore. Hver kvadratmeter og naturelement i haven tæller, når vi slipper haverne fri i Danmark.

Object reference not set to an instance of an object.

alt
Tine Gjerløv
Chefrådgiver
 • E-mailadresse
 • Mobil
  +45 22 85 22 08