Naturen er fuld af forunderlige væsener, spiselige planter og smukke, flyvende insekter.

Bliv fascineret, inspireret og begejstret i disse udvalgte bøger – og kig nærmere i vores webshop, hvor mange af bøgerne kan købes til medlemspris.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?

Naturens spisekammer

Ture og udflugter i naturen bliver meget mere spændende, hvis man samtidig kigger på og samler planter, bær og svampe, der kan spises. Det har Niki Sjölund, der er vokset op i det sydlige Lapland, stor erfaring i, og han har nu skrevet en praktisk og lettilgængelig håndbog om det.

Omkring 70 planter beskrives med voksested, særlige kendetegn, og hvordan man bedst plukker, tilbereder og konserverer dem. Oversættelsen er tilpasset danske forhold.

Niki Sjölund: Vildplukket. 176 sider, 250 kr., Turbine.


Poetiske naturerindringer

Kulturskribent Kim Skotte har siden sin barndom samlet på naturting som vættelys og indtørrede søheste – og andre naturerindringer. Om dette har han skrevet en smuk og letlæselig digtsamling.

Han tager udgangspunkt ved Søerne i København, hvor han bor, men der er tale om erindringer fra hele verden – dog mest fra Danmark.

Alle digte er med titel og stedsangivelse og består af tre strofer med fire vers, sådan lidt haiku-agtigt. Mellem digtene er der fotos (af Tina Schwarz) fra forfatterens natursamling, som befinder sig i et raritetskabinet.

Kim Skotte: Naturlige erindringer. 96 sider, 179 kr., Forlaget Republik.


Planternes eventyrlige verden

Biolog og underviser Carsten Mathiesen har skrevet og udgivet et tobindsværk om cirka 800 danske plantearter. Ud over botaniske oplysninger om planterne fortæller han også om deres kulturhistorie.

Det er især fascinerende at læse om planternes ofte sindrige bestøvningsforhold, om deres fjender og forsvarsstrategier og om deres rolle i økosystemet og deres tilpasninger til vidt forskellige miljøforhold. Foruden om deres ofte finurlige navne.

Carsten Mathiesen: Planterne i Danmark – Naturhistorie og kulturhistorie. 946 sider, 300 kr., Stibo Complete.


Håndbog for bofællesskaber

Hvis man drømmer om at flytte i et kollektiv, økosamfund, byggeeller bofællesskab, så er det håndbogen ’Bo-Fælles-Skab’, man skal have fat i.

Bogen portrætterer både nye og gamle kollektiver og bofællesskaber i Danmark, som deler ud af deres erfaringer om, hvordan livet kan føres i fællesskab. Her er alt om visions- og beslutningsprocesser, vedtægter, byggeri, fællesspisning og finansiering samt en grundig gennemgang af de juridiske former.

Jacob Rønnoe Rask & Helena Reumert Gjerding: Bo-Fælles-Skab. 272 sider, 250 kr., Forlaget Hovedland.


Spis dine stauder

For haveejere er stauder flotte i blomsterbede, men nogle af dem kan også spises. Tidligere brugte man flere spiselige stauder som fødevarer herhjemme.

Bogen ’Spiselige stauder’ beskriver 20 planter, man kan sætte i sin have, og som er gode at begynde med. Der gives anvisninger på, hvordan de skal passes, så man undgår alt for meget havearbejde. Så får man til gengæld tid til at høste dem og lave et skønt måltid med dem. Til hver staude følger gode, enkle opskrifter til inspiration.

Anette Hougaard Nielsen: Spiselige stauder. Fra jord til bord. 144 sider, 200 kr., Muusmann Forlag.


De store dyrs genkomst

Idéhistoriker Rune Engelbreth Larsen, der er ophavsmand til begrebet naturnationalparker, fortæller i en smuk og billedrig bog om den historiske og aktuelle baggrund for oprettelsen af store områder, hvor naturen kan udfolde sig frit, helt uden produktion. Han går i dybden med, hvorfor der er behov for store dyr som elge, bisoner, vildheste og krondyr, men også bævere, ulve og vildsvin. Han kalder dem for ’Danmarks syv Store’, og vi får hele deres danmarkshistorie. Desuden gennemgår han de 15 naturnationalparker, der er vedtaget af Folketinget, og så slutter han bogen med kort at nævne, hvor de næste 15 naturnationalparker kunne ligge. Han understreger, at oprettelsen af naturnationalparker ikke er et udtryk for naturromantiske bestræbelser, men at det snarere handler om naturpragmatiske bestræbelser for at fremme naturlige processers betydning for fremtidens natur.

Rune Engelbreth Larsen: Naturnationalparker og de store dyrs genkomst. 417 sider, 369 kr., Forlaget Dana.


Pragtværk om nattens ugler

Sommerfugleeksperten Morten Top har skrevet og udgivet en fire kilo tung bog om alle Europas natsommerfugle af gruppen ugler, som der er 1.623 kendte arter af. Aage V. Jensens Fonde har støttet projektet, der har været undervejs i mere end 10 år. Den kortfattede tekst (som er på engelsk) beskriver levesteder, flyveperioder, larvefødeplanter og udbredelse. Andre emner som underarter, generationer, hyppighed og skadedyr er også dækket. Kortene over arternes europæiske udbredelse er fuldt opdaterede. Der er fotos af de voksne dyr og de fleste larver. På 92 farveplancher vises dyrene i naturlig størrelse. Morten Top m.fl.:

Noctuidae Europaeae Essential. 840 sider, 1.500 kr. Bugbook Publishing.


Vil du modtage Natur og Miljø direkte i postkassen

- og samtidig støtte en god sag?