Planten med de opsvulmede – sukkulente – blade er udbredt på sandstrande over hele landet og meget almindelig. Hvis du er i tvivl, kan du gnide på planten og snuse: Den skal dufte af agurk.

Smagen er bedst, mens planten er lysegrøn. Når strandarven er i blomst eller visner, træder bitterstofferne tydeligere frem.

- Smag dig frem. Nogle planter er mere bitre end andre. Strandarven er sprødest efter en regnvejrsdag, og mindre bitter hvis den har vokset i skyggen af andre strandplanter, lyder anbefalingen fra Thomas Laursen, som er madmand og professionel plantesamler. Strandarve kan plukkes fra april til september.

Strandarve kan forveksles med planten sandkryb, som er mindre end strandarven og mere mat i bladene. Sandkryb smager ikke af agurk og har lilla blomster (strandarvens er hvide). Sandkryb er ikke giftig, men smager ikke interessant.

Røget strandarve med cremefraiche og olivenolie

Retten kan bruges som snack eller garniture til kød og fisk, når du alligevel har tændt grillen. Spis gerne strandurterne i fri luft sammen med andet fingermad. Grillet fisk på spyd eller skaldyr. Perlende naturvin eller øl af den friske type passer glimrende til strandmenuen.

Til 4 personer skal du bruge

En kuglegrill eller anden form for grill/ovn der kan ryges i

En håndfuld rygesmuld (fint savsmuld som ikke stammer fra nåletræer. Gerne bøg, eg eller æble. Kan købes som færdig rygesmuld)

4 håndfulde strandarve (bland gerne med andre strandurter)

4 gavmilde skefulde cremefraiche

God olivenolie

Flagesalt

Drys rygesmuld på de varme grillkul, læg urterne på risten og sæt låg på grillen. Urterne skal ryges omkring 30 sekunder, så de bliver tilberedte og får smag af røg, men stadigvæk er sprøde. Top med en klat cremefraiche, olivenolie og et drys salt. Hvis du har en rygeovn, kan du bruge den.

Om kokken

Thomas Laursen er sådan et menneske, der ikke kan gå forbi et skovbryn eller et krat i byens park uden at se ingredienser til et måltid foran sig. Han står bag Wildfooding.dk og som professionel plantesamler leverer han vilde urter til gourmetrestauranter som Noma, Molskroen, Geranium og Amass. I april 2017 udgav Thomas Laursen kogebogen Vild fra Politikens Forlag. Opskriften stammer fra bogen.

Foto: Hans-Henrik Hoeg