Gennem tiden er strandbeden blevet forædlet til vor tids avlede beder.

Vi spiser blade og stængler fra strandbeden, og smagen minder om salte bladbeder. Glem plantens små og knoldede rødder.

Mange vilde urter er så beskedne i volumen, at de mest tjener som pynt, drys eller krydderi, men strandbeden kan bruges som en grøntsag – som tilbehør eller en regulær hovedrolle i måltidet.

- Jeg har altid strandbeder liggende i mit kølerum og spiser dem som grøntsag i efteråret, fortæller professionel plantesamler Thomas Laursen. Bladene kan dampes, lynsteges i wok eller grilles.

Strandbede vokser fladt og bredt på den del af stenstranden, der ligger længst fra havet. Bladene er glinsende og sukkulente, farven dyb grøn. For at få glæde af strandbeden, må man kende plantens årshjul.

Thomas Laursen

Thomas Laursen er sådan et menneske, der ikke kan gå forbi et skovbryn eller et krat i byens park uden at se ingredienser til et måltid foran sig. Han står bag Wildfooding.dk og som professionel plantesamler leverer han vilde urter til gourmetrestauranter som Noma, Molskroen, Geranium og Amass. I april 2017 udgav Thomas Laursen kogebogen Vild fra Politikens Forlag. Opskriften stammer fra bogen.

Strandbede skyder med nye velsmagende blade i foråret. Bare spis løs. Først på sommeren begynder planten at sætte blomster og sende lange bolsjestribede udlæggere til siderne, og det betyder, at strandbeden forvandler sig fra sprød delikatesse til bitter urt. Bladene er så bitre, at selv Thomas Laursen finder dem uspiselige. Men fra oktober skyder planten med nye, velsmagende blade, og det kan vi udnytte nu!

Nyd strandbede, indtil vinteren sætter ind, og bladene visner ned.

Strandbede kan forveksles med læge-kokleare, men fortvivl ikke, hvis forvekslingen sker. Læge-kokleare er ikke giftig og mindst lige så lækker som strandbede.

Strandbede kan forveksles med læge-kokleare, men fortvivl ikke, hvis forvekslingen sker.
Foto: Bert Wiklund

Strandbede med havtaske og slåenoliven

Invitér vennerne til novembermiddag med delikatesser fra strand, hav og krat!

Du skal bruge (til 4 personer)

500 g havtaskekæber

Olivenolie til stegning

1 god buket strandbede

1 kop slåen-oliven – som du lærte at lave i sidste nummer af Natur & Miljø. Hvis de ikke er klar endnu, kan du bruge almindelige oliven

Steg havtaskekæberne kort på begge sider i olivenolie på en pande. Tag fisken af panden og vend herefter strandbedebladene på panden i et lille øjeblik sammen med saltede slåenbær.

Urter lige nu. Pluk også:

  • Læge-kokleare – vokser samme steder som strandbeden
  • Trompetsvampe
  • Røllike