Ovenpå kølige uger med regn, er der nu et højtryk over Danmark, der giver masser af sol og høje temperaturer. Og det gavner de danske sommerfugle, som med årets sommervejr vil vokse betydeligt i bestanden, vurderer sommerfugleekspert og biolog Michael Stoltze:

- Den langvarige varme, som vi har lige nu, giver hurtig vækst, flere generationer og stor opformering, hvis der samtidig falder tilpas med regn, siger han.

Og det har sommerfuglene alvorligt brug for. For tørken sidste sommer dræbte mange sommerfuglelarver, så i år er der langt færre hjemmehørende sommerfuglearter, som vi er vant til at se flakse rundt i landskabet.

Sådan påvirker varmen sommerfuglene

Mange danske sommerfuglearter er dybt afhængige af gode vejrforhold, for at overleve og formere sig. Sommerfuglelarver er især følsomme overfor store vejrudsving.

- Vejret betyder næsten alt for sommerfuglene. Tørke, kulde og fugt kan dræbe mange larver. Så en blandet, solrig sommer rigeligt med regnbyger og stabile og gerne høje temperaturer er bedst for sommerfuglenes trivsel, siger biolog og sommerfugleekspert Michael Stoltze.

Han forklarer, at vejret går ind og påvirker sommerfuglelarvernes udviklingsproces. Tørke kan forårsage sult og fremme parasitangreb, mens kulde og for meget regn tit giver svampesygdomme og betyder også, at insektædende fugle skal æde mere og tager en større andel af larverne.

Sommerfuglene har ikke behov for særlig meget vand og drikker dug, de altid vil kunne finde i skyggen.

6 trin til at hjælpe sommerfugle i haven

  • Drop gift
  • Drop gødning
  • Plant blomster til sommerfuglene
  • Plant føde til larverne
  • Lad græsset gro
  • Lav vinterly

Læs mere og se de bedste plantearter til sommerfuglene og deres larver.

Det var især de almindelige sommerfuglearter som admiralen, nældens takvinge og dagpåfugleøje, der mærkede tørken. For disse arter lever især af brændenælder, der ikke kunne klare den ekstreme varme. Så ud på efteråret så man næsten ikke flere af disse sommerfugle, fortæller Michael Stoltze.

Foto: Michael Stoltze

Denne sommer er der meget få af nældens takvinge, som var en af de sommerfuglearter tørken ramte hårdest.

Tidselsommerfuglens invasion

De næste 14 dage vil der komme flere sommerfugle. For her klækker mange af de nye sommerfugle ud af deres pupper.

Når det sker, vil det især være tidselsommerfuglen, der dominerer. Den orangefarvede dagsommerfugl kom i hobetal til Danmark i maj og juni fra varmere himmelstrøg i Nordafrika og Mellemøsten.

Hvert år flyver tidselsommerfuglen mod nord, men i år er helt særligt. For her er op mod en halv milliard sommerfugle søgt mod Danmark. Sommerfugleekspert og biolog Michael Stoltze kan ikke komme i tanke om andre invasioner af tidselsommerfuglen, som den vi oplever i år.

De kommer her til for at æde, yngle og mangfoldiggøre sig og så flyver de tilbage igen til sensommer, da de ikke tåler kraftig kulde.

Kræver alle sommerfugle samme vejr?

- Det varierer fra art til art. Men generelt er dagsommerfugle solelskende dyr. Man kan sige, at de har det som de fleste mennesker: De holder af sol, varme og læ. Dog er blåfugle en af de få sommerfuglearter, der godt kan klare tørke, siger Michael Stoltze.